MF DNES

Neřízená střela v červené tesle

- Zápisník Ondřej Leinert reportér MF DNES

Takového kandidáta na předsedu ještě ČSSD neměla. Přijel elektromob­ilem Tesla s dvěma hosteskami v parukách a minisukníc­h, vytáhl balík letáčků a placek a k úžasu všech oznámil, že bude kandidovat proti Janu Hamáčkovi.

Prý je od vás, kdo to je, proč do toho jde? ptali se překvapení delegáti šéfa pardubické buňky sociálních demokratů Leoše Maliny a ten jen kroutil hlavou: „Je to neřízená střela, nechápu to,“nevěděl, co říct. Zatímco jiní už se bavili jeho narychlo vyrobeným letáčkem, v němž sliboval, že pod jeho vedením strana do roka bude mít víc než deset procent, nebo facebookov­ým profilem, na němž si každý mohl o kandidátov­i na šéfa strany udělat rychle obrázek: má rád luxusní auta, diskotéky, spoře oděná děvčata se od něj nechávají fotit. A objektivu se nebojí ani on sám – pózuje rád polonahý, třeba s hasičskou hadicí nebo kytarou.

Před sjezdem sice nezískal žádnou podporu, zato během něj okamžitě měl potřebných deset podpisů, aby vyzval Hamáčka.

„Podporu krajských organizací jsem před sjezdem ani nechtěl, v naší straně je známé, že se handluje s hlasy. Tak jsem si říkal, že to zkusím až tady,“vysvětlova­l podnikatel, ajťák a fotograf Jaromír Landsman.

„Je mi jasné, že asi nebudu zvolen, ale je třeba říct, že předseda musí být mnohem ostřejší, než je Honza Hamáček,“říkal. Jenže pár chyb se vloudilo. Vedle překlepů v letáčku Landsmanov­i hlavně uteklo, že volba předsedy probíhala ještě podle starých stanov. A podle nich může na šéfa ČSSD kandidovat jen ten, kdo je členem strany aspoň čtyři roky. „On není ani dva roky,“hlásili jeho spolustran­íci z Pardubické­ho kraje. Takže aniž to ještě Landsman tušil, zatímco rozdával rozhovory a užíval si své minuty slávy, bylo už jasné, že jeho kandidatur­a bude nakonec neplatná. Na příštím sjezdu už však podmínka čtyřletého členství ve straně platit nebude a Landsman slíbil, že do toho půjde znovu. Už teď si můžeme být jistí, že s ČSSD ještě bude legrace.

 ?? Foto: Facebook J. Landsmana ?? Snímek kandidáta na Facebooku.
Foto: Facebook J. Landsmana Snímek kandidáta na Facebooku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia