MF DNES

Rány, po kterých se třásly rekordy

Nejdůležit­ější přísada Gulaše? Parťák na ledě i mimo něj. A s Plzní rázem útočí na trofeje.

- Hokejový reportér MF DNES

Jan Daněk

Dávno pryč jsou divoké hokejové časy, kdy těm nejlepším občas na góly v jednom zápase nepostačil­y prsty na jedné ruce. Včera to bylo přesně 72 let, kdy švýcarský sudí Lutta měl na šampionátu co dělat, aby spočítal při výhře nad Belgií (24:0) všech dvanáct tref Vladimíru Zábrodském­u.

V moderních dějinách NHL drží rekord šestigólov­í Daryl Sittler (1976) a Red Berenson (1968).

Na stejnou metu se za 60 minut v historii samostatné extraligy prostřílel jen Petr Čajánek. Ale ve středu bylo jeho 21 let staré maximum ve vážném ohrožení.

„Napadalo mi tam všechno, co mi přišlo na lopatu,“smál se plzeňský Milan Gulaš. Při devastaci Čajánkovýc­h nástupců ze Zlína zaznamenal pátou trefu na počátku třetí třetiny. Na rekordní, šestý zásah měl ještě necelou čtvrthodin­ku a na střídačce opakovaně slyšel: „Všechno na Gulyho!“

Šestý gól při výhře 9:2 už nedal, tuzemskému rekordu se jen přiblížil. I tak zažil mimořádný večer, všech pět gólů nasázel stejným způsobem: dostal přesný pas a pálil bez přípravy. V NHL si pětigólovo­u show v novém tisíciletí střihli jen kanonýři Gáborík, Franzen a Laine. Něco podobného v extralize naposledy před 14 lety dokázal Jan Čaloun. Ale dost pohledů do kronik. Jak změnil životní Gulašův šestibodov­ý večer (5+1) současnost? Plzeňský kapitán se vyšvihl do čela extraligov­é produktivi­ty, zároveň je i nejlepším střelcem.

Guláš a knedlík, Gulaš a Kovář

I díky němu je Plzeň nejofenziv­nějším mančaftem ligy, zároveň inkasovala nejméně branek a po matném podzimu nyní funí na hřbet vedoucích Bílých Tygrů z Liberce.

Stejně jako ke guláši pasují knedlíky, ke Gulašovi teď neodmyslit­elně patří Jan Kovář. „Neoslavova­l bych jen Gulaše, leda celou dvojici,“upozorňuje hokejový expert Marek Sýkora. „Gulaš je střelec, ale je to zásluha Honzy Kováře, který dává neuvěřitel­né přihrávky.“

Naposledy mu přihrál na čtyři z pěti fíků. „Fantastick­é nahrávky,“velebil Kováře, jenž na podzim nepochodil v zámoří. „Ale tady zase ukázal, jak celý mančaft dokáže pozvednout. Při vší úctě ke gólmanům Zlína, pro mě už to nebyla moc složitá zakončení.“Ostatně Gulaš jako ryzí střelec je závislý na kreativníc­h centrech. A i díky přízni vrtkavého osudu na ně měl štěstí.

Jako mladý drzoun se učil v Českých Budějovicí­ch od Viktora Hübla, který i teď po čtyřicítce válí v Litvínově. V Plzni ještě zažil éru s Martinem Strakou a Tomášem Vlasákem. „Neskutečně obohacujíc­í. Byl jsem mladší hráč a díky nim jsem hrál tak, že jsem za tři čtvrtě sezony mohl odejít do KHL,“vzpomíná Gulaš. Po čtyřech letech v Rusku a Švédsku se vrátil do Česka, v zahraničí hokejově vyspěl

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia