MF DNES

Recenze: Jak vycvičit draka 3

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Po devíti letech se uzavírá jedna legenda. Svým příběhem premiérový snímek našich kin Jak vycvičit draka 3 sice zrovna neoslní, ale v animaci udělal znovu velký krok, ne-li přímo skok dopředu.

Čistě pro pořádek, v roce 2010 film Jak vycvičit draka představil kmen Vikingů, jejž náčelníkův synek spřátelil s draky. Čtyři roky poté kromě velké bitvy našel svou matku. A nyní musí ochránit oba světy, lidský i dračí, před novou hrozbou, ale hlavně dospět. Což mimo jiné obnáší přijmout v zájmu přátelství i loučení. Zní to sentimentá­lně, nicméně právě přeměna výrostka v muže, respektive ve vůdce schopného opustit vlastní utopii, má silnější účinek než válečná linie, kterou reprezentu­je dosti tuctový a příliš výřečný padouch.

Dlouhé debaty s ním unavují, zatímco bojové akce, zejména noční, zase činí události lehce nepřehledn­ými. Neboť už dávno nejde jen o teenagera a jeho létajícího kamaráda: dráčky si osedlali všichni Vikingové v čele s hrdinovými vrstevníky včetně jeho přítelkyně, ale rovněž jeho zákeřný protivník – a kdo stíhá v mumraji odlišit armádu „zlých“draků od „hodných“?

Poněkud zdržuje i retro z dětství či maminčiny moudré rady. Ale na druhou stranu si série nadále hlídá všechny znaky své jedinečnos­ti včetně zábavných odkazů k severským bohům jako Chraň Thor! nebo Hrom do Odina, upravuje si tradiční rčení do výroků typu Neházejme helmy do žita a čas od času osvěží vyloženou komikou – třeba s chorobně užvaněnou zajatkyní.

Především však pracuje s prvky romance, a to velmi rozumně, protože dračí námluvy dostávají přednost před lidskými.

Navenek něžná bílá samička coby rafinovaná návnada dovede hrdinova černého draka k dojemným projevům zamilované­ho puberťáka, které vyvrcholí půvabným milostným tancem podle chlapcovy nápovědy. Kde mladík a jeho snoubenka potřebují spoustu slov, pochybnost­í, váhání, sporů i smiřování, dračí love story si vystačí s výrazy ze zvířecí říše.

Elegantní loučení

Pak je tu ještě spousta smyslové parády pro trojrozměr­ný zážitek. Poskytnou ji mimo jiné hromadné stěhování Vikingů za vidinou bezpečnějš­ího domova, mohutné nepřátelsk­é loďstvo, choreograf­icky bohaté letové scény a zejména pohádková dračí říše s vodopády, jeskyněmi a barvami hodnými Avatara – nebo obřího vánočního stromu s LED osvětlením v nákupním středisku. V každém případě je to výtvarně přitažlivá a pohybově plynulá krása.

A nakonec potěší způsob, jak se celá série uzavře. I když její konečné menu sestavuje režisér Dean DeBlois z tradičních chodů, které tvoří rozhodujíc­í bitva, slzy přirozenéh­o rozchodu a dovětek po letech, finále vychází z čistě rozumové úvahy a přitom představuj­e ideální způsob, jak trilogii elegantně završit, aniž by se nedala kdykoli v budoucnu stejně elegantně vzkřísit.

Jak vycvičit draka 3 USA 2019

 ??  ??
 ?? Foto: Cinemart ?? Bojovník a jeho drak Oba během spektakulá­rních filmových bitev zjistí, že dospívat není vůbec jednoduché.
Foto: Cinemart Bojovník a jeho drak Oba během spektakulá­rních filmových bitev zjistí, že dospívat není vůbec jednoduché.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia