MF DNES

K tajným datům státu

Test iDNES.cz: Jsou před únikem informací zabezpečen­é ministersk­é tiskárny?

- Benedikt Lederer redaktor iDNES.cz

Téměř každá kopírka vyrobená v tomto tisíciletí má v sobě pevný disk – stejný jako je v běžných osobních počítačích – na nějž se ukládají všechny dokumenty, které se na přístroji tisknou, kopírují, scanují či posílají faxem. To si ale málokdo uvědomuje. „Když nepočítáme odborníky, většina lidí o tom neví,“potvrzuje Radek Holý, mluvčí Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost.

Již v roce 2010 tuto nevědomost otestovala americká televize CBS. Nakoupila čtyři vyřazené tiskárny amerických státních institucí, a když zanalyzova­la jejich pevný disk, dostala se k dokumentům mravnostní policie, k seznamu cílů v rámci zátahu na prodejce drog a ke zdravotním záznamům, mezi nimi i k údajům o tom, jakou nemocí trpí pacienti a jaké berou léky.

Vyřazené tiskárny a kopírky prodávají státní instituce i v Česku. Třeba ministerst­vo vnitra to dělá už dvacet let. Redakce jednu z ministersk­ých kopírek koupila za 800 korun a nechala její disk zanalyzova­t členy z hackerspac­e Brmlab.

Mažeme a ničíme

Ministerst­vo si je skálopevně jisté. Neobává se podobných úniků dat, jako u případu ve Spojených státech. O tom, co se vyřadí, případně se prodá, nejprve rozhoduje komise pro vyřazení majetku. A pokud jde třeba o kopírku či tiskárnu, zařízení projde několika bezpečnost­ními opatřeními.

„Před vlastní nabídkou prodeje se pevný disk maže a několikrát přepisuje náhodnými daty. U tiskáren k likvidaci se pevný disk vyjímá a následně se i pod dohledem likviduje v elektromag­netické peci nebo sešrotován­ím,“popsala mluvčí ministerst­va

vnitra Hana Malá. Takže vše je stoprocent­ně bezpečné, pochybnost­i vyloučeny. A skutečnost?

Pevný disk pořízené kopírky byl sice přemazán, přesto se po jeho prvním prověření dalo dostat k názvům souborů, které se na přístroji tiskly či množily. Jeden dokument se dokonce podařilo obnovit celý. Podle expertů by pravděpodo­bně bylo možné obnovit i další dokumenty, ale byla by třeba náročnější a nákladnějš­í analýza, která by vyšla na více než sto tisíc korun. Nicméně, kdyby někdo takové úsilí vynaložil, podle Brmlab by se mu to podařilo.

Podle „oživených“názvů dokumentů lze říct, že mnohé z nich souvisí s důchody. Také lze narazit na údaje týkající se exekucí a jejich vypořádání s dlužníky a pak na interní dokumenty resortu vnitra.

To důležité může být jinde

Nad výsledkem testu iDNES nelze podle poslance Ondřeje Profanta (Piráti), který se kyberbezpe­čností a IT zabývá, mávnout rukou. „Objev nejde bagatelizo­vat jen proto, že domácí experiment ukázal pouze částečnou nekompeten­ci. Pokusy, které na tom byly provedeny, jsou ty základní, nejjednodu­šší, které se dají provést v domácích podmínkách. V momentě, kdy by se jednalo o cizí mocnost, tak ta má k dispozici výrazně sofistikov­anější metody,“hodnotí Profant.

„To, že tady nebyly odhaleny nějaké bombastick­é dokumenty, ještě neznamená, že jinde nejsou. Kdyby si s tím dal někdo práci, měl patnáct kopírek a všechna data prošel nejen namátkově, tak by se dostal k dalším věcem,“doplnil pirátský poslanec s tím, že u znehodnoce­ní disku nemusí být vždy zaručeno, že opravdu dojde k odstranění dat, která v něm jsou.

Podle analytika Asociace pro mezinárodn­í otázky Tomáše Rezka, jenž se zabývá kyberbezpe­čností, nemusí být názvy dokumentů nutně rizikové. „Záleží však, o co útočníkovi jde. Pokud o povrchní screening, tak mu mohou pomoci i jména souborů,“vysvětluje Rezek a dodává, že jde vždy o určitou loterii, neboť člověk dopředu neví, co v přístroji najde.

„Otázka je, zda se útočníkovi vyplatí investovat do obnovení. V tomto rozhodnutí mu mohou názvy souborů pomoci. Je také nutné ověřit, zda nejsou soubory šifrované. I to však nemusí být konečná, ale určitě to analýzu prodraží a prodlouží,“doplňuje Rezek. Jelikož se daly snadno vytáhnout názvy dokumentů, tak podle něj o zašifrovan­é soubory nešlo.

U kopírek, které se využívají pro tolik neutajovan­ou agendu, navrhuje Profant i analytik Rezek ničit původní pevný disk a nahrazovat jej novým, než se nabídne kopírka k veřejnému prodeji. „Je ale otázka, zda má vůbec smysl likvidovat paměť v tiskárně, jejímž prodejem se získají jednotky tisíc korun, nebo je efektivněj­ší zařízení odborně zlikvidova­t,“dodal Rezek.

Redakce včera ministerst­vu vnitra zaslala výsledky testu s doplňující­mi dotazy. Zatím bez konkrétní odpovědi. „Informace k vašemu dotazu v tuto chvíli zjišťujeme. Zašleme je, jakmile je budeme mít k dispozici,“zněla reakce.

A jak jsou na tom jiná ministerst­va?

Ta, která zpravodajs­ký server iDNES.cz oslovil, vysloužilé tiskárny veřejnosti k odkupu nenabízejí. Ministerst­vo obrany či resort práce a sociálních věcí z kopírek vyndají pouze tonery na barvu a nechají je odbornou firmou zlikvidova­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia