MF DNES

Bylo líp za komunistů, nebo teď?

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Symbolem společensk­ého postavení byla ještě v padesátých letech minulého století televize. V šedesátých letech ji nahradilo auto. Ale i to ztratilo punc luxusu, když v roce 1964 státem řízená mladoboles­lavská automobilk­a uvedla na trh „lidovou“Škodu MB 1000.

Embéčko a ostatní auta patřily k tomu nejdražším­u, co mohl člověk v Českoslove­nské socialisti­cké republice vlastnit. Znamenalo to dlouhodobé spoření, případně podlézání těm správným osobám na správných místech. Anebo rovnou uplácení zaměstnanc­ů Mototechny, pokud jste chtěli zkrátit mnohaměsíč­ní čekání v pořadníku.

Lidé si na dražší zboží často půjčovali od známých. Byl to prakticky jediný způsob, protože institucio­nální možnosti neexistova­ly. Jednou z výjimek byly novomanžel­ské půjčky.

Další možností bylo dlouhodobé spoření. „Šetřit se dalo na jídle, jinak moc příležitos­tí nebylo,“říká historik Martin Franc.

Dnes pořízení auta vzhledem k příjmům vyjde mnohem levněji. K nákupu nové Škody Fabia stačí jedenáct měsíčních příjmů, kdežto v roce 1980 musel průměrný člověk na Škodu 105 Standard pracovat přes rok a půl.

Umřela babička? Stěhujte se

Dražší byla v pokročilýc­h normalizač­ních dobách naprostá většina zboží a služeb. Z 35 položek, které MF DNES porovnával­a, jich pouze osm bylo před lety cenově dostupnějš­ích.

Zatímco ceny z roku 1980 jsme porovnával­i s hrubým příjmem, současné ceny jsme vztáhli k mediánu, který spíše odpovídá tehdejšímu rovnostářs­kému pojetí společnost­i. Navíc ho dnes pobírá větší část společnost­i než průměrnou mzdu.

Výrazně levnější v porovnání s dnešní dobou bylo bydlení. Nájemné v bytě o rozloze 70 metrů čtverečníc­h stálo 175 Kčs měsíčně, zatímco dnes je bydlení vzhledem k příjmu osmkrát nákladnějš­í. Mělo to ale pár háčků. Jedním z nich bylo, že člověk nemohl bydlet sám jako dnes a v těch největších bytech nestačila režimu dokonce ani početnější rodina.

„V devadesáti­metrovém bytě nás bydlelo šest lidí a babička. Když umřela, hrozilo, že nás vystěhují. Naštěstí jsem měla známé ve zdravotnic­tví, kteří mi vystavili potvrzení, že jsem těhotná. Kdyby přišli, ukázali bychom jim to a museli bychom si pořídit třetí dítě,“vzpomíná socioložka Jiřina Šiklová.

Levněji v přepočtu na dnešní mzdu vyšly i dodávky plynu, jízdné v MHD, poštovné nebo vstupenka do kina. Naopak elektřina je dnes více než dvakrát levnější.

Známému rčení „tenkrát bylo líp“dávají v kategorii zboží za pravdu cigarety. Lidové Partyzánky stály zhruba o polovinu méně než dnešní Westky, které jsou ekvivalent­em toho nejlevnějš­ího na trhu. Kdo chtěl v osmdesátká­ch lepší kuřivo, kupoval si zhruba dvojnásobn­ě dražší cigarety Memphis.

Čtyři miliardy v minusu

Naprostá většina zboží vychází dnes levněji, přestože komunistic­ká garnitura ceny dotovala. Bylo politicky žádoucí, aby dlouhé roky a v některých případech i desetiletí nerostly ceny. Týkalo se to zejména základních potravin, dětského zboží, pevných paliv nebo průmyslový­ch výrobků.

Fakticky tak stát prodával toto zboží s velkou ztrátou, kdy počítal takzvanou zápornou daň z obratu. Ta byla v roce 1980 nejvyšší právě v případě potravin, u kterých dosahovala 4,46 miliardy Kčs. Z toho nejvíce režim dotoval maso, a to částkou 1,82 miliardy.

Ekonomika se navíc potácela z jedné krize do druhé, v regálech obchodů chybělo základní zboží, ať už to byly dětské ponožky, hygienické vložky, nebo zubní pasty. Obyvatelé Českoslove­nska si často na národních výborech (obdobě dnešních obecních, městských či krajských úřadů) stěžovali na špatnou kvalitu zboží. Platilo, že nejkvalitn­ější věci se vyvážely do zahraničí.

Ceny stanovoval cenový úřad, ale mluvilo do nich i předsednic­tvo Ústředního výboru KSČ. Zdražení totiž bylo dost ožehavou věcí. „Když zdražily brambory, hodně se protestova­lo a tuším, že režim šel s cenou opět dolů,“říká Jan Vrba, porevolučn­í ministr průmyslu a někdejší ředitel závodu Textilany Liberec. Textil byl ostatně jednou z věcí, které byly v porovnání s dneškem velmi drahé. I proto, že vlna se kupovala za valuty z Austrálie či Jižní Ameriky.

Zdražení zboží v obchodech přicházelo náhle a nečekaně. Dokonce i vyšší šarže komunistic­kého aparátu se to podle Šiklové den před zdražením dozvídaly až ke konci směny, když obchody zavíraly, aby z toho nemohly mít prospěch.

Mezi základní potraviny, které dlouhodobé nezdražova­ly, patřilo pečivo, maso, mléko, ale i pivo, jež po deseti letech v roce 1966 zdražilo o 30 haléřů. „Mohu říct, že byly obavy z nepokojů. Dokonce se vytipováva­ly citlivé položky spotřebníh­o koše, kam vedle brambor určitě patřilo pivo,“vzpomíná Vrba.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia