MF DNES

Mayová: Brexit možná odložíme

Britská premiérka Mayová slíbila, že do 12. března předloží parlamentu upravenou dohodu s EU k novému hlasování. Co může následovat?

- Jiří Sládek

LONDÝN Rozluka Británie s Evropskou unií připomíná složitý hlavolam, kde každý posun vpřed jen rozšiřuje seznam nejistých veličin.

Donedávna ležela na stole dohoda premiérky Mayové s Bruselem, za závazný termín brexitu platil 29. březen.

Spekuloval­o se, co bude dál. Historická porážka Mayové, které v polovině ledna poslanci její vyjednanou dohodu odmítli, vše mění.

Jednání britských politiků připomíná od té chvíle šachovou partii pod časovým tlakem, kde žádný ze soupeřů nemá po ruce brilantní tah.

Předtím platily tři možné scénáře. Jednak odchod na základě vzájemné dohody. Nebo tvrdý odchod bez dohody. Nebo další referendum a případný návrat Británie k evropské sedmadvací­tce.

Jenže s tím, jak Mayová nemá pro dohodu dostatečno­u podporu, ztrácí brexitové jednání pevné kontury. Vše se fragmentar­izuje. Co platilo před pár týdny, neplatí dnes.

Opoziční labouristé se teď vyslovili, že než tvrdý brexit, tak raději podpoří druhé referendum. A premiérka Mayová zase řekla, že než tvrdý brexit, tak raději jeho odklad.

Odložení brexitu se tak stává často zmiňovanou možností, o které dříve moc nebyla řeč.

EU je plánu nakloněna...

V této atmosféře plné nejistot včera jednali britští poslanci o dalším postupu. V pozdních hodinách měli hlasovat o případných dodatcích k prohlášení Mayové, která v Dolní sněmovně odpovídala na jejich dotazy.

Před poslanci leželo usnesení, kterým „berou na vědomí stanovisko premiérky“a mohli k němu předkládat dodatky.

Mayová vysvětlila, že vláda požádá o krátkodobý odklad brexitu pouze v případě, že poslanci odmítnou jak její dohodu o podmínkách rozluky s Unií, tak i další možnost, tedy že Británie odejde bez dohody.

Ve svém článku pro list The Daily Mail současně uvedla, že její snaha vyjednat některé ústupky s Bruselem už přináší své výsledky.

Klíčovým bodem je diskuse okolo takzvané irské pojistky. Mnozí britští poslanci odmítli v lednu předchozí dohodu zejména proto, že podle jejich názoru i po odchodu z EU poutala až příliš Británii k unijním strukturám.

Na diskusi o tom všem by bylo v případě odkladu víc času. Premiérka odklad brexitu dlouho odmítala, teď už jí to ale nepřipadá jako špatný nápad. Ke změně stanoviska ji přinutila až revolta několika členů jejího kabinetu.

Spoléhá přitom na vyjádření bruselskýc­h činovníků, kteří jsou údajně krátkodobé­mu odkladu docela nakloněni. Hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier se vyslovil, že udělá vše, co je v jeho silách, aby odchodu Británie bez dohody zabránil.

Rýsuje se pravděpodo­bný scénář, že Mayová předloží poslancům do 12. března znovu svou dohodu. Pokud projde, má vyhráno. Pokud ne, nechá britské zákonodárc­e hlasovat o možnosti tvrdého brexitu.

A pokud se dočká opětovně dalšího odmítnutí, nabídne jim poslední možnost, tedy zmíněný odklad brexitu.

... také Britové ho podporují

Podle čerstvých průzkumů, které zveřejnil zpravodajs­ký web Politico, by se taková možnost Britům vcelku zamlouvala. Plány na krátký odklad podporuje 47 procent Britů, proti je jen 26 procet dotázaných. Stejně tak roste podpora dohody s Bruselem vyjednané Mayovou.

Současně klesá podpora neřízeného brexitu, Britové se začínají obávat případného chaosu.

Pro přípravu brexitu bez dohody sice Londýn vyčlenil čtyři miliardy liber, přípravy ale váznou. Úřady podle kritického vládního dokumentu nestíhají práce na téměř třetině klíčových projektů. Tvrdý brexit by tak měl drtivé dopady na podnikání i ekonomiku.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Rána do oka Figurína během slavnosti v Kolíně nad Rýnem předvádí, jak Británie brexitem knokautova­la sama sebe.
Foto: Reuters Rána do oka Figurína během slavnosti v Kolíně nad Rýnem předvádí, jak Británie brexitem knokautova­la sama sebe.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia