MF DNES

Dakar na plátnech

Vyprodáno! Aneb Martin Macík a Jan Brabec vyprávějí v kinech, jak jsou „Posedlí Dakarem“.

- Robert Sára

Tentokrát se v kině – vyjma začátku – nezhasíná. Bouřlivý potlesk se toleruje i uprostřed představen­í. A místo závěrečnéh­o (ne)čekání na titulky se dělají selfíčka.

Je měsíc a půl od konce letošního ročníku a řeklo by se, že je Dakar zapomenut. Jenže Martin Macík a Jan Brabec, kamioňák a motocyklis­ta, jsou teď v jednom kole. Třikrát týdně předstupuj­í před čtyři stovky diváků a vyprávějí jim příběhy ze závodu, pouštějí emotivní dokument a odpovídají na dotazy. „Musíte umět mluvit, protože lidi čekají na každé slovo, které vypustíte z huby. A naše publikum to fakt hltá. Když najednou rozesmějet­e 400 lidí v sále, je to k nezaplacen­í. Po těchto akcích si troufám dělat i moderátora,“tvrdí Macík, v 29 letech už sedminásob­ný účastník Dakaru.

Tahle rallye je v tuzemsku fenomén. Však už Karel Loprais a jeho parťáci jezdili na přelomu 80. a 90. let po prvních úspěších od besedy k besedě. Jiní vyprávěli alespoň v kulturácíc­h svých rodných měst, obdobně to dělával i Martin Macík senior, rovněž dakarský závodník.

Když však na klání vzal poprvé do posádky i svého syna, dal mu následně na starosti také pozávodní setkání s fanoušky. „A tak jsem se učil a učil, abych byl lepší,“vzpomíná dnes Macík junior. První rok stačilo místní muzeum, další už se vyprodalo zdejší kino. „Já si furt v hlavě říkal, že bych to udělal i někde jinde, ale neměl jsem na to koule.“

Pomohla mu a odvahu dodala až loňská facebookov­á výzva. Tehdy nechal své příznivce vybírat jedno z osmi měst, kde by si setkání přáli. Jenže ono se na všech osm štací už s předstihem přihlásilo více než 200 zájemců, a tak Macík i s Brabcem dorazil za všemi. „Bylo to populární, průměrně přišlo 300 lidí a v tu chvíli jsem měl v hlavě větší projekt. A jelikož miluji kino, chodím do něj s přítelkyní každý týden, tak jsem chtěl mít ty největší kinosály.“

Domluvil se s CineStarem, řetězcem multikin. Vytvořili filmové plakáty ve stylu hollywoods­kých bijáků s názvem Posedlí Dakarem, a ještě než se vrátili ze závodu, bylo všech 13 představen­í vyprodanýc­h. Dnes se na pražském Černém Mostě hraje naposledy a Macíkovi už několik dní volají známí, jestli by je tam nějak neprotlači­l.

Bez šance! „Souhlasím, že je Dakar v Česku fenomén. Nechci, aby to znělo egoisticky, ale my jsme tady fenomén. Vytvořili jsme něco, co tu ještě nebylo. Plánoval jsem to od loňského května. Bylo to riziko jako v byznyse, protože jsem nevěděl, jak to dopadne. Ale chci podpořit Dakar v Česku, chci zdejší motorsport dostat výš. A i když jsme na Dakaru nevyhráli, tak máme za sebou spoustu příběhů, které lidi chtějí slyšet,“říká Macík.

Každé z těch dosavadníc­h 12 představen­í bylo jiné. Zněly jiné příběhy, publikum se smálo jiným vtipům. Základem je, že Macík i Brabec jsou showmani, hledali se, až se našli. Nebo jak říká Macík, zbyli na sebe. Zároveň je jejich převtělení v „herce“unikátní ukázkou sportovníh­o marketingu. Dakar je nákladná záležitost a start kamionu vyjde na více než deset milionů korun. Sponzorům už dnes nestačí jen nalepit logo na kabinu, chtějí něco víc. Macík tak roky objíždí akce partnerů s truckem, zve je na Saharu, kde v rámci testování lze okusit, jak chutná Dakar. Teď přidal kino.

„Je to druh sportovníh­o marketingu, který hraničí s divadelním představen­ím a sportem. A pro naše partnery je to zajímavé, i když tomu mnozí zpočátku nevěřili.“

Macík má na sociálních sítích desítky tisíc příznivců, v tuzemském motorsport­u je v této oblasti lídrem. Besedy však pro něj mají motivující charakter i v tom, že místo internetov­ých fanoušků sedí v sedačkách kin ti z masa a kostí. Také proto už vymyslel projekt na příští rok.

Zůstává tajemný, leč naznačuje: „Teď pokryjeme pět až osm tisíc fanoušků po republice a já se chci pokusit, aby to bylo větší, abychom zasahovali desítky tisíc lidí. Ale hlavní je, aby je to bavilo, aby věděli, že jsou tady úspěšní lidé, a to nejen my. Bavíme se o všech závodnícíc­h. Ukazujeme, že Dakar může být sranda, že to může být něco jiného než denní zpravodajs­tví, že Martin Macík dojel na 12. místě.“

Dokřoupat popcorn, dopít kolu. Dnes nastává dakarské loučení.

Ovšem jen co se bijáků týká. Macík i Brabec budou dál kočovat republikou, protože stejně jako jsou populární vyprávění cestovatel­ů či putování trabantů, tak láká i Dakar. Jezdce si „najímají“vesnice, menší města, protože chtějí slyšet o nejdrsnějš­ím motoristic­kém klání na světě. Třeba na březnovou dakarskou exhibici v Sosnové jezdívá pět tisíc lidí... Zkrátka Dakar je – nejen na plátně – fenomén.

 ??  ??
 ?? Foto: Big Shock Racing ?? Závodník a vyprávěč Martin Macík objíždí česká města a líčí, jaké to je závodit na Dakaru. Kinosály bývají plné.
Foto: Big Shock Racing Závodník a vyprávěč Martin Macík objíždí česká města a líčí, jaké to je závodit na Dakaru. Kinosály bývají plné.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia