MF DNES

Bláznivý nástup jara

- — Robert Oppelt

Navštivte náš zpravodajs­ký server www.idnes.cz

Teplé dny končí. Poslední únorový den, který se vymykal všem historický­m tabulkám, vystřídá typické jarní počasí s deštěm a střídáním teplot.

Včera vyvrcholil příliv velmi teplého vzduchu na naše území a projevilo se to na odpoledníc­h teplotách, kdy při slunečném dni byla maxima nadprůměrn­ě vysoká. Na některých místech Česka to bylo i nad 18 °C. Nejvíce naměřily stanice v Kobylí na Břeclavsku, kde bylo 18,8 °C. „Je to dosud nejvyšší hodnota, která byla 28. února naměřena,“řekla Dagmar Jandová z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ).

Rekordy ale nepadaly jen na jihu Moravy. Ze stanic měřících alespoň 30 let padly rekordy na 96 stanicích, tedy zhruba na dvou třetinách stanic. Podle ČHMÚ mezi nimi bylo i 7 z 11 nejstaršíc­h, kde se měří déle než sto let. Jsou to České Budějovice s 18,2 °C, Semčice s 15,6 °C, Teplice s 15,5 °C, Opava a Otice s 15,4 °C, Havlíčkův Brod s 15,2 °C, Tábor-Měšice s 14,8 °C. Rekord padl i na té nejstarší stanici v Praze–Klementinu, kde bylo naměřeno 16,1 °C, tedy skoro o dva stupně víc, než bylo dosavadní maximum z roku 1903.

Vše se vrátí k normálu

Včerejšek byl na nějakou dobu poslední teplotně rekordní den. Dnes, kdy začíná meteorolog­ické jaro, se ochladí asi o šest stupňů. Sluneční paprsky vystřídá déšť. V pondělí by ovšem teploty měly znovu stoupat až k 15 stupňům. Podle dlouhodobý­ch průměrů se obvyklé hodnoty minimálníc­h teplot pohybují koncem února a začátkem března kolem minus tří stupňů, maximální teploty pak dosahují zhruba pěti stupňů. „Minima kolem nuly jsou obvyklá až koncem března, maxima kolem 16 stupňů Celsia bývají dokonce až v druhé polovině dubna,“uvedl ČHMÚ.

I letos ale odolala vůbec nejvyšší únorová teplota z roku 1994, kdy u Českého Krumlova naměřili 22 stupňů. Začátkem týdne přibude více dešťových srážek, na horách sněhových i smíšených. „Pro doplnění vody do podzemí by byly velmi dobré dešťové srážky v nižších polohách,“říká mluvčí ČHMÚ Martina Součková. Situaci se suchem zhorší nástup vegetačníh­o období rostlin, které začnou vodu z půdy spotřebová­vat. „Máme tedy zhruba poslední čtyři týdny, kdy se mohou významně doplnit podzemní zásoby dešťovými přeháňkami,“dodává Součková. Lepší je situace v nádržích, do přehrad se voda doplní díky očekávaném­u odtávání sněhu na horách. Na prognózy, jaká bude situace se suchem v létě, je však podle meteorolog­ů brzo.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, Petr Topič, MAFRA ?? Jaro v únoru Včely už opouštějí úl, stejně tak si nezvyklého tepla užívala i hospodářsk­á zvířata.
Foto: Dan Materna, Petr Topič, MAFRA Jaro v únoru Včely už opouštějí úl, stejně tak si nezvyklého tepla užívala i hospodářsk­á zvířata.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia