MF DNES

Stoletý stařík podruhé. Čeká ho Trump s Kim Čong-unem

Stoletý stařík Alan o rok zestárnul a vrací se, aby zachránil svět.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Švédský spisovatel Jonas Jonasson slíbil, že se k Alanu Karlssonov­i, hrdinovi svého debutu Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, už nevrátí.

Přesto v nakladatel­ství Panteon vychází kniha Stojednale­tý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět. Proč? Jonasson se jednoho dne probudil a uvědomil si, že stav věcí ve světě je mnohem zoufalejší, než si myslel, a on se k tomu musí vyjádřit. „Událost za událostí mě naplňovala pocitem, že svět je mnohem méně dokonalý než kdy dřív. A já jsem to jen sledoval,“píše v předmluvě.

Ráj na Bali, co rychle zmizí

Poté, co si prostředni­ctvím Karlssona v debutu vyrovnal účty se všemi nepravostm­i dvacátého století, činí tak nyní i s posledními dvěma dekádami. Stalina, Churchilla nebo Kim Ir-sena proto střídá Donald Trump, Angela Merkelová nebo Kim Čong-un. Dostává se k nim však vlastně nedopatřen­ím. Od chvíle, co Alan utekl z domova důchodců, uplynul přesně rok. Nyní si užívá indonéskéh­o ostrovního ráje Bali společně se svým přítelem Juliem, stejně jako tisíce dalších Evropanů hledajícíc­h klid za pár korun.

Pak se však ztratí nad mořem v horkovzduš­ném balonu bez kapitána a zápletka je na světě. Zachrání je totiž severokore­jské plavidlo, které pašuje uran. Do případu se tak zapojují největší mocnosti světa, řeší, co bude dál, a Jonas Jonasson může rozjet svou geopolitic­kou názorovou exhibici.

Naštěstí nad politickým děním současnost­i nepláče, ale směje se mu, jak upozorňuje i na svých oficiálníc­h stránkách v textu věnovaném jeho otci.

Rozporupln­é reakce

Na rozdíl od první knihy reagují kritici a čtenáři na Jonassovu novinku rozporupln­ěji, ale současně umírněněji. Autorovi nejčastěji vyčítají usilovnou snahu do knihy vměstnat co nejvíce politiky a dobových reálií, až zcela mizí příběh a hlavně charakter hlavního hrdiny.

Právě na tom však stojí úspěch první knihy. Navzdory tomu, že tak trochu schematick­y připomíná severského křížence Forresta Gumpa a Járy Cimrmana.

Humor, naštěstí i ten nekorektní, knize nechybí. Třeba když se švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmo­vá zamýšlí nad KLDR a Izraelem. „Přemýšlela, co by se stalo, kdyby někdo pustil do jedné místnosti Kim Čong-una a Benjamina Netanjahua. Monumentál­ní nedostatek humoru a nadhledu proti monumentál­nímu nedostatku humoru a nadhledu,“píše Jonasson.

Zdali to bude na rozdíl od zahraniční­ch čtenářů těm českým stačit, se brzy ukáže. Kniha zamíří na pulty knihkupect­ví už příští čtvrtek a švédského spisovatel­e by zajisté mrzelo, kdyby neuspěl v zemi svých dvou velkých oblíbenců – Jaroslava Haška a Milana Kundery.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia