MF DNES

Přituhuje: Indie a Pákistán si už sestřelují letadla

- — Milan Vodička

Pákistán sestřelil Indii dvě stíhačky a Indové tvrdí, že sestřelili pákistánsk­ý letoun.

Ale ještě přesnější zpráva zní: dvě jaderné mocnosti, které jsou spolu na kordy už 72 let, se právě ocitly v nejhorší konfrontac­i od roku 1971.

Indie a Pákistán spolu válčily již třikrát, poslední letecké útoky proti sobě provedly právě v roce 1971, kdy si sestřelily desítky strojů.

K sestřelům Pákistánci včera přidali ještě sérii leteckých úderů na na šest skladišť indické armády. Pákistán řekl, že chtěl jen „předvést obranné možnosti“. „Nemáme zájem na eskalaci, ale ukázali jsme, že jsme plně připraveni, kdyby na ni došlo,“uvedl Pákistán. „Proto jsme útok podnikli s předchozím varováním a za denního světla.“

Předtím Pákistánci obvinili Indii, že vypálila rakety na jejich město Kotli, kde zahynulo šest lidí.

Armády obou zemí se přes noc ostřeloval­y z děl.

K tomu Indie i Pákistán uzavřely vzdušný prostor pro civilní lety.

Pákistán tvrdí, že indické stíhačky sestřelil nad svým územím, přičemž zajal jednoho pilota, druhé letadlo spadlo už na indickém území. Indové říkají, že přišli o jeden stroj.

Obě země opakují, že nechtějí další eskalaci, ale sedmdesáti­letá nevraživos­t, politický kalkul, veřejné mínění a snaha neztratit tvář je nutí reagovat na ránu ranou.

První rána v poslední demonstrac­i nepřátelst­ví přišla před dvěma týdny, kdy sebevražed­ný útočník z pákistánsk­é teroristic­ké skupiny Džajše Muhammad narazil v Kašmíru do autobusu s indickými policisty a 40 jich zabil. Byl to jeden z nejhorších atentátů za celá desetiletí.

Druhá rána přišla, když Indie odvetou letecky napadla tábor této skupiny v Pákistánu. Něco takového – letecký úder přes hranici, tu rovněž nebylo celá desetiletí.

Teď přišla třetí, pákistánsk­á odplata.

Spor o Kašmír, kde se vše odehrává, trvá od rozdělení britské Indie v roce 1947. Problém je, že tohle kolo přišlo v době, kdy se v Indii blíží parlamentn­í volby, premiér Narendra Módi nemá úplně skvělé vyhlídky, a tak se může chtít předvést jako ochránce země.

Mimochodem, je to vůbec poprvé v dějinách, co letecké síly dvou jaderných mocností podnikly údery proti sobě a napadly si vzájemně svá území. Je to tedy zcela bezprecede­ntní situace.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Radost Indů Lidé v indické metropoli Dillí oslavují útok indických letadel na tábor islámských teroristů v Pákistánu. DILLÍ, ISLÁMÁBÁD
Foto: Profimedia.cz Radost Indů Lidé v indické metropoli Dillí oslavují útok indických letadel na tábor islámských teroristů v Pákistánu. DILLÍ, ISLÁMÁBÁD
 ?? Foto: Reuters ?? Hněv Pákistánců Lidé na demonstrac­i v pákistánsk­ém Péšávaru požadují tvrdou odvetu za indický nálet.
Foto: Reuters Hněv Pákistánců Lidé na demonstrac­i v pákistánsk­ém Péšávaru požadují tvrdou odvetu za indický nálet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia