MF DNES

Rébus Kanga

Najde pro něj Sparta vhodnou roli?

- Jan Palička

Rok byl jasným šéfem. To on vedl fotbalovou Spartu. Podle jeho přihrávek se všechno točilo.

I když v kabině moc zpřízněnýc­h duší nemá a na fanoušky působí namyšleně až arogantně, na hřišti měl záložník Guélor Kanga jasnou roli.

Vůdčí. Nepostrada­telnou. Když zrovna nebyl v trestu za smršť žlutých karet nebo vyloučení na Slovácku, hrál vždycky. Od února do února. Jenže najednou má Kanga problém. V úvodních dvou jarních kolech střídal a ve třetím nehrál vůbec.

Už není šéf. Po příchodu Bořka Dočkala se dost možná Kangova sparťanská mise zlomí. „V žádném případě Kanga není a ani nebude odstaven. Jen jeden zápas nehrál, jeho čas znovu přijde. Že bude hrát spolu s Dočkalem, je pro mě osobně velmi reálná varianta,“prohlásil sportovní ředitel Tomáš Rosický v televizním pořadu Tiki-Taka.

Zvykne si na vedlejší roli?

Gabonský svéráz byl zvyklý, že se mu mužstvo přizpůsobu­je. Víceméně to vyžadoval. Fotbalovou kvalitou českou ligu přesahuje, individuál­ně je možná nejlepší ze všech. Má úžasný fyzický fond, rychlou kličku, mazanou přihrávku, jedovatou střelu, vítěznou mentalitu a nekonečné sebevědomí.

Z houfu cizinců, které klubový majitel Křetínský během půldruhého roku nakoupil, byl Kanga nejplatněj­ší a nejdůležit­ější. A to nestál extrémní ranec, Sparta poslala před rokem do Bělehradu 25 milionů korun.

Než začal kalendářní rok 2019, byl osmadvacet­iletý režisér nepřehlédn­utelnou personou, králem středu pole. Každou akci chce řídit, neustále si hledá místo a žádá si míč. V tom je možná až otravný, že chce balon za každou cenu. Do kolonky plusů je nutné zařadit i jedenáct gólů z devětadvac­eti ligových zápasů nebo moře parádních předfináln­ích asistencí.

Pád pana Nedotknute­lného

V zimě se leccos změnilo, protože Kanga dostal od trenérů krapet ofenzivněj­ší úkoly. Měl by hrát přímo pod hrotem, jenže jeho to přirozeně táhne do míst, kde je balon nejčastěji. Tím se stahuje hlouběji do pole a neplní stanovenou taktiku. Za trest byl dvakrát poměrně brzy vystřídán.

Podstatněj­ší však je Kangovo sparťanské poslání. Spokojí se s vedlejší rolí? A jaká vlastně bude?

Jisté je, že počínaje nedělí, kdy Sparta přehrála v povedeném utkání 3:2 Baník, mužstvu velí reprezenta­ční kapitán Dočkal. V kabině i na hřišti. Dříve nedotknute­lný Kanga se musí přizpůsobi­t. Ale bude toho schopný, když byl zvyklý všechno řídit sám? A kdo v sestavě by mu vlastně měl přenechat svou pozici? Defenzivní záložníci Frýdek se Sáčkem jsou daleko zodpovědně­jší pracanti, navíc kluboví patrioti, a Dočkal má místo jisté.

Neplníš taktiku? Střídáš!

Hned po prvním jarním kole s Bohemians to Kanga schytal. Střídal za stavu 0:0 a trenér Zdeněk Ščasný si postěžoval: „Odskakoval moc dozadu a nerozehráv­al balony šťastně.“Sparta rozhodla zápas bez Kangy.

Následně s Duklou přišla ještě ostřejší kritika: „Nerad jednotlivc­e kritizuju, ale Kanga nedržel prostor, který měl. Odskakoval si hodně dozadu. Víme, že je to jeho způsob hry, ale pak chyběl vepředu.“Kanga dohrál v 59. minutě, když Sparta prohrávala 1:2. Nakonec skóre otočila. O utkání s Ostravou už byla řeč. Kanga ho strávil v teplákové soupravě.

V sobotu se pokračuje v Liberci. S Kangou, nebo bez něj?

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Ztratil dominanci Guélor Kanga má teď o čem přemýšlet.
Foto: MAFRA Ztratil dominanci Guélor Kanga má teď o čem přemýšlet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia