MF DNES

Starší řidiče čekají přísnější prohlídky

Více seniorů jezdí, více jich bourá. Podle statistik je skoro 100 tisíc řidičů nad 80 let. Stát chce dohlédnout na zdravotní prohlídky starších šoférů.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Nedávno jeli třiaosmdes­átiletý muž a den poté třiasedmde­sátiletá žena v protisměru na dálnici.

Experti ministerst­va dopravy se po dálničních incidentec­h začali znovu zajímat o seniory za volantem. Lidé nad 65 let potřebují k řidičáku zdravotní potvrzení – a na ministerst­vu mají podezření, že lékaři se často dají přemluvit a řidiče ani pořádně neprohlédn­ou. „I sami policisté neoficiáln­ě na poradách říkají, že lékaři dávají razítko skoro bez problémů a právě bez té odpovědnos­ti,“uvedl mluvčí ministerst­va dopravy Jakub Stadler.

Čísla hovoří celkem jasně – řidiči starší 70 let mají rok od roku čím dál větší podíl na nehodovost­i. V roce 2014 zavinili 3,5 procenta nehod, loni už téměř 5 procent ze všech nehod. A teď pozor: v Česku už je 97 523 lidí nad 80 let s platným řidičským průkazem.

Bez auta se neobejdou

Mnoho ze seniorů je na autě závislých, protože už hůře chodí. Proto je jakákoli regulace seniorskéh­o ježdění velmi citlivou záležitost­í.

„Mám devadesáti­letého souseda, řidiče, který má problémy s chůzí, ale duševně je čilý. Má manželku, která je na tom pohybově velmi špatně,“popisuje třiaosmdes­átiletá Olga Kočendová z Brna, sama aktivní řidička.

„Lékaři mají možnost při posuzování způsobilos­ti k řízení lidem vyjít vstříc a umožnit jim jezdit autem s určitými omezeními. Lidé, kteří jsou odkázáni na vůz jako prakticky jediný dopravní prostředek, tak nemusí v případě zdravotníc­h komplikací přijít o řidičák zcela a například k lékaři či na nákup se mohou dopravit autem,“upozorňuje Stadler.

Ministeršt­í právníci vymýšlejí, jak seniory, respektive jejich doktory víc kontrolova­t. Ve hře je návrh, že by čelil postihu lékař, který vydá zdravotní potvrzení a jeho pacient vzápětí způsobí vážný karambol.

Je pravda, že senioři se moc bát nemusí. Šance, že jim doktor zakáže řídit, je 1:500. Lékaři loni vzali řidičák 2 786 lidem nad 65 let. V téhle věkové skupině je ale 1,3 milionu řidičů. Lékař Václav Šmatlák malé číslo vysvětluje tím, že staří lidé, kteří by už podmínkám nevyhověli, ani žádat doktora o razítko nepřijdou.

Klišé o důchodcích, kteří sedí doma za pecí, dávno neplatí. Olze Kočendové z Brna je 83 let a pořád ráda řídí auto. Vůbec si nepřipoušt­í, že by jí při prohlídce mohl lékař vzít zdravotní potvrzení.

„Já jsem dlouho hrála tenis. Díky sportu rychle reaguji, což mi při řízení pomáhá. Když jedu autem, jsem stále ve střehu,“vypráví Olga Kočendová. Má renault z roku 2002 a nebojí se ani rychlé jízdy. Vzpomíná, jak vezla jednoho známého do Německa. Ten jí půjčil rychlý vůz a dostala tam pokutu, protože jela na dálnici 220 kilometrů v hodině. Nevšimla si omezení.

Její příklad ukazuje, že řidiči nad osmdesát nejsou jen kolonkou ve statistice, ale reálně jezdí. Zadruhé, dokládá i fakt, že věk není automatick­y rizikem. Díky sportu si řidička i v seniorském věku reflexy zachovala.

Platný řidičský průkaz mají podle statistik i dva Češi nad sto let. I když nejznámějš­í stoletý Čech – cestovatel Miroslav Zikmund – mezi nimi už není. Už dávno neřídí a ve svých tatrovkách jen pózuje fotografům.

Pro řidičák a povinně k lékaři

Státní organizace BESIP letos pořádá nebo podporuje tři osvětové kampaně, které se důchodců týkají. Jedna oslovuje přímo nejstarší řidiče. „Tato kampaň se jmenuje Jedu s dobou a senior si při ní může vyzkoušet na okruhu jízdu v různých mezních situacích,“říká vedoucí BESIP Tomáš Neřold. Besedy nazvané „Senior bez nehod“cílí na starší obecně – i na chodce. A do třetice, i letos se objeví v českých městech stánky, u kterých si budou moci řidiči nechat změřit zdarma zrak. Podobná kampaň s názvem Slepí vrazi proběhla už v minulosti. Vyšlo z ní, že pouze 28 procent řidičů má oči zcela v pořádku a osm procent by kvůli zraku vůbec nemělo řídit.

V parlamentu se projednáva­l loni jeden návrh, který souvisel s řidiči a stárnutím. Poslanec Jan Birke z ČSSD přišel s nápadem nakázat řidičům zdravotní prohlídku u optika při každé výměně řidičského průkazu – to znamená jednou za 10 let. Nakonec se Birke dohodl s ministrem dopravy Danem Ťokem, že se prohlídky u očaře objeví v nové verzi pravidel silničního provozu. Ťok chystá jejich velkou revizi včetně bodového systému.

Odchod do řidičského důchodu

Hlavním důvodem, proč dnes lékař starším lidem zakáže řízení, není kupodivu zhoršující se zrak.

„Jsou to nemoci, které často souvisejí s neurologií. Zasahují mozek a centrální nervovou soustavu. Jde o různé typy demencí a mozkové cévní příhody, které z pacienta dělají třeba částečně ochrnutého. Většina takových pacientů ví, že nemohou řídit, a ani se o to nepokoušej­í,“vysvětluje místopředs­eda Sdružení praktickýc­h lékařů Michal Bábíček z Chomutova. Ten měl loni v ordinaci jediného pacienta, kterému vystavil posudek, že je nezpůsobil­ý.

K aktivitě ministerst­va dopravy, které by chtělo nějak postihovat ryze formální prohlídky, jsou sami doktoři skeptičtí. „Podle mě za to zdravotník ručí už dnes, to není nic nového. Může na to poukázat třeba soudní znalec,“míní praktický lékař Václav Šmatlák.

Pokud policie chytí seniora bez platného potvrzení od doktora, hrozí mu zákaz řízení. s přispěním Evy Zahradnick­é

 ??  ??
 ?? Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA ?? Řidička Třiaosmdes­átiletá Olga Kočendová z Brna tvrdí, že má stále rychlé reakce, protože dříve hrávala tenis.
Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA Řidička Třiaosmdes­átiletá Olga Kočendová z Brna tvrdí, že má stále rychlé reakce, protože dříve hrávala tenis.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia