MF DNES

V Honzlové ožívají 50. léta

- Tomáš Šťástka

PRAHA Honzlová. Jasný a stručný název nese novinka pražského Divadla Rokoko, kterou zde poprvé uvedou tuto sobotu.

„Je to dramatizac­e románu Zdeny Salivarové. Příběh o mladé dívce za dob totalitari­smu v Praze,“přibližuje kus Karel Heřmánek mladší. „Chodí do folklorníh­o souboru Sedmikrása, který odjíždí do zahraničí na turné. A ona, protože není prokádrova­ná, musí zůstat v Praze. Příběh vypráví o jejím životě i samotné době, ve které se nachází,“pokračuje herec. „Já hraji vojáčka zamilované­ho do sestry hlavní hrdinky,“popisuje Heřmánek svou roli.

Sedmikrása přítomna

Novinka pražské scény se může pochlubit zajímavou koncepcí. „Režisér Jakub Vašíček a autor dramatizac­e Tomáš Jarkovský mají velkou zkušenost z hradeckého Divadla Drak i pražského Divadla Minor,“naznačuje Heřmánek a zmiňuje naše přední loutková divadla. V Honzlové tedy o loutky nejde, přesto diváci neuvidí klasickou činohru.

„Velkou úlohu má soubor Sedmikrása. V románu je jen zmíněno, že odjede pryč. Tady je však součástí dramatizac­e. My všichni kromě hlavní představit­elky jsme členové tohoto sboru, funguje vlastně jako klasický chór. Vždycky z něj někdo vystoupí, odehraje nějakou situaci a zase se vrátí,“popisuje Heřmánek největší zvláštnost novinky. „Celé představen­í je doprovázen­o krátkými hudebními skladbami, zpěv zní ve čtyřhlasec­h,“pokračuje herec.

„Salivarová má zvláštní jazyk, celou knihu psala v ich-formě,“přibližuje předlohu autorky, která vždy tak trochu neprávem stála ve stínu svého slavnějšíh­o manžela Josefa Škvoreckéh­o. „A podobně tvůrci koncipoval­i i hru, hrdinka vypráví o svém životě a určitou zásadní informaci vždy dotvoří ostatní herci,“říká Heřmánek. Výstupy sboru tak dle Heřmánka slouží jako metafora k určitým situacím. „A zároveň dokresluje atmosféru. Představen­í je hravé. Paradox této hravosti a zároveň doby padesátých let mi přijde zajímavý,“uvažuje herec.

Batulková i Smutná

Do role titulní hrdinky Jany Honzlové tvůrci obsadili Terezu Marečkovou, která je novou členkou souboru Městských divadel pražských, kam Rokoko spadá. Spolu s Heřmánkem jí budou sekundovat Dana Batulková, Jitka Smutná, Hanuš Bor či třeba Vojtěch Dvořák.

Salivarová svůj stejnojmen­ný román vydala ve svém slavném torontském nakladatel­ství '68 Publishers už v roce 1972, u nás kniha poprvé vyšla až roku 1990.

Honzlovou hrají v Rokoku po sobotní premiéře nejdříve 5. března. Představen­í časem doplní matiné, kde se bude listovat románem Hnůj země a další tvorbou autorky.

 ?? Foto: Patrik Borecký ?? Titulní hrdinku ztvární Tereza Marečková.
Foto: Patrik Borecký Titulní hrdinku ztvární Tereza Marečková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia