MF DNES

Vládci extraligov­ých statistik v aktuální sezoně

-

Bodování

Milan Gulaš (Plzeň) 57 (27+30) Marek Kvapil (Liberec) 54 (22+32) Petr Holík (Brno) 46 (13+33) Peter Mueller (Brno) 44 (23+21) Ondřej Roman (Vítkovice) 40 (13+27) Martin Růžička (Třinec) 38 (17+21) Martin Zaťovič (Brno) 37 (19+18) Libor Hudáček (Liberec) 37 (16+21)

Střelci

Milan Gulaš

Peter Mueller Marek Kvapil Vojtěch Němec (Plzeň) Zbyněk Irgl (Olomouc)

Účast na ledě

Jan Eberle (Plzeň) Radovan Pavlík (Hradec) Peter Čerešňák (Plzeň)

Zblokované střely

Jan Výtisk (Vítkovice) Michal Gulaši (Brno) Bohumil Jank (Chomutov)

Úspěšnost na buly (v %) Jan Kovář (Plzeň) Tyler Redenbach (Liberec) Petr Jelínek (oba Liberec)

Úspěšnost brankářů (v %) Patrik Bartošák (Vítkovice) Dominik Frodl (Plzeň) Matěj Machovský (Sparta) Šimon Hrubec (Třinec) Roman Will (Liberec)

61,5 60,5 59,9

93,57 92,92 92,22 92,17 92,02 a zmoudřel. „S odstupem narazíte na situace, kdy jste se choval hloupě. Ale beru to tak, že i když udělám špatnou věc, je to dobrá zkušenost do budoucna,“říká třiatřicet­iletý lídr. „Mladým se snažím naznačovat, ale nechci radit, protože na to si člověk musí přijít sám, jak se stát pravým profesioná­lem.“

Gulaš se jako kapitán stále učí, jak vést tým nebo jak diskutovat s rozhodčími. Odjakživa byl a je střelec, a když k němu dáte vhodného parťáka, stane se postrachem extraligov­ých obran. Předminulo­u sezonu přemluvil centra, vrstevníka a dlouholeté­ho kamaráda Tomáše Mertla, aby si s ním střihl sezonu v Plzni. Stalo se z nich nejprodukt­ivnější duo soutěže a Mertla báječný rok posunul do KHL.

Vyrazit na hory a ničit obrany

Teď s Gulašem válí kumpán, který měl naopak Kontinentá­lní ligy už po krk. A i s Kovářem si náramně vyhoví. „V pondělí jsme vyrazili s rodinami na hory, vyčistili si hlavy,“líčil Gulaš. „I to je důležité, že si spolu rozumíme mimo led. Já si teď hokej neskutečně užívám, takové pocity dlouho nepamatuji.“

V pondělí jsme s Honzou Kovářem a rodinami vyrazili na hory, vyčistili si hlavy. I to je důležité, že si spolu rozumíme mimo led.

Plzeňská souhra zafungoval­a i v národním týmu na únorových Švédských hrách. Nenastane-li pohroma, vsadí na ně reprezenta­ční kouč Miloš Říha i při květnovém šampionátu v Bratislavě. „Teď jsou v lize suverénně nejlepší dvojice, ale zbývá ještě dost času,“poznamenáv­á Sýkora. Přísný expert při sledování plzeňských mačů už uvažoval, zda rozjetý tandem nemůže narazit v play off. „Tam se na ně soupeři výrazně zaměří, ale třeba o Kovářově nebezpečno­sti se vědělo i v KHL a stejně se prosazoval,“doplní Sýkora.

Po dnešku bude Plzni i dalším týmům zbývat do konce základní části pět zápasů. Gulaš není daleko od individuál­ních triumfů, které ho vábí. „Bylo by to super,“zasní se. „Pořád ale říkám, že toužím zvednout nad hlavu pohár. Týmový úspěch je pro mě v hokeji nejvíc.“

Opojné chvíle před šesti lety, kdy Plzeň slavila titul, si kvůli odchodu do Magnitogor­sku neužil. Teď by je mohl zažít jako kapitán.

Proč by ne? Má na to nabito.

 ?? Foto: ČTK ?? To byl večer Milan Gulaš se proti Zlínu rozjel a zastavil se na pěti gólech...
Foto: ČTK To byl večer Milan Gulaš se proti Zlínu rozjel a zastavil se na pěti gólech...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia