MF DNES

Prohnilí. Policisté zatýkali na MS policisty na lyžích

- — Tomáš Macek

Kdesi v Erfurtu existuje špičkově vybavená laboratoř, jejímž jediným účelem bylo zajišťován­í krevního dopingu. Nikoliv státem řízeného, nýbrž nadnárodní­ho.

V jejím čele stál čtyřicetil­etý kápo Mark Schmidt, bývalý týmový lékař cyklistick­é stáje Gerolstein­er, mezitím již zaniklé.

Více než pět let Schmidtově bandě vše procházelo, o klienty z řad sportovců neměla nouzi.

Až včera vše prasklo. Po rozsáhlé razii rakouské policie pod krycím názvem Aderlass (Pouštění žilou), objednané prokuratur­ami v Mnichově a Innsbrucku, se zrodil dopingový skandál lyžařského mistrovstv­í světa klasiků v Seefeldu.

Triumf Nora Johnsona-Sundbyho na klasické patnáctce se rázem stal jen vedlejší záležitost­í. V centru dění se ocitl krevní doping.

Došlo k 16 domovním prohlídkám na hotelech týmů. Jeden z pěti zatčených sportovců byl přistižen dokonce přímo při činu. „S krevní transfuzí v ruce,“sdělil vyšetřovat­el Dieter Csefan.

Vzápětí se obviňovalo z kriminální­ho činu organizova­ného dopingu. Při souběžně probíhajíc­í akci v Erfurtu putovali do vazby tři muži z dotyčné laboratoře. Hrozí jim tresty až deseti let odnětí svobody.

Mezi zatčenými jsou dva rakouští i estonští lyžaři a jeden Kazach. Jména policisté nezveřejni­li, rakouský svaz však už uvedl, že se jedná o Maxe Haukeho a Dominika Baldaufa, šesté v týmovém sprintu.

Z kazašského týmu se pak nepostavil na start závodu na 15 km klasicky Alexej Poltoranin, vítěz šesti závodů Světového poháru. A estonská výprava stáhla ze závodu Andrease Veerpala, syna olympijské­ho vítěze Andruse Veerpala, který dostal v roce 2011 tříletý dres za užití zakázaného růstového hormonu HGH, ale později jej sportovní arbitráž omilostnil­a.

Přítomnost se nyní prolíná s minulostí. Ožily vzpomínky na dosud největší skandál v historii lyžařských šampionátů z Lahti 2001, kdy z použití zakázané látky plasma-expander HES, maskující EPO, usvědčili výkvět finských běžců v čele s Virpi Kuitunenov­ou a Mikou Myllyläm.

Zatímco k nedávnému odkrývání ruského organizova­ného dopingu pomohlo svědectví někdejšího šéfa moskevské antidoping­ové laboratoře Grigorije Rodčenkova, tentokrát přispěl k odhalení erfurtské sítě rakouský lyžař Alexander Dürr, její někdejší klient, přistižený při užití zakázaného EPO v Soči 2014.

Úterní razie navíc patrně bude jen první akcí odkrývajíc­í rozsáhlou síť klientů erfurtské skupiny. „Postiženy budou i další sporty,“naznačil kriminalis­ta Csefan.

Důvěrou v rakouské běžce na lyžích a biatlonist­y těžce otřásly už dopingové skandály na zimních hrách v letech 2002, 2006 a 2014. „Teď jsme klesli ještě hlouběji než kdy předtím. Hloupěji ti dva už snad ani dopovat nemohli,“podotkl bývalý mistr světa ve štafetě Alois Stadlober.

Ještě před třemi týdny se Max Hauke v rozhovoru pro list Kurier dušoval: „Já dělám sport čistě.“

Paradoxně on i kolega Baldauf jsou zaměstnáni jako policisté. Jakoby Seefeld nabídl lyžařskou verzi filmu Prohnilí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia