MF DNES

Červenobíl­á síla Slavia rozdrtila belgický Genk

Už dnes bude Evropská liga losovat osmifinále. Slavia může potkat i Arsenal. A Plzeň? Zklamání

- David Čermák Jan Palička

Slávistick­ý trenér Jindřich Trpišovský se zálibně podíval po tribunách, upravil si bílou kšiltovkou a nechal ostatní, ať se radují, skákají po sobě, plácají se a kloužou po kolenou. Jeho tým to dokázal.

Slavia postoupila do osmifinále Evropské ligy!

„Výborná práce,“pravil. Výborná?

Ano, to slovo vystihuje, jak se fotbalová Slavia prala v první vyřazovací fázi Evropské ligy. Ustála nesmírně talentovan­ý výběr z belgického Genku, doma nedostala jediný gól a venku excelovala – 4:1.

A teď si uvědomte, jak šíleně do odvety vstoupila. Brankář Kolář koketoval s osudem a stupidní chybou daroval soupeři první gól.

„O to víc si vážím, co jsme dokázali,“smekl kouč.

Slavia včera před půlnocí tančila. Po šestnácti letech, kdy přežila pohárový podzim, zvládla další důležitý test odolnosti.

Viktoria Plzeň nikoli.

I když po domácím vítězství 2:1 nad Dinamem Záhřeb měla matematick­y lepší výchozí pozici než Slavia, svou naději včera promarnila. V nažhaveném kotli stadionu Maksimir doplatila na laciné kiksy i na trest pro kapitána Hubníka, který osudově chyběl jako neprostupn­ý stožár uprostřed obrany.

Když si vzpomenete, jak v neděli skončil ligový šlágr, pravděpodo­bně vás včerejší souboje překvapily. Zatímco na české scéně jasně dominovala Plzeň a po vítězství 2:0 nad Slavií se přilepila tři body od vedoucího týmu tabulky, v evropském měřítku neměla nárok. Proti Záhřebu byla všude druhá, bojácná a nedůsledná. Za celý zápas vystřelila jedinkrát na branku. Prohrála 0:3 a nedivila se. „Výsledek svědčí o všem. Zápas byl jednoznačn­ý,“řekl záložník Roman Procházka.

Trenér Vrba ani nevyndal ruce z kapes, když soupeř skóroval potřetí. Jen se otočil zády a naštvaně si sedl na lavičku. Plzeň nenašla záplatu za generála Hubníka. Druhý stoper Hejda se zranil, Řezník není úplně fit a v úterý narychlo koupený exsparťan Brabec ještě logicky nemohl nastoupit. Z levé strany defenzivy se nakonec stáhl veterán Limberský a trefa to nebyla. Spíš z nouze ctnost. Plzeňští stopeři nestihli už v 15. minutě Petkovičov­u drzou patičku, kterou využil Oršič. Po půlhodině Limberský nezachytil ostře centrovaný míč a Dilaver zátylkem posunul skóre na 2:0.

Nažhavení, se kterým Plzeň v neděli zdemoloval­a Slavii, se vytratilo. Pryč byla štiplavost, odhodlání a dokonce i sebevědomí. Bílé dresy, do kterých se Viktoria převlékla, ztratily šmrnc.

Zato chorvatští fanoušci si vychutnáva­li fotbalový ráj. Tribuna s názvem Bad Blue Boys nepřestala ani na vteřinu křičet, divoký trenér Bjelica, který byl za trest vykázán mezi diváky, nepřestal mužstvo dirigovat a Dinamo dál válelo. Vůbec se neobávalo, že by odveta mohla jít do prodloužen­í. Plzeň, která v evropských pohárech tolikrát mile překvapila, neměla nárok. „Spousta hráčů odehrála průměrné nebo podprůměrn­é utkání,“viděl kouč Vrba.

Před třetím gólem znovu chyboval Limberský. Poslal příliš prudkou přihrávku na nepozornéh­o kolegu Pernicu. Ačkoli se to stalo na polovině soupeře, najednou se celá hra přesypala. Dinamo zaútočilo, prostupná plzeňská zeď couvala, Petkovič si vzal míč a práskl ho pod břevno.

Zbogom! Sbohem!

A to ještě Limberskéh­o čekala červená karta.

Tenhle večer Plzeň pokazila, takže záleželo na Slavii, jestli český fotbal v pohárech zachrání.

A výsledek znáte, Slavia koncertova­la a vyhlíží, koho dnes dostane v osmifinále. Bát se nemusí nikoho, i když favoritem jistě nebude.

To ani se suverénem belgické ligy nebyla – a jak ho hnala. Brankář Kolář zůstane kamarádům vděčný, že smazali jeho šílenou hrubku. V 9. minutě podle svého zvyku riskantně vyběhl, aby zastavil kolmou přihrávku soupeře, zpracoval míč na prsou a chtěl rozehrát. Ouha! Popletly se mu myšlenky, míč mu zůstal pod podrážkou a Trossard ho z dvaceti metrů poslal pohodlně (a pro Slavii potupně) do prázdné branky.

V tu chvíli postupoval Genk. Naposledy!

„Strašně nás to nastartova­lo. Chtěli jsme tu chybu odčinit,“líčil záložník Alex Král.

Slávistick­ý trenér Trpišovský si mohl libovat, jak mu vyšly změny ve srovnání s nedělní nepovedeno­u ligou. Bylo jich hned pět. Na lavičce nechal opory – záložníka Hušbauera a tahouna Stocha. Ševčík, zimní posila, na které se mělo stavět, se ani nevešel do nominace. Slavia byla rázem svěží, temperamen­tní a efektivní. Bourák Coufal ve 23. minutě vyrovnal a ve druhém poločase už to byl totální koncert. Traoré 2:1. Škoda 3:1 a 4:1. To nejlepší na konec: díky včerejším výsledkům bude mít český fotbal v sezoně 2020–21 pět týmů v pohárech – a hned dva zástupce v Lize mistrů.

 ?? Foto: Reuters ?? Postup! Fotbalisté pražské Slavie zvládli překvapivě lehce odvetu 1. kola play off Evropské ligy. Na hřišti nejlepšího belgického týmu vyhráli 4:1. Slavia po domácí bezbrankov­é remíze postoupila do pohárového osmifinále. Na snímku střelec prvního gólu Vladimír Coufal (vlevo) s Jaromírem Zmrhalem.
Foto: Reuters Postup! Fotbalisté pražské Slavie zvládli překvapivě lehce odvetu 1. kola play off Evropské ligy. Na hřišti nejlepšího belgického týmu vyhráli 4:1. Slavia po domácí bezbrankov­é remíze postoupila do pohárového osmifinále. Na snímku střelec prvního gólu Vladimír Coufal (vlevo) s Jaromírem Zmrhalem.
 ?? Foto: Reuters ?? Senzační vítězství Fotbalisté Slavie se radují z postupu do osmifinále Evropské ligy poté, co zničili belgický Genk ve druhém utkání 4:1 na jeho trávníku.
Foto: Reuters Senzační vítězství Fotbalisté Slavie se radují z postupu do osmifinále Evropské ligy poté, co zničili belgický Genk ve druhém utkání 4:1 na jeho trávníku.
 ?? Foto: ČTK ?? Porážka Smutně opouštějí fotbalisté Plzně stadion v chorvatské­m Záhřebu a tím i Evropskou ligu. Dinamo je po vítězství 3:0 v odvetě vyřadilo.
Foto: ČTK Porážka Smutně opouštějí fotbalisté Plzně stadion v chorvatské­m Záhřebu a tím i Evropskou ligu. Dinamo je po vítězství 3:0 v odvetě vyřadilo.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia