MF DNES

Proč jsem tak slabý? Cavendish dva roky trpěl, ale stále sní

- — Matěj Tomíček

Ve svém oboru patří k nejlepším v historii. Na kontě má 146 profesioná­lních triumfů, čímž se řadí na desáté místo tabulek. Na Tour de France se radoval třicetkrát, na italském Giru patnáctkrá­t.

Mark Cavendish býval postrachem hromadných dojezdů.

Býval.

Za poslední dvě sezony si tenhle legendární cyklista připsal jen dva etapové triumfy. Ten poslední loni v únoru na závodě Dubai Tour. A právě ve Spojených arabských emirátech se přezdívaný Manxman nachází i nyní. Na etapovém klání UAE Tour se snaží zvrátit nepřízeň osudu.

„To je opravdu to jediné, co můžu. Můžu se jen snažit. Můžu týden závodit na místě, které mám rád. A můžu doufat, že mi to ještě půjde,“říká skoro až odevzdaně.

Načíná už svou šestnáctou profesioná­lní sezonu. Je mu 33, před 11 lety jel poprvé slavnou Tour.

V jejích historický­ch tabulkách je před ním v počtu etapových vítězství jen král Eddy Merckx. Se 34 prvenstvím­i. „Abych byl upřímný, Merckxův rekord je možná jedinou věcí, která mě ještě na silnici opravdu motivuje,“říká Cavendish. „Vyhrál jsem takřka všechny závody, které jsem se svými fyzickými dispozicem­i vyhrát mohl. Překonat to číslo 34 je jediný úkol, který mi zbývá splnit.“

Těžký úkol. Zvlášť když poslední dva roky Cavendisho­vy kariéry nestály za nic. „Vážně už si nepamatuju, kdy jsem se naposledy cítil normálně. Vždyť po chybných lékařských diagnózách jsem byl dva roky nemocný a nevěděl jsem proč,“popisuje.

V roce 2017 přišel takřka o celou první půlku sezony. Necítil se dobře, postrádal sílu tolik potřebnou pro dlouhé a náročné etapy. A lékaři? Tápali. Netušili, co se s ním děje.

Loni to snad bylo ještě horší. Na jaře spadl třikrát ve třech po sobě jdoucích závodech. Na závodě Kolem Abú Zabí jej srazilo auto. V týmové časovce na Tirrenu-Adriatiku si zlomil žebro. Nedoléčený jel klasiku Milán – San Remo, zlomil si další žebro, pochroumal kotník a utrpěl těžký otřes mozku.

K tomu všemu se neustále cítil slabý a nefunkční. Až loni v létě přišli lékaři na to, že ho sužuje virus Epstein-Barrové, který může způsobovat infekční mononukleó­zu spojenou se ztrátou obranyscho­pnosti.

Proto od konce minulého července vůbec nezávodil.

A proto už dva roky není tím postrachem, který dřív kamkoliv přijel, tam v hromadných dojezdech ničil soupeře. „Už ani nevím, jaké to je být v pohodě. Jaké to je být normální, když mi dva roky lékaři říkali špatnou diagnózu,“říká. „Je to frustrujíc­í, protože to nebyla moje chyba, oni by měli být vzdělanějš­í, ale co s tím můžu dělat?“

Chorobami a zraněními zmítaný Cavendish nyní touží po boku Romana Kreuzigera v Dimension Data ještě jednou nakopnout svou bohatou kariéru. Chce se pokusit zaútočit na Merckxův rekord.

A všichni by mu to přáli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia