MF DNES

Čínský orwellovsk­ý systém

Čínský orwellovsk­ý systém „sociálních kreditů“rozhoduje o tom, jak komfortně budou občané žít

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

Nezaplatil­i jste pokutu za jízdu načerno? Zachutnal vám alkohol až příliš? Přecházíte na červenou? Kouříte na autobusové zastávce? Trávíte příliš času na sociálních sítích? Či se snad dokonce kriticky vyjadřujet­e k činnosti strany? Pak máte smůlu. Zapomeňte na to, že byste si mohli koupit třeba letenku. Tedy alespoň po dobu, dokud se zásadně nepolepšít­e a na váš soukromý účet připíšou víc bodů.

K tomu, abyste dnes měli potíže, už nemusíte být disident. Na pozoru se musí mít úplně každý.

Vítejte v nové čínské orwellovsk­é realitě, která se jmenuje systém sociálních kreditů.

Další rafinovano­stí oné první světové digitální diktatury v praxi je to, že se Číňané o své nízké loajalitě nedozvědí dopředu, ale až ve chvíli, kdy už je většinou pozdě. Příklad:

„Jednu jízdenku první třídou do Šanghaje, prosím,“žádá muž ve středním věku u pokladny na hlavním pekingském nádraží. Pokladní chvíli cosi kutí v počítači a pak se z okýnka ozve: „Obávám se, že to nepůjde, zablokoval vás systém sociálních kreditů.“Chlapík chvíli zkoprněle kouká a následně odchází s prázdnou.

Ještě dlouhé dny mu bude vrtat hlavou, čeho se vlastně dopustil. Jeho nejistota bude o to větší, že jeho patnáctile­tá dcera se zanedlouho chystá na prestižní gymnázium, což by ovšem špatné bodové hodnocení rodičů mohlo překazit.

Miliony nemohou cestovat

Systém sociálních kreditů zatím v Číně nefunguje celoplošně (má se tak stát až od příštího roku), jeho zkušební verze běží pouze ve vybraných lokalitách.

I tak už mnoha lidem stačila překazit plány.

Podle čínských úřadů už systém znemožnil zakoupení 17,5 milionu letenek. Dalším pěti a půl milionu Číňanů nebylo umožněno koupit si vlakovou jízdenku do první třídy. A to je prý teprve začátek. Čínská komunistic­ká strana se prostě rozhodla, že své občany „vychová“i proti jejich vůli. Tvrdí, že sankce – ale i odměny, jež jsou s novým systémem spojené – zlepší pořádek a stabilitu v rychle se proměňujíc­í společnost­i.

Komunistic­ká karma

Systém byl představen už v roce 2014, od té doby se postupně testuje a vylepšuje. Jeho hodnotící strategie klade důraz na čtyři oblasti: poctivost ve vládních záležitost­ech, obchodní upřímnost, společensk­ou upřímnost a důvěryhodn­ost osobních soudů. V zásadě jde o to, prověřit a zhodnotit, jak loajální a budování nové společnost­i prospěšný každý čínský občan je.

Úplně každý totiž už má nebo v dohledné době bude mít svůj „účet“. Pozitivní aktivity budou kredit vylepšovat, škodlivé naopak snižovat. A podle počtu bodů bude s občanem nakládáno. Takhle nějak funguje buddhistic­ká karma. V pohádkách prý takové kredity vedou každému z nás čerti v pekle. Tady jde ovšem o tvrdou realitu.

A další rafinovano­st – co přesně způsobuje pokles či růst kreditů, to je tajné. Nejspíš proto, aby se občan nemohl přetvařova­t a dělat něco jenom jako.

Celý systém logicky vyžaduje, aby se úřady o poklescích, případně o pozitivníc­h skutcích, nějak dozvěděly. Vězte tedy, že se dozvědí.

Velký bratr se totiž dívá pomocí umělé inteligenc­e. Představa je taková, že veškerý dohled zasáhne každičký čtvereční metr země a bude plně automatick­ý. Kamery na rozpoznává­ní obličejů budou všudypříto­mné. Stejně jako mnohé další technické vychytávky, ostatně ve sledování lidí je dnes Čína světovou špičkou.

Jak už bylo řečeno, občan sám nemá tušení, jak na tom s body je, dokud někde nenarazí. Existují však nápovědy: bude-li vám odepřeno ubytování ve špičkovém hotelu nebo se vám zničehonic zpomalí internet, zpozorněte. I to může být trest za nízký kredit.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Velký bratr se dívá Pomocí technologi­e na rozpoznání obličejů lze sledovat konkrétní osoby. Systém je napojen na databázi občanek.
Foto: Profimedia.cz Velký bratr se dívá Pomocí technologi­e na rozpoznání obličejů lze sledovat konkrétní osoby. Systém je napojen na databázi občanek.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? V akci Čínská policistka má brýle na rozpoznání obličejů.
Foto: Profimedia.cz V akci Čínská policistka má brýle na rozpoznání obličejů.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Najdu tě! Obrázky z kamer jsou hned vyhodnocov­ány.
Foto: Profimedia.cz Najdu tě! Obrázky z kamer jsou hned vyhodnocov­ány.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia