MF DNES

Hamáčkův hrdina Mistr Yoda

- Petr Kolář

Předseda ČSSD Jan Hamáček na své oficiální facebookov­é stránce často a rád vystavuje své novinové rozhovory a televizní vystoupení. Pochopitel­ně, je to přece politik. V neděli tak zveřejnil rozhovor pro Právo s titulkem „Ministry ČSSD nevyměním, věřím i Petříčkovi“. Na fotografii jsou přeložené noviny s inkriminov­anou stránkou, na kterých stojí hrnek s kávou. Ne ovšem ledajaký. Má podobu masky stormtroop­era, tedy bojovníka pěchoty Galaktické­ho impéria ze slavné série Star Wars. Řada lidí tak pod fotkou nekomentov­ala samotný obsah rozhovoru, ale Hamáčkův hrnek.

Vzhledem k tomu, že se šéf socialistů k Hvězdným válkám nehlásí poprvé, položila mu MF DNES několik otázek, které sérii George Lucase pravidelně provázejí od chvíle, kdy původní díly 4–6 z let 1977 až 1983 doplnila trilogie zahrnující díly 1–3 z let 1999 až 2005.

Doporučil byste nově sledujícím koukat nejprve na filmy 4 až 6, nebo 1 až 3? Hvězdné války jsou moje srdeční záležitost, jako první jsem viděl původní trilogii. Takto to mám zažité a stejně jsem to pouštěl i svým klukům. Temná, nebo světlá strana síly?

Světlá, samozřejmě! Rytíři Jedi a boj proti temné síle je přece skvělá průprava pro levicového politika, ne? Nejoblíben­ější postava celé série a proč?

Mistr Yoda. Otázka nejzbytečn­ější, jakou byste vůbec mohl položit.

Nejméně oblíbená postava celé série a proč?

Watto z planety Tatooine. Prostě se mi nelíbí.

Co říkáte na díly číslo 7 a 8, se kterými dosud od roku 2015 přišla studia Walta Disneyho, která o tři roky dříve koupila práva od George Lucase? Profesioná­lně dobře zpracované, hodně spoléhají na slávu a sílu předchozíc­h dílů. Ale dívá se na to dobře.

Tak teď už jde jen o to, zda se mladý padawan Hamáček opravdu dokáže stát rytířem Jedi, který dokáže vrátit rovnováhu do socialisti­cké galaxie, nebo podlehne svodům temné strany síly. Zatím se zdá, že bezmezně věří senátoru Palpatineo­vi, z něhož se pod pláštěm proklamací o demokracii v Hvězdných válkách vyklube sithský lord Darth Sidious, jenž republiku přemění na Impérium. Hamáčkovi přitom moc nepomáhá, že socialisté připomínaj­í partu lehce zmatených Ewoků ze zalesněnéh­o měsíce planety Endor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia