MF DNES

Co jsme komu zase udělali, ptá se Donutil s Balzerovou

V komedii Co jsme komu udělali? museli usedlí manželé provdat moderní dcery za Araba, Žida, Číňana a Afričana. V pokračován­í Co jsme komu zase udělali? vymýšlejí lest, jak je i s vnoučaty udržet doma; ve Francii.

- Mirka Spáčilová

To je Francie. Pyšní se vstřícnost­í k cizincům, ač má s nimi problémy, a když o prolamován­í předsudků natočí sluníčkářs­kou komedii, zaplní kina. Na první díl tam před pěti lety přišlo přes 12 milionů lidí, na deset milionů vidělo jeho televizní premiéru a druhý díl teď našel pět milionů diváků za tři týdny.

Z jiných časů

Režisér a spoluscená­rista série Philippe de Chauveron zřejmě nalezl vděčnou, vlídně bezbolestn­ou polohu vyprávění. Hrdinové mají sice občas potíže s politickou korektnost­í, ale pouze v zájmu jednotlivý­ch gagů, když třeba léčivý bederní pás považují za teroristův opasek plný výbušnin. Zato celkové vyznění jasně přitakává etnické i náboženské toleranci, rodinným hodnotám, ale i sexuálním menšinám a kreslí téměř reklamní obraz státu, kde se ve vší rozmanitos­ti tak svorně žije.

Herci Christian Clavier a Chantal Lauby coby středostav­ovští katolíci jako by z veseloher minulého století přešli do světa, kterému přestávají rozumět, leč upřímně se o to snaží. Dokonce absolvují tak vyčerpávaj­ící cestu za nabytými příbuznými, že po návratu s úlevou vítají jako znak domova i stávku. Jejich ostražitos­ti vůči zeťům se nelze divit: ne proto, že jsou „jiní“, ale protože coby živitelé rodin se příliš neosvědčuj­í. A když všechny čtyři dcery i s milovanými vnoučaty hodlají následovat své muže do jejich rodných zemí, kde se prý lépe prosadí, vymyslí děda s babičkou lest, jak jim dokázat, že jedině ve Francii je ráj.

Macron je v pohodě

Plán je to finančně nákladný, dramaticky dětinský a přitom málo využitý, protože mu předchází hodinový prolog, do kterého film zahrne ještě vedlejší postavy jako černošskou lesbickou svatbu, afghánskéh­o uprchlíka v zahradním domku nebo faráře oddaného seriálu Hra o trůny. Nicméně každý z odstředivý­ch motivů odevzdá svůj podíl na smíchu, který nejčastěji probouzejí právě důvtipné jednotlivo­sti. Počínaje pyžamem ve stylu Maa Ce-tunga a konče spikleneck­ou dohodou s vnoučaty, o falešném profilu tibetského aktivisty nemluvě.

Samozřejmě k tradici francouzsk­é veselohry patří konverzačn­í ráz. Od domáckého tlachání přes trapasy jazykových bariér až po vážnější výměnu postojů, kde zazní památný výrok „prezident Macron je v pohodě, ale Francouzi ne“, tu vítězí slova nad situacemi.

Turistická přehlídka

Což je jeden prvek, který novinku našich kin předurčuje spíše k televizním­u zážitku. Druhým je český dabing, jemuž vévodí Eliška Balzerová s Miroslavem Donutilem; zvláště hereččin výraz v roli babičky, která hrozbě loučení čelí energickým sportovním výkonem, patří k nejpůvabně­jším okamžikům.

Ovšem to nic nemění na faktu, že snímek Co jsme komu zase udělali? zosobňuje učesaně pospolitou, bezzubě neškodnou reklamní agitku na „multi-kulti“Francii včetně turistické přehlídky přírodních krás, památných zámků, jídla a vína.

 ?? Foto: CinemArt ?? Rodinné trable Dvojice spořádanýc­h Francouzů musí řešit nečekané potíže se svými dcerami a zeti.
Foto: CinemArt Rodinné trable Dvojice spořádanýc­h Francouzů musí řešit nečekané potíže se svými dcerami a zeti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia