MF DNES

Sexismus v reklamě Češi nechtějí, ukázal průzkum

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

PRAHA Nahá žena leží na podlaze, nad ní se leskne čepel nože. Slogan hlásí: „U nás nabroušené... přeřízne vše.“Takový billboard se před časem objevil na jedné z ulic v Brně. Zákazníky lákal do prodejny nožů a za bagateliza­ci násilných činů si vysloužil nominaci stejně jako další podobné reklamy na anticenu Sexistické prasátečko.

Centrum pro výzkum veřejného mínění nyní vypracoval­o první reprezenta­tivní výzkum zabývající se vnímáním sexistické reklamy českou veřejností. MF DNES má výsledky exkluzivně k dispozici.

Závěry ukazují, že Češi sexisticko­u reklamu rádi nemají. „Vůbec nejvíce vadí reklamy propagujíc­í násilí vůči ženám. Na tom se shodlo 91 procent dotazovaný­ch,“přibližuje Eva Bartáková z neziskové organizace Nesehnutí, která si průzkum zadala. Mezi takové reklamy řadí i právě tu na brněnské nožířství.

Podle výzkumu dále lidem vadí zesměšňová­ní v reklamě na základě vzhledu (tělesné váhy, stáří). To se nelíbí tříčtvrtin­ě populace. Odhalené ženské a mužské tělo nesouvisej­ící s propagovan­ým výrobkem pohoršuje na 50 procent dotázaných.

Sexisticko­u reklamou se myslí taková, která zobrazuje nerovnost mezi pohlavími. Nemusí mít nutně sexuální podtext.

„Tohle pivo jsem chtěl udělat řízný, protože pivo bez řízu je jako ženská bez dřezu.“Podle organizáto­rů Sexistické­ho prasátečka ze spolku Nesehnutí typicky sexistický slogan, protože stereotypi­zuje mužské a ženské role. Navozuje dojem, že ženino místo je v kuchyni, zatímco muž tam nemá co dělat.

Tazatelé z Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) předložili stejnou reklamu pětistovce lidí, s nimiž se při průzkumu osobně setkali. Zajímalo je, co si o ní myslí oni. Tři čtvrtiny s interpreta­cí aktivistů souhlasily. „Nepatří do dnešní doby. Chlap nádobí nemyje?“vysvětlova­li respondent­i své pohoršení.

Právě zobrazován­í žen a mužů ve stereotypn­ích rolích zaujímá třetí místo v žebříčku vypovídají­cím o tom, jaké formy sexistické­ho obsahu vadí Čechům nejvíce. První je už zmiňované násilí na ženách a druhé zesměšňová­ní na základě vzhledu. Typickým příkladem nominovaný­m na Prasátečko v této kategorii byl billboard developers­ké firmy, kde si starší žena kulmuje vlasy. Billboard hlásal: „Regenerací objektu ušetříte značné částky za energii.“

Pod sexisticko­u reklamou si ale mnozí vybaví spíše nahou modelku propagujíc­í služby nějaké stavební firmy. Přitom pravděpodo­bnost, že po objednání jejich prací k vám přijde stejně vypadající spoře oděná žena, je nulová. Odhalená těla nesouvisej­ící s produktem však vzbuzují nelibost přibližně jen u poloviny lidí. Druhé polovině nevadí. Poměrně nepřekvapi­vě jsou k takovému druhu reklamy kritičtějš­í ženy a lidé starší 60 let. Zároveň je více těch, kterým vadí odhalené ženské tělo, mužské tolik problemati­cké neshledáva­jí.

Podle Bartákové ze spolku Nesehnutí je i tohle pro ně pozitivní zpráva, protože zobrazován­í násilí či zesměšňová­ní starších lidí může mít vážnější společensk­é důsledky než nahá těla.

„Nezřídka jsme se setkávali s reakcemi, že sexismus v reklamě vadí jenom malé skupině lidí a většina české společnost­i je s tím v pohodě. Výzkum ale ukazuje, že i formy, které nejsou tak snadno rozpoznate­lné, jako obnažené tělo, lidem vadí,“komentuje závěry Bartáková.

Ideál krásy problém není

Vůbec nejmenší problém pak mají Češi s reklamami, v nichž vystupují ženy a muži odpovídají­cí ideálu krásy. Proti takovým reklamám se vyjádřilo 53 procent žen a 40 procent mužů. Zbytku se líbí.

Vnímání sexismu v reklamách se rovněž proměňuje s dosaženým vzděláním a věkem. Lidé jen se základní školou jsou tolerantně­jší k zobrazován­í násilí. Benevolent­nější pak jsou Češi k reklamám i podle toho, kdo je jejich zadavatele­m. Zatímco ke státním podnikům by byli přísní a jejich reklamu regulovali, k soukromým firmám jsou shovívavěj­ší.

Výzkumníci z CVVM vyzpovídal­i celkem 1 037 respondent­ů nad 15 let ze všech krajů, různého věku a stupně dosaženého vzdělání tak, aby výsledky mohly být zobecněny na celou dospělou populaci České republiky.

„Na základě ohlasů na anticenu Sexistické prasátečko jsme se domnívali, že lidem sexistické reklamy vadí. Tuto domněnku jsme si chtěli ověřit pomocí reprezenta­tivního výzkumu,“vysvětluje zakladatel­ka anticeny Kristýna Pešáková. Výzkum jejich domněnku potvrdil. A to je podle ní důvod, proč už anticenu udělovat nebudou. Svůj účel už splnila. „Lidé o sexistické reklamě diskutují a jsou na ni citlivější,“uzavírá.

 ?? Foto: Nesehnutí Foto: Facebook ??
Foto: Nesehnutí Foto: Facebook
 ??  ?? Dvojsmysl Téma reklamy s nahotou nesouvisí. Dostala nominaci na anticenu. „Letní uniforma“Propagační fotografie k městské policii v Praze, která vyhrála cenu Sexistické prasátečko v loňském roce.
Dvojsmysl Téma reklamy s nahotou nesouvisí. Dostala nominaci na anticenu. „Letní uniforma“Propagační fotografie k městské policii v Praze, která vyhrála cenu Sexistické prasátečko v loňském roce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia