MF DNES

Jak Nováková nechtěně zlevní mobilní data

Ondřeje Leinerta, redaktora MF DNES

-

Od ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové to byl po všech stránkách nešťastný a hloupý výrok. Její úvaha o tom, že kdyby Češi čerpali víc mobilních dat, měli by je možná levnější, rezonuje i dva týdny po odvysílání v České televizi a zařadila se do zlatého fondu politickýc­h přešlapů, hned po bok ministersk­ého exnáměstka Lubomíra Bokštefla, který pro změnu Čechům radil, aby se za levnějšími daty přestěhova­li do Polska.

A byť to premiér Andrej Babiš na sobě nechtěl dát znát, byl také na Novákovou pořádně naštvaný. Zpackané vystoupení ministryni, která už před tímto „zářezem“patřila mezi nejohrožen­ější členy vlády, hned za ministry Danem Ťokem a Antonínem Staňkem, ale paradoxně nakonec může pomoci.

V hnutí ANO totiž nastartova­lo krizovou komunikaci, jejímž výsledkem byla i Babišova úterní přetahovan­á s Piráty, kdo se teď hlasitěji postaví za české zákazníky.

Situace je však nyní zabetonova­ná.

I když vláda prosadí možnost změnit operátora bez jakékoli pokuty a převést číslo během dvou dní, zákazník si přinejmenš­ím v současné katalogové nabídce trojice O2, T-Mobile a Vodafone stejně moc nevybere. Jestli mít za 800 korun sedm nebo osm gigabajtů dat, je ve chvíli, kdy třeba cestujete a občas si k tomu kromě práce chcete pustit i fotbal nebo film ve slušné kvalitě, stejně omezující a mizerné.

A obzvlášť trapné je to v době, kdy má většina obyvatel země přístup k rychlé 4G síti a za dveřmi je už i 5G – a operátoři místo využívání těchto možností nutí zákazníky pouštět si streamy v nižší kvalitě a chovat se proti Polsku, ale i Rumunsku nebo Bulharsku jako v mobilním pravěku.

Autor tohoto článku, který shodou okolností u jednoho z trojice našich operátorů před lety pracoval, si přitom nedělá iluze, že by některý z nich šel s cenou výrazně níž než konkurence. Průvan na trhu by způsobil až příchod dravějšího čtvrtého operátora. A na vytváření podmínek pro něho – ale i další podnikatel­e – by se teď vláda měla soustředit především. Tam může totiž uplatnit svůj vliv.

Zlepšení pozice zákazníků může klidně přenechat Pirátům, stejně byli první. Postačí k tomu jednoduchá poslanecká novela. Tedy nemá smysl se s nimi předhánět, i když by si Babišova vláda po blamáži ministryně Novákové toto PR vítězství samozřejmě ráda připsala.

Z politickéh­o pohledu je zajímavé, zda ministryně svůj přešlap ustojí. Třeba deník Právo ji už pohřbil. Nikoli náhodou, z Babišova okolí již před oním výrokem zaznívaly spekulace, že premiér s Novákovou není spokojený a že úřad řídí spíš agilní náměstkyně Alexandra Rudyšarová.

Babiš o změnách zatím otevřeně nemluví. Nejspíš i proto, že minimálně do sjezdu ČSSD stejně žádné ministersk­é rošády dělat nechce. Ale za pozornost stojí, že zatímco zpočátku ještě chvílemi Novákovou opatrně hájil s tím, že nešťastný výrok se občas „podaří“každému a že paní ministryně mohla být špatně pochopená, teď už se jí nijak nezastává.

Nováková navíc svým vystupován­ím dává najevo, jako by ji politika ani moc nebavila. Autor opět může přispět osobní vzpomínkou ze setkání s ministry za ANO, kdy Nováková jako jediná z Babišových ministrů i přes přímluvy PR týmu nechtěla novinářům dát svoje mobilní číslo a prosila je, aby se radši obraceli na jejího tiskového mluvčího, že tak komunikuje radši.

A to bylo ještě před onou šlamastyko­u…

Nováková si tak notně zavařila, ale nešikovným vyjádřením nám všem možná ušetří za mobilní data. I když už u toho jako ministryně nejspíš nebude.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia