MF DNES

Zlevněte data!

Premiér Babiš se s Piráty přetahuje o to, kdo vyřeší problém drahého připojení

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

PRAHA Politici v Česku po dvou letech ticha znovu vyrážejí do boje za levnější mobilní tarify. Včera návrh svého zákona, který má zvrátit to, že Češi platí za mobilní data nejvíce v Evropě, představil­i opoziční Piráti. Krátce po nich s vlastní verzí přispěchal také premiér Andrej Babiš (ANO). Paragrafy sepisuje i TOP 09.

Znovu rozdmýchat aktivitu stran paradoxně „pomohla“svým kontroverz­ním výrokem ministryně prů- myslu a obchodu Marta Nováková (ANO). Čechům před týdnem v ČT poradila, že za drahá mobilní data si mohou sami. Pokud chtějí levnější, musí prý dát operátorům více vydělat a méně se se smartphony připojovat na wi-fi. Následoval­a smršť kritiky expertů.

A opoziční Piráti včera kontrovali právě zákonem, který by zákazníkům mobilních operátorů měl usnadnit a zrychlit přechod ke konkurenci.

Minimalizo­vat škody, které prohlášení­mi napáchala členka jeho vlády, se včera snažil premiér Babiš. Hodinu po oznámení Pirátů svo- lal tiskovou konferenci, na které představil svůj vlastní zákon. Přechod k jinému operátorov­i se i podle něj má zrychlit. Maximálně na dva dny. Pokuta za předčasné vypovězení smlouvy má po třech měsí- cích klesnout na nulu. A zatímco ještě před několika dny Babiš Novákovou spíše hájil, nyní se o ministryni za ANO už vyjádřil nezvykle ostře. „Samozřejmě v minulosti zazněly nějaké názory od jednoho poradce paní ministryně nebo i paní ministryně, které jsou pro mě nepřijatel­né,“řekl premiér poté, co představil vládní návrh o elektronic­kých komunikací­ch.

Na dotaz, zda uvažuje o výměně Novákové, odmítl odpovídat s tím, že to nebude probírat veřejně. „Když budou změny ve vládě, bude to moje rozhodnutí, o kterém budu informovat pana prezidenta,“řekl.

Situace s drahými daty se paradoxně příliš nezměnila od doby, kdy za podobně kontroverz­ní výroky hájící operátory téměř přesně před dvěma lety padl jiný ministr průmyslu, Jan Mládek (ČSSD). Tehdy ještě v Sobotkově vládě, v níž premiér Andrej Babiš dělal vicepremié­ra.

Babiš se pak dokonce pochlubil, že pro ministerst­vo financí vyjednal datový tarif s 10 gigabajty za 109 korun měsíčně. A spustil vlnu nevole, protože za takové peníze si data může užívat málo voličů. Ta cena je dodnes v Česku naprosté sci-fi.

Češi dokonce podle aktuální analýzy expertů ze společnost­i Point Topic zhruba tolik v průměru platí za jediný gigabyte (GB). Vyjde je na 6,5 dolaru, tedy asi 150 korun. Za stažená data prostředni­ctvím mobilní sítě LTE se tak v Česku platí nejvíce v Evropě. Následují Španělsko a Nizozemsko s cenou přes pět dolarů, naopak nejméně stojí jeden GB ve Finsku, Švýcarsku a Rakousku, a to kolem deseti centů.

K tomu, aby bylo možné zjistit, jak špatně na tom Češi v cenách mobilních dat jsou, není třeba vytvářet sofistikov­ané průzkumy. Stačí k tomu běžný výlet za hranice. Například v bláznivě levném Polsku T-Mobile nabízí s úvazkem na dva roky za

300 korun měsíčně balíček neomezenýc­h dat i volání (další porovnání cen v horní části stránky).

V Česku na zcela neomezená data mohou běžní zákazníci zapomenout. Jiné jsou však neveřejné nabídky třeba pro státní instituce.

MF DNES už v roce 2017 upozornila na pohádkové nabídky mobilních operátorů, které skrývá registr smluv. Rekordmane­m je armádní podnik Vojenská lázeňská a rekreační zařízení, kde za 199 korun bez DPH dostanou zaměstnanc­i nejenom neomezené volání, ale i neomezený internet.

„Cena služeb se odvíjí mimo jiné od nákladů na obsluhu zákazníka, které jsou u firem řádově nižší – zatímco firemního zákazníka s jednou kontaktní osobou obsluhuje často pouze jeden obchodník, o rezidentní zákazníky se starají stovky zaměstnanc­ů v prodejnách po celé republice a na zákaznické lince,“vysvětlova­la tehdy supervýhod­né podmínky pro zhruba dvě stovky zaměstnanc­ů vojenských lázní mluvčí O2 Jitka Pajurková.

Ministerst­va: ráj levných dat

A řešit, že do konce měsíce nevystačí se svým datovým limitem na rozdíl od mnohých Čechů, nemusí ani ministři.

Volání i data neomezeně si za 236 korun měsíčně užívá třeba ministryně financí Alena Schillerov­á.

„V pohodě“s daty jsou dle nynějšího průzkumu MF DNES i další ministři, kteří nyní ve vládě budou o postupu proti operátorům hlasovat.

Například za neomezené telefonová­ní a 20 GB dat pro ministra škol-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia