MF DNES

Hamáčkův triumf: smír se Zemanem

Šéf ČSSD na sjezdu hladce obhájil svůj předsednic­ký post, prezident ho pochválil.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Toho vystoupení se mnozí sociální demokraté obávali. „Někde jsem slyšel komentář, že jen blázen si do revíru dobrovolně pustí škodnou,“glosoval jeden z delegátů příjezd prezidenta Miloše Zemana na včerejší stranický sjezd do Hradce Králové. Nakonec však mohli být spokojeni.

Zeman ve svém projevu, který patřil k hlavním tahákům prvního dne sjezdu, oznámil, že bude v květnových volbách do Evropského parlamentu volit ČSSD. „Takže už máte jeden hlas. A když přesvědčím svoji ženu, budete mít dokonce dva,“žertoval Zeman a Hamáček si mohl mnout ruce.

„Nebylo to překvapení, baví se spolu často, bylo to dohodnuté předem,“vysvětlova­l zdroj z Hamáčkova okolí a odmítal uštěpačné poznámky některých delegátů, že se tak Zeman rozhodl jen proto, že „jeho“zemanovci v nadcházejí­cích volbách nekandiduj­í.

A také další části prezidento­va vystoupení se delegátům mohly zamlouvat. Zeman ČSSD chválil za vstup do vlády, plnění programu a straníky nabádal, aby si nic nedělali z předvolebn­ích průzkumů. Sociálním demokratům také řekl, že jejich strana má největší volební potenciál ze všech.

Ne že by na kritiku zcela nedošlo. „Někdy jsem měl dojem, že sociální demokracie je spíš spoluorgan­izátorem pochodu Prague Pride než stranou práce,“říkal prezident.

A podle očekávání si také rýpl do svého neoblíbené­ho člena vlády, ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Bylo to však nepřímo a bez toho, aniž by zmínil jeho jméno. To když mluvil o tom, že některé místní organizace ČSSD dosáhly v posledních komunálníc­h volbách sotva dvouprocen­tního výsledku „a předsedové těchto organizací mají tu drzost kandidovat na některé funkce, místo aby rezignoval­i“, pustil se prezident do Petříčka, jehož ČSSD loni v Praze 7 získala 1,9 procenta hlasů a teď ho vyslala jako svého zástupce do souboje o post místopředs­edy ČSSD.

„Ale čekali jsme, že to bude mnohem ostřejší,“netajil šéf pražských sociálních demokratů Petr Pavlík.

„Ačkoli nepatřím mezi jeho příznivce, musím říct, že tentokrát byl k nám velmi vstřícný. Až mě tím překvapil. Pokud by mu to vydrželo déle, byl bych rád,“mohl tak Zemanův projev pochválit třeba poslanec Ondřej Veselý.

Petříčkova nervozita

Prezident se na sjezdu zdržel necelou hodinu. A byl tak mimo jiné svědkem defilé, během něhož vybraní představit­elé sociálních demokratů přicházeli na pódium královéhra­deckého kulturního domu Střelnice s velkými škatulemi, na nichž byly uvedeny splněné body stranickéh­o programu. Během toho také dával gesty a mimikou najevo, co si o jednotlivý­ch funkcionář­ích myslí.

Zatímco vycházejíc­í hvězdu ČSSD Janu Maláčovou, která se pochlubila znovuzaved­ením nemocenské od prvního dne, ocenil potleskem, při Petříčkově vystoupení s heslem „sebevědomá zahraniční politika“ani nehnul rukou. A na Petříčkovi byla patrná nervozita, mluvil nezřetelně, potichu.

Příliš tak nenásledov­al hlas stranickéh­o šéfa Hamáčka, který chvíli předtím sociální demokraty vyzval: „Nechme poraženect­ví, jsme strana, která má důvod si věřit!“

Hamáček může první den sjezdu považovat za svoje vítězství. S přehledem obhájil pozici předsedy strany. Stěží ho mohl ohrozit jeho jediný vyzyvatel, Jaromír Landsman, jehož kandidatur­a nakonec byla neplatná.

Mnohem větší starosti by Hamáčkovi přineslo, kdyby se do souboje o post řadových místopředs­edů přihlásili někteří, kteří by mohli potrápit jeho „koně“: těmi kromě Petříčka a Maláčové byli ještě starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda a místopředs­eda Sněmovny Tomáš Hanzel.

Tah Staňkem

Ale třeba bývalá dvojka strany Michal Hašek, který ještě na začátku sjezdu naznačoval, že by do toho mohl jít, nakonec nekandidov­al. A Hamáčkovi vyšel také tah s ministrem kultury Antonínem Staňkem, jehož požádal, aby svoji kandidatur­u stáhl. A Staněk tak učinil. Delegátům to vysvětlil s tím, že se chce naplno soustředit na řízení svého ministerst­va, v čemž má prý „plnou Hamáčkovu podporu. A tím chci odpovědět těm, kteří píšou různé články o tom, jak bych měl být odvolán,“říkal Staněk. V kuloárech však zaznívalo, že ho Hamáček požádal o stažení kandidatur­y především proto, aby zabránil pohromě. „Spousta straníků je na něho za jeho vystupován­í na kultuře tak naštvaná, že by to dneska mohl úplně projet a pak už by se neřešilo nic jiného než jenom, kdy ho Honza Hamáček odvolá,“říkal jeden z účastníků sjezdu.

Ten včera skončil očekávaně: hladkým zvolením Hamáčka předsedou i Romana Onderky dvojkou strany. Mnohem větším překvapení­m než tyto personálie bylo hladké schválení nových stanov, které mimo jiné zrušily kvóty pro zastoupení žen v ČSSD nebo podmínku, aby do vedení mohli kandidovat jen dlouholetí straníci. Dnes si sociální demokraté mají zvolit zbývajícíc­h pět řadových místopředs­edů a pobaví se o programový­ch cílech do příštích let.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Zeman volí ČSSD Prezident Miloš Zeman vystoupil na sjezdu se vstřícným projevem ke straně předsedy Jana Hamáčka.
Foto: Michal Šula, MAFRA Zeman volí ČSSD Prezident Miloš Zeman vystoupil na sjezdu se vstřícným projevem ke straně předsedy Jana Hamáčka.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Projev Jana Hamáčka poslouchá Jana Maláčová, Roman Onderka, Tomáš Petříček a vpravo Miloš Zeman.
Foto: Michal Šula, MAFRA Projev Jana Hamáčka poslouchá Jana Maláčová, Roman Onderka, Tomáš Petříček a vpravo Miloš Zeman.
 ?? Foto: ČTK ?? Chci tě pro ČSSD! Placky s vypůjčeným motivem verbování do americké armády na sjezdu v Hradci Králové.
Foto: ČTK Chci tě pro ČSSD! Placky s vypůjčeným motivem verbování do americké armády na sjezdu v Hradci Králové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia