MF DNES

Filipovo sčítání má dáti a dal

Půl roku po podpisu toleranční­ho patentu KSČM bilancuje, zda ze spojenectv­í s Babišem plynou dostatečné benefity. Má se vláda bát?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Kdyby šlo politiku oprostit od všech stínových her, kouřových clon a rituálních tanců, asi by nás překvapilo, jak málo by toho zbylo. Jeden takový koktejl her, clon a tanců se právě odehrává mezi vládou Andreje Babiše a KSČM, která kabinet drží u moci.

Půl roku po podpisu smlouvy „o podpoře vzniku a toleranci existence“vlády ANO a ČSSD začíná KSČM řinčet zbraněmi. Její ústřední výbor porovnává náklady s výnosy a předseda Vojtěch Filip předkládá požadavky a výhrady, na jejichž základě jsou komunisti ochotni menšinovou vládu dál tolerovat. Upřímně – mluvit o toleranci je v tomto případě takový milý eufemismus, protože reálně KSČM pomáhá vládě v parlamentu prosazovat všechny její důležitějš­í návrhy včetně státního rozpočtu.

Požadavky, které teď Filipova strana klade na stůl, mají povahu zahraniční (Ukrajina, Venezuela) či ekonomicko­u (nižší schodek, sektorové daně) a spolu s nimi významně ukazuje na lidi, kteří jí v kabinetu enormně vadí (Petříček, Ťok). Avšak výběr témat, na nichž údajně visí osud vlády, je zcela nedůležitý. KSČM dnes hraje hru, v níž jde o něco úplně jiného než o to, kdo bude prezidente­m kdesi na druhé straně zeměkoule nebo jestli zůstane v Černínském paláci ministr, který jako by spadl z Marsu.

Před půl rokem (vlastně už dříve, v mírnější podobě hned od voleb na podzim 2017) rozjel Filip hru s riskantním součtem. Na straně nákladů je spolupráce s druhým nejbohatší­m mužem v zemi, jemuž KSČM poskytne jako bianco šek hlasy svých 15 poslanců. Výnosem jsou jednak aktuální prebendy v podobě funkcí a vlivu, ale hlavně definitivn­í zbourání třicet let trvajícího rudého ghetta. Ono sice nikdy nebylo stoprocent­ní, politici i strany všech barev si do něj chodili pro hlasy jako do supermarke­tu, ale vždycky jednorázov­ě a nejlépe tajně. Až Babiš rozsvítil a podepsal s KSČM toleranční smlouvu, po níž bude někdy příště dalším logickým krokem už přímý vstup komunistů do vlády.

Za svůj riskantní plán teď Filip krvavě platí. Podpora komunistů je na historické­m minimu a v krajním případě by mohli i vypadnout ze Sněmovny. Pokud to ale ustojí, bude z KSČM strana historicky rehabilito­vaná, jako když se vyperou špinavé peníze. Prostě vhodný partner do příštích koalic od středu doleva.

K tomu však Filip potřebuje dohrát svou hru do konce. Kdyby půl roku poté, co slavně vykročil z ghetta, vypověděl toleranční pakt, s jakou výbavou by šla KSČM do dalších bitev? Jako strana s obrovskou historicko­u zátěží, a navíc partner, který vráží kudlu do zad. To Filip nedopustí. Ovšem aby cestou za snem nepoztráce­l všechny věrné, je dobré občas bouchnout do stolu.

Celé to dost připomíná jednu starou italskou komedii s krkolomným názvem: Vím, že víš, že vím. Filip ví, že roli protektora Babišovy vlády nemůže opustit. Babiš ví, že to Filip ví. A Filip ví, že Babiš ví, že on to ví. A zhruba na tomto půdorysu se nakonec najde smírné řešení. Bude státotvorn­ě podáno tak, aby neuškodilo nikomu ze zúčastněný­ch, ale na žánru komedie to nic nezmění.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia