MF DNES

Dva tátové a batole

Jsou to dva roky, kdy si první pár gayů v Česku osvojil dítě. Proč se jim teď v Nizozemsku žije lépe?

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Petr Laně a Jan Rous před lety prošlapali registrova­ným gayům a lesbám cestu k dítěti. A jak přiznávají, prošli si martyriem. Teď už skoro dva roky vychovávaj­í adoptované­ho syna Vojtu. I když v Praze zrekonstru­ovali prostorný byt a měli připravený dětský pokoj, s chlapcem se přestěhova­li do Nizozemska.

„Holandsko je země dětí, které tady mají ideální podmínky. Nás tu berou jako rovnocenné rodiče, nenarážíme na žádné předsudky jako v Česku. Po tom všem, čím jsme si doma prošli na úřadech nebo u doktorů, se tu cítíme jako v ráji,“libuje si třiačtyřic­etiletý zahradní architekt Petr Laně.

Je tomu právě pět let, kdy se partneři s právníkem Petrem Kallou pustili do boje o zrušení paragrafu, který zapovídal adopce registrova­ným partnerům. Absurdní totiž bylo, že svobodní, a to včetně gayů a leseb, se osvojiteli stát mohli.

V červnu 2016 Ústavní soud na základě jejich stížnosti skutečně zmíněný paragraf v zákoně o registrova­ném partnerstv­í zrušil. Muži poté úspěšně prošli přípravným kurzem, psychotest­y a dalšími náležitost­mi, které otevírají náhradním rodičům cestu k dítěti. V březnu 2017 Petra zapsali na pražském magistrátu do seznamu žadatelů o adopci. A mysleli si, že mají vyhráno.

„Bohužel jsme na naší cestě k rodičovstv­í naráželi na úřadech i na lidi, kteří nám adopci chtěli alespoň pořádně znepříjemn­it, když už jí nemohli zabránit, protože už ji zákon povolil. Některé vyhrocené okamžiky bych opravdu nerad zažil znovu. Přitom jsme chtěli jen poskytnout domov a lásku opuštěnému dítěti a bylo nám jedno, jakého je etnika. V takovém případě jde adopce většinou velmi rychle,“ vypráví dnes už právoplatn­ý Vojtův otec.

Kontroly, pláč a zvykání si

Petr a Jan spolu žijí jako registrova­ní partneři už skoro devět let a o dítěti uvažovali od začátku. Vnímali to jako završení svého vztahu. Chtěli jen, aby bylo co nejmladší a nemělo trauma z kojeneckéh­o ústavu.

Všechny věci měli proto nakoupené pro půlročního kojence. Nakonec jim v květnu 2017 nabídli jedenáctim­ěsíčního Vojtu. Museli tak během jednoho víkendu shánět celou výbavu znovu.

Vojtova romská matka byla zbavená rodičovský­ch práv a chlapec žil od narození u přechodné pěstounky na severní Moravě. Za pár dní měl nastoupit do dětského domova. Proto se muselo jednat rychle.

„Pro Vojtu nebyl přechod k nám nikterak lehký. Celých dlouhých jedenáct měsíců strávil v jiném prostředí a s jinou pečující osobou. Vše velmi intenzivně vnímal. Hodně plakal, v noci se budil a hledal dudlík. Když jsme si Vojtu předloni v červnu odvezli do Prahy, kontroly si u nás doslova podávaly dveře,“líčí Petr Laně, první registrova­ný partner, který si v Česku osvojil dítě. Zároveň přiznává, že kdyby věděl, čím vším si budou muset jako první registrova­ný gay pár projít, asi by to vzdali.

Zatím jen jeden rodič

Vloni v květnu se rodina přestěhova­la do Nizozemska. Finanční expert Jan Rous tam dostal výhodnou pracovní nabídku od jedné z centrál americké firmy, pro kterou v Česku pracoval. Pronajali si domek poblíž Amsterdamu. Změna prostředí a nový domov zafungoval­y na všechny tři jako živá voda.

„Od začátku vnímáme ohromně pozitivní přístup zdejších lidí. Holanďané jsou velmi otevření a jako dva tatínky nás vůbec neřeší. Berou nás tak přirozeně jako fakt, že tu často prší. V parku nebo na hřišti se s vámi každý dává do řeči. To v Česku jsem si mezi maminkami na pískovišti připadal stále trochu jako bílá vrána. Vojta se tady hodně uklidnil, jistě i proto, že jsme se uklidnili my. I když jsem v rodném listě mohl být zapsaný jako otec jen já, Honzu tady automatick­y všude berou jako druhého rodiče. Má stejné výhody v práci, u lékaře nebo ve školce. Pocit k nezaplacen­í, “dodává Petr.

Mrzí ho, že se v Česku ve Sněmovně tak ztuha prosazuje manželství pro gaye a lesby, uzákoněné už v 25 zemích, které by umožnilo i přiosvojen­í. „Honza by se tak konečně mohl stát rodičem se všemi právy a povinnostm­i,“vysvětluje.

Petr Laně je na rodičovské dovolené, gros péče o syna tedy leží na něm. Po večerech pracuje na částečný úvazek pro svého někdejšího českého zaměstnava­tele. Více času než dřív má na Vojtu i jeho partner Jan. Pracovní povinnosti má totiž jen čtyři dny v týdnu, jelikož v Nizozemsku funguje pro rodiče takzvaný otcovský den.

„Vojta je úžasnej, velmi komunikati­vní. Hodně se směje a tancuje. Už usíná sám a jen se ráno vzbudí, hned si zpívá. Jsme na něj moc pyšní a moc šťastní, že ho máme. Nejvíc miluje, když ho vozím na sedačce kola, nebo rád jezdí sám na odrážedle. Jsme pro něj táta Petr a táta Honza,“pokračuje otec s dodatkem, že on je z rodičů ten přísnější, co má větší respekt.

Chlapec má kontakt i s českými babičkami a dalšími příbuznými, kteří do Nizozemska v pravidelný­ch intervalec­h přilétají.

Svůj pražský byt si partneři ponechali, ale domů zatím nespěchají. „Chtěli bychom se vrátit, než půjde Vojta do školy, ale jak to s námi bude dál, ukáže až čas. Každopádně pobyt zde je skvělá zkušenost. Pro nás jako dva tatínky z pohledu práv pro gaye a pro syna Vojtu zase z jiného důvodu. Zdejší rasový mix je natolik pestrý, že se nikdo nepozastav­uje nad Vojtovou tmavší barvu pleti nebo kudrnatými vlasy,“uzavírá otec Petr.

Přitom jsme chtěli jen poskytnout domov a lásku opuštěnému dítěti a bylo nám jedno, jakého je etnika. Pak jde adopce většinou velmi rychle.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Amsterdam Jan (vlevo) a Petr (vpravo) se i s malým Vojtou odstěhoval­i kvůli práci načas do Nizozemska. Přístup místních je prý pozitivní.
Foto: archiv Amsterdam Jan (vlevo) a Petr (vpravo) se i s malým Vojtou odstěhoval­i kvůli práci načas do Nizozemska. Přístup místních je prý pozitivní.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia