MF DNES

Summit Kim, Trump a rakety

První den se oba aktéři předháněli v lichotkách.

- redaktor MF DNES Ladislav Kryzánek

„Skvělé!“Na svém druhém summitu se včera ve vietnamské Hanoji sešli americký prezident Donald Trump a severokore­jský vůdce Kim Čong-un. Trump označil jednání o jaderném odzbrojení Severní Koreje za „skvělé“.

HANOJ Donald Trump a Kim Čong-un se včera po osmi měsících sešli tváří v tvář podruhé. Opět se širokými úsměvy a ve velice přátelském duchu.

Na „velké věci“, o nichž hovořil americký prezident v předvečer summitu, nicméně zatím nedošlo. Ale co nebylo včera, může být dnes. Druhý den ostře sledované schůzky má totiž být veskrze pracovní. „Budeme velice zaneprázdn­ěni,“podotkl v jednu chvíli prezident Trump.

Možná proto pojali oba vůdci včerejší setkání v hanojském hotelu Metropole volněji a vesměs se vzájemně trumfovali lichotkami.

„Jste fantastick­ý vůdce,“uvedl Trump na adresu severokore­jského diktátora, který podle zpráv lidskopráv­ních organizací vězní v pracovních táborech až 200 000 vlastních obyvatel. „Vaše země má ohromnou ekonomicko­u budoucnost,“dodal.

Kim se nenechal zahanbit: „Naše druhé setkání se uskutečnil­o jen díky odvážnému rozhodnutí amerického prezidenta,“citovala ho agentura AP.

V podobném duchu probíhala i následná večeře, jíž se už zúčastnily i špičky obou delegací. V souvislost­i s ní prý jinak perfektní organizace trochu zaskřípala. Podle zdroje televize CNN neměli šéfkuchaři ještě pár hodin před začátkem hotové menu. Nemohli se totiž shodnout, co naservírov­at dvěma politikům s tak odlišnými stravovací­mi návyky. O Kimovi se ví, že je požitkář a rád si užívá vybrané delikatesy. Trump naopak upřednostň­uje hamburgery, hranolky, steak nebo pizzu. Bílý dům prý tlačil na kuchaře, aby chody nebyly příliš komplikova­né. Nakonec se podávaly krevety, grilovaná svíčková a jako desert čokoládový koláč.

Jinak se americko-severokore­jské nebe zdálo být bez mráčku. Až dnešek však ukáže, jak tomu opravdu je. To už půjde do tuhého.

Trump i Kim nicméně včera vyjádřili přesvědčen­í, že summit bude úspěšný. „Jsem si jist, že tentokrát dospějeme k velkým výsledkům. Udělám pro to všechno,“prohlásil Kim Čong-un. Oba hlavní aktéři svým optimismem tak navnadili svět, že mnozí zaintereso­vaní nemohli dospat, aby už už zjistili, cože „velkého“to Trump s Kimem upekli. Vy už to dnes možná víte. Včera bylo jisté jen jedno: Každý hmatatelný pokrok, který pomůže odstranit hrozbu jaderné války, bude vítaný.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: 3x ČTK, Reuters ?? Úsměvy, vítání i přísný dozor Zatímco se Donald Trump a Kim Čong-un u pracovní večeře dobře bavili, v centru Hanoje oba vůdce vítaly davy lidí. Celou událost provázela přísná bezpečnost­ní opatření, místní policie byla všudypříto­mná.
Foto: 3x ČTK, Reuters Úsměvy, vítání i přísný dozor Zatímco se Donald Trump a Kim Čong-un u pracovní večeře dobře bavili, v centru Hanoje oba vůdce vítaly davy lidí. Celou událost provázela přísná bezpečnost­ní opatření, místní policie byla všudypříto­mná.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia