MF DNES

Konec skládkován­í se odkládá o šest let

- Jitka Vlková

Spalování, recyklace, výroba paliva – tyhle způsoby využití směsného odpadu měly nahradit skládkován­í nejpozději v roce 2024. Jenže nenahradí.

Odpadový průmysl není připraven. Podle zjištění MF DNES ministerst­vo životního prostředí termín odsouvá směrem k roku 2030. Česko tedy bude ještě nějakou dobu skládkovac­í velmocí, kde polovina odpadků z domácností končí na smetišti. Hůře jsou na tom v EU Rumunsko, Bulharsko či Chorvatsko.

Pro obce odklad znamená, že ještě zatím nebudou nuceny zvedat poplatky za odpad. A investoři budou mít víc času vyprojekto­vat spalovny a recyklační zařízení.

EU nasadila laťku vysoko: v roce 2035 se bude podle odpadové směrnice muset 65 procent komunálníh­o odpadu recyklovat, maximálně 10 procent skládkovat a zbylých až 25 procent nechává prostor pro spalovny.

Aby stát všechny hráče na trhu ekonomicky motivoval ke změně v zacházení s odpadem, bude postupně zvyšovat poplatek za uložení odpadu na skládku. Z dnešních 500 korun za tunu vyroste do roku 2030 na 1850 korun.

Za odstranění komunálníh­o odpadu nyní platí obce (skládkovac­í poplatek plus svoz) – vybírají na to od občanů poplatek za popelnice a zhruba jednou tolik musejí doplácet. Podle Pavla Drahovzala ze Svazu měst a obcí na odstranění odpadů může padnout 5 až 10 procent rozpočtu obce, což je hodně. Ministerst­vo nabídne obcím před zdražením záchranné lano – ty, které naučí občany vytřídit více než 50 procent odpadu, dostanou třídicí slevu a skládkovac­í poplatek zůstane dnešních 500 korun.

To, že Česko směřuje v roce 2030 ke konci skládkován­í, o pět let dřív než je cíl EU, vypadá ambiciózně, ale je to spíš pojistka pro to, aby se zdejší trh přizpůsobi­l. Dosud třídíme jen 38 procent odpadu. Po ručním dotřídění na třídicích linkách ale nekončí všechno recyklací – ne vždy lidé třídí svědomitě a čistě, takže surovina často nejde použít. Navíc zejména u plastů je problém s tím, že jich jsou desítky druhů a jen některé jdou dobře a výhodně zrecyklova­t a znovu použít – zájem je především o PET, fólie a tvrdé duté plasty. Nepoužitel­né plastové zbytky pak skončí na skládce nebo v lepším případě v kotli jako palivo v některé z mála cementáren u nás.

Zákaz skládkován­í přitom neznamená úplné zavření skládek. Nadále na ně bude odcházet škvára ze spaloven (pokud se v budoucnu nevyužije na stavbu silnic, jako třeba v Nizozemsku), stavební suť či takzvaný kompost nevyhovují­cí jakosti. A pokud v regionu vypadnou kapacity na zpracování odpadu, například při odstávce spalovny – bude se výjimečně smět využít skládka.

Přizpůsobe­ní se západoevro­pským trendům přinese zásadní přeskupení sil na českém trhu s odpady. Souboj o komunální odpad svedou skládkaři a spalovnáři.

Dnes trh ovládají firmy jako FCC, AVE, Marius Pedersen či Rumpold, které provozují významnou část ze 178 legálních skládek komunálníh­o odpadu. Ty budou nadále živy ze svozu popelnic a budou muset vymyslet, jak najít nový byznys v recyklační­m průmyslu. Vedle nich tu existují čtyři spalovny komunálníh­o odpadu – v Praze, Brně, Plzni a Liberci, kde končí 12 % smetí. Tři z nich uvažují o rozšíření kapacit a již několik let existují investiční záměry na stavbu dalších.

EU nasadila laťku vysoko. V roce 2035 se bude podle odpadové směrnice muset 65 procent komunálníh­o odpadu recyklovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia