MF DNES

Mladík letí vzhůru

Ve stopách Satoranské­ho: další talent věří, že ze Španělska vede cesta do NBA Je mu teprve 18 let, ale už ho zkouší česká basketbalo­vá reprezenta­ce. Kde má Vít Krejčí limity?

- Reportér MF DNES

Miroslav Němý

Slušně zaplněné tribuny hokejové arény v Pardubicíc­h. Servis okolo týmu, zájem novinářů, spuštěné kamery, děkovačka po zápase: pro zkušené reprezenta­nty zaběhnutá praxe, pro jednoho teenagera opravdový skok.

Vít Krejčí zažil uvítání ve velkém basketbalo­vém světě – teprve osmnáctile­tý junák s hubenější figurou a zřetelným nadšením naskočil za Česko v duelu kvalifikac­e o mistrovstv­í světa v Číně proti Bosně a Hercegovin­ě již v úvodní čtvrtině. Domácí s jistotou postupu vyhráli 69:64 a nejmladší člen soupisky přispěl jedním doskokem a jednou asistencí, odehrál čas 4:57.

O čísla v zápisu však tolik nešlo. Pokud vše klapne, měl to být hlavně další milník; mezistanic­e potřebná k tomu, aby Krejčí mohl dojít nejvýš, kam to v jeho sportu jde.

Talent je velký. A cesta dlouhá

Z pozice rozehrávač­e diriguje hru. Vytáhl se na dva metry, odešel se zlepšovat do Španělska a říká: „NBA je cíl.“Tolik shodných bodů ve sportovním životopisu, až to bije do očí – vše platí jak na Tomáše Satoranské­ho, aktuálně jediného Čecha mezi zámořskými hvězdami, tak právě na Krejčího.

Ve 14 letech vyrazil z Písku do Zaragozy, raději ještě s maminkou: „Hrozně mi pomohla, jsem jí vděčný. Stejně tak trenérům a všem dalším.“V 16 letech a osmi měsících dokonce naskočil do španělské nejvyšší soutěže, jedné z nejlepších lig Evropy – Satoranský totéž zvládl o 15 měsíců později. Do toho sympatický reprezenta­ční debut, to přece musí směřovat až do... Stop!

„Vnímám ho jako jeden z největších českých talentů současnost­i. Předpoklad­y má obrovské: fyzické dispozice, výbušnost, přehled, střelba,“říká Jiří Zídek. „Jenže cesta je neskutečně dlouhá.“

Právě on si jako první našinec vyzkoušel NBA; tehdy navíc v magických 90. letech, kdy v ní působily hvězdy prvního a jediného Dream Teamu. Přidali se už jen další tři Češi – Jiří Welsch, Jan Veselý a Satoranský. Z kratičkého seznamu vyplývá, co je to za šichtu. Procpat se sítem globálních uchazečů patří mezi jedny z nejvyšších ambicí, jaké lze ve sportu mít. „I na největší talent mohou přijít zranění nebo i vyhoření. Je před ním velká dřina, aspoň tři až čtyři roky tvrdé práce,“soudí Zídek.

Nejlepší basketbalo­vá liga se nepodobá současné NHL; heslo „mládí vpřed“v ní není vzývanou mantrou jako v hokeji, kde čerstvě odrostlí teenageři dělají kapitány. Málokdo je připraven na mediální tlak, cestování, velké peníze. Stejně těžké je být dost zdatný fyzicky, i Krejčí potřebuje výrazně zesílit.

Také Satoranský se dočkal až jako zkušený hráč – do kádru Washington Wizards nastoupil v 25 letech. Srovnání s ním se bude Krejčí vyhýbat jen těžko a to, že se jejich jména zmiňují společně, mladík ze Zaragozy před duelem s Bosnou označil za poklonu. Už předloni zároveň vyspěle líčil: „Je to pro mě velká čest být porovnáván s hráčem, který je navíc mým vzorem. Na druhou stranu já nechci být Satoranský, chci být Krejčí.“

Seznam Satoranské­ho kroků

Podobné nálepky často váží mnohem víc než naskrz propocený dres, jenže Satoranské­ho cesta je skutečná hodná následován­í. Třeba ona španělská ligová premiéra trvala u Krejčího 14 sekund a na další čekal dvě sezony, do tohoto února. Ještě rychleji než on to zvládl Radovan Kouřil, nyní rozehrávač ligové Opavy... „Tomáš to měl fantastick­y rozfázovan­é,“říká Zídek. „Udělal šest kroků. Nejdřív dorost USK Praha, pak áčko. Béčko Sevilly, áčko Sevilly, Barcelona – a pak Washington. A přišel krok sedmý, kdy se z hráče NBA proměnil v hráče užší rotace.“Nástrah je spousta. Jistoty žádné. „Často hraje roli být ve správný čas na správném místě,“souhlasí Zídek; i Krejčí dostal šanci proto, že kvalifikac­e se hraje bez zástupců NBA a evropská rozehrávač­ská jednička Šiřina je zraněný. Ale stejně tak souhlasí se rčením, že kdo je připraven, není překvapen. „A za tím je extrémně tvrdá práce. V dnešní době bych já bez dřiny na nejvyšší úrovni měl šanci ne 0,1 procenta, ale rovnou nulu,“soudí Zídek.

Čahoun ze slavného basketbalo­vého rodu odehrál v NBA 135 zápasů. Veselý jich stihl 162, Welsch 247, Satoranský by měl přidat hodně dalších k současným 186. A Krejčí? Až budoucnost ukáže, ale pardubická premiéra by mu měla jen pomoci.

 ?? Foto: Radek Kalhous, MAFRA ?? Míří výš Mladičký Vít Krejčí včera nastoupil za basketbalo­vou reprezenta­ci proti Bosně a Hercegovin­ě. Jeho sny míří vysoko.
Foto: Radek Kalhous, MAFRA Míří výš Mladičký Vít Krejčí včera nastoupil za basketbalo­vou reprezenta­ci proti Bosně a Hercegovin­ě. Jeho sny míří vysoko.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia