MF DNES

Martha Issová si zkusila pštrosa, pak vyrazila na králíky

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Martha Issová předstoupí před diváky a obdrží od Štěpána Kubišty, ředitele pražského prostoru Jatka78, zapečetěno­u obálku. Herečka ji otevře a teprve v ten moment začíná pomalu tušit, co ji i diváky za chvíli potká.

Právě začíná únorové vydání představen­í White Rabbit Red Rabbit, jež holešovick­á scéna od ledna uvádí každý měsíc. „Šíleně jsem se na to těšila. Mám ráda tato dobrodružs­tví, kdy vůbec nevím, kam mne to zavede. A to se moc často člověku nestává, že by šel hrát představen­í, o kterém neví vůbec nic a vůbec netuší, co ho čeká,“přibližuje své zážitky těsně po konci úterního večera herečka.

White Rabbit Red Rabbit (v překladu bílý a červený králík) totiž nabízí speciální koncept, kdy herec předstupuj­e na pódium zcela nepřiprave­n, obsah obálky a děj hry jsou mu přísně utajené. Autorem kusu, který si i díky úspěchu na divadelním festivalu Fringe v Edinburghu postupně získal popularitu po celém světě, je Íránec Nassim Soleimanpo­ur. Protože se vyhnul povinné vojenské službě, nesměl vycestovat ze země, a tak v roce 2010 napsal hru, jež po světě cestuje za něj. Její obsah prozradit nemůžeme, aby diváky i herce čekalo i příště potřebné překvapení.

„Jsem velká milovnice Marjane Satrapi, její Persepolis a všech jejích komiksů. A tak nějak intuitivně jsem tušila, že mne to bude bavit a že to bude z tohoto ranku,“přibližuje Issová. „Přes tátu znám arabský svět a vím, že když se v této oblasti urodí někdo takto nadaný, většinou bývá opravdu dobrý. Mám revoltujíc­í blízkových­odní hlas hrozně ráda,“dodává.

Sílu večeru dodává fakt, že jedna z židlí musí zůstat volná, zarezervov­anou ji má totiž sám autor a symbolicky se tak účastní každého uvedení.

Společný zážitek

„Instrukce jsou: nic si nezjišťova­t, po ničem nepátrat, nic nevědět,“ upozorňuje Issová. Jen jednu jedinou scénku si mohla připravit, a to imitaci pštrosa. Issová se prý tajemné výzvy nebála. „Měla jsem takovou těšící trému. Byla jsem zvědavá, co tam spolu s diváky zažijeme,“vypráví nadšeně a dodává, že z publika, které má na výsledku večera taktéž svůj podíl, cítila velkou otevřenost.

Koncept White Rabbit Red Rabbit se už před časem objevil v pražském Paláci Akropolis, před diváky zde postupně předstoupi­li Lenka Dusilová, Miroslav Petříček či třeba Halka Třešňáková. První představen­í na Jatkách patřilo Jiřímu Macháčkovi, po Issové se představí Aňa Geislerová, Petr Čtvrtníček, Vojtěch Dyk i Jiří Bartoška.

 ?? Foto: Jatka78 ?? Bílý a červený Kromě názvu a scénky s pštrosem Issová absolutně netušila, do čeho ten večer jde.
Foto: Jatka78 Bílý a červený Kromě názvu a scénky s pštrosem Issová absolutně netušila, do čeho ten večer jde.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia