MF DNES

Nová pravidla pro lékárny

Do dvou dnů budou muset výrobci dodat lék i do nejzapadle­jší české lékárny. Jinak je čeká milionová pokuta.

- Eva Zahradnick­á

Děje se to denně v celé republice. Pacient přijde s receptem do lékárny, jenže lék není a nebude ani v nejbližší době, navíc někdy chybí i náhrada. Situace, jež je častější v menších lékárnách, které nemají skladem tolik léků.

Vyřešit by to měl emergentní systém, který připravilo ministerst­vo zdravotnic­tví. Do budoucna se tak jakákoli lékárna, která nebude schopná obstarat lék u svého distributo­ra, obrátí přímo na výrobce. Ten jí bude muset lék z receptu hrazený ze zdravotníh­o pojištění dodat do dvou pracovních dnů, jinak mu hrozí až dvoumilion­ová pokuta. Pacientům to zaručuje, že svůj lék dostanou v jasném termínu tam, kde si ho objednali. „Řešení v podobě emergentní­ho systému je jediné, které zajistí, že se pacient dostane ke svému léku,“říká náměstek ministra zdravotnic­tví Filip Vrubel. Novela zákona o léčivech by měla platit od ledna příštího roku.

Návrh se nelíbí lékárníkům, dle nich přinese další administra­tivu a ničemu nepomůže. „Klíčový je systém, ve kterém lékárníci mohou objednávat v předstihu a pacient není nucen lékárnu navštívit minimálně nadvakrát,“namítá předseda České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Ministerst­vo však do novely nejspíš včlení ještě jednu změnu. Chce na českém trhu povolit i přípravky registrova­né jen v zahraničí se stejnými účinky. Každoročně totiž u nás chybějí desítky léků, jenže některé nejdou nahradit. To se stalo třeba na konci loňského roku u digoxinu, léku na zpomalení tepové frekvence. „Chceme podpořit, aby se u nás více používaly cizojazyčn­é šarže. Většina nedostupno­sti je způsobena tím, že léky prostě nebyly dodány,“vysvětluje Vrubel, proč chce ministerst­vo změnu zavést.

Šlo by ovšem o mimořádné a dočasné opatření, které by v danou chvíli zvýšilo cenu léku, a také o úhradu ze zdravotníh­o pojištění, ale doplatek pro pacienta zůstane stejný. „Bude to o individuál­ním posouzení, jestli je to třeba život zachraňují­cí přípravek,“doplňuje Vrubel. S návrhem souhlasí Česká lékárnická komora.

Léky nejsou v celé Evropě

Nejčastějš­ími důvody výpadku léků jsou dle Státního ústavu pro kontrolu léčiv zpožděné dodávky, potíže ve výrobě či se surovinami. „Nedostatek léčiv se projevuje v celé EU a zhoršuje se. Třeba Francie hlásí za posledních pět let desetináso­bný nárůst,“říká mluvčí SÚKL Barbora Peterová.

Dalším důvodem je i přeprodává­ní léků původně určených pro český trh. Reexportu se u nás daří, oproti cizině jsou tady léky levnější. Vypadá to tak, že distributo­r nakoupí od výrobce za cenu určenou pro český trh, lék přebalí a za vyšší cenu prodá do zahraničí. Pacient nic nepozná do doby, dokud se nevyveze příliš a lék nezačne chybět. Problém však má i výrobce, který chování distributo­ra vždycky neovlivní, ale má povinnost lék dodat.

Jen v roce 2016 se podle SÚKL vyvezly léky skoro za tři a půl miliardy, loni už to bylo o miliardu méně. Ministersk­á novela reexport také řeší a posiluje pozici výrobce.

Vede krevní tlak a cukrovka

„Léčivé přípravky hrazené z veřejného zdravotníh­o pojištění předepsané na recept by měly být reexportov­ány

Výrobce bude muset lék z receptu dodat do dvou pracovních dnů.

jedině výrobcem nebo jím pověřeným distributo­rem,“vysvětluje náměstek Vrubel. Výrobce by tak podle něj měl zmíněné praxi zabránit. Nyní to nemůže udělat úplně ani ministerst­vo, léky podléhají v EU volnému pohybu zboží. Pokud však nedostupno­st nějakého léku hrozí, ministerst­vo jeho vývoz zakáže nebo distributo­rům nařídí, aby vývoz hlásili. K poslednímu lednu letošního roku se to týkalo 120 léků. Nejvíc se vyvážejí léky na vysoký krevní tlak, cukrovku, alergie, astma, ale také na hemoroidy, chřipku, erektilní dysfunkci nebo oční kapky.

Mezi prvními deseti reexportér­y jsou i tři lékárny s distribučn­í licencí. Loni vyvezly necelé tři miliony balení. Zčásti však nelegálně, SÚKL jim uložil pokuty v souhrnné výši 120 milionů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia