MF DNES

Velký justiční omyl? Dostal 10 let za únos, jenž asi nespáchal

-

ZLÍN Schyluje se k prokázání velkého justičnímu omylu. Jeho obětí může být Michal Šnajdr, který byl loni odsouzený k 10 letům vězení za to, že měl v roce 2014 unést dceru vlivného kroměřížsk­ého podnikatel­e, zbít ji a chtít po ní 100 milionů korun. Přestože opakoval, že je nevinný, nakonec nastoupil do výkonu trestu do věznice Mírov.

Včera se u soudu ve Zlíně dočkal částečné satisfakce. Poté, co se svým právníkem hodiny seděli nad policejním spisem a hledali v něm místa, která by dokázala jeho nevinu, podali návrh na obnovu řízení. A zlínská pobočka krajského soudu mu vyhověla. Z vězení Šnajdr odešel letos v lednu, když policie obvinila šest nových lidí. Za mřížemi strávil i s pobytem ve vazbě déle než rok. „Byl jsem odsouzený za něco, co jsem nespáchal. Jsem velmi šťastný, že se ukázalo, že praví pachatelé jsou jiné osoby,“reagoval Šnajdr.

Otázka zní, jak je možné, že policie, žalobci i soudy mohli udělat takový přešlap?

K únosu došlo před domem dcery, která k němu přijela autem. Na místě bylo zřejmě šest mužů ve třech autech. Do jednoho ji strčili, i když se bránila.

V policejním spise bylo podle výpisu z telekomuni­kačních dat zřejmé, kdo se v čase únosu na místě pohyboval. Policie ale tehdy tyto osoby nevyslechl­a. Naopak Šnajdr, který byl podle mobilu tou dobou v Otrokovicí­ch, skončil za mřížemi. K tomu stačilo, že se v autě, které mělo pro únos sloužit (teď se ukazuje, že šlo o jiný vůz), našly jeho pachové stopy. Navíc unesená žena podle jeho hlasu a parfému usoudila, že viníkem byl asi on. Zpočátku ale tvrdila, že nikdo z únosců nemluvil.

Šnajdrovi pomohl ale i další muž, jehož se dotkla obnova řízení. Ladislav Faltýnek, který byl odsouzený na 5 let, uvedl, že je Šnajdr nevinný. Dříve to údajně nesdělil, protože mu skuteční pachatelé vyhrožoval­i zabitím rodiny.

Policejní prezident poslal na policii do Zlína odbor vnitřní kontroly, případ řeší Generální inspekce bezpečnost­ních sborů. (ill)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia