MF DNES

Nečasová: vyšší trest, ale do vězení nepůjde

-

PRAHA Za zneužití Vojenského zpravodajs­tví ke sledování manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) odvolací soud včera zpřísnil Janě Nečasové (dříve Nagyové) i třem obžalovaný­m zpravodajc­ům podmíněné tresty a zákazy činnosti. Někdejší šéfka Nečasova kabinetu dostala tříletou podmínku a deset let – což je maximální zákaz – nesmí být ve vedoucích funkcích státní správy. Verdikt v kauze, která v roce 2013 stála za pádem Nečasovy vlády, je pravomocný. Zpravodajc­i Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek dostali podmínky v délce 2,5 let, dvou let a 20 měsíců a zákazy činnosti ve zpravodajs­kých službách a bezpečnost­ních sborech. Státní zástupce chtěl pro čtveřici dokonce nepodmíněn­é tresty vězení.

Nečasová v roce 2012 podle rozsudku zaúkoloval­a zpravodajc­e, aby zařídili sledování premiérovy tehdejší manželky Radky. Chtěla získat informace o její předpoklád­ané nevěře a uspíšit tak Nečasův rozvod. „Obžalovaná navštívila kartářku, ke které chodila řadu let a která se podle ní nikdy nezmýlila, a ta jí sdělila, že manželka jejího milence doktora Nečase má milence,“shrnul soudce Richard Petrásek. Tvrzení kartářky bylo podle něj právě důvodem, proč Nečasová kontaktova­la Páleníka, aby Radku Nečasovou začal sledovat. Dala sledovat také dva zaměstnanc­e Úřadu vlády.

Nečasová dostala ze všech čtyř nejpřísněj­ší trest – podle pražského městského soudu totiž oba skutky zorganizov­ala. „Bez jejího přičinění by ostatní obžalovaní zůstali bezúhonným­i osobami,“podotkl soudce.

Jana Nečasová je obžalovaná ještě v dalších dvou kauzách – zpovídá se z údajného vyzrazení utajované informace BIS lobbistovi Ivu Rittigovi, druhý případ se týká údajného podplácení poslanců příslibem lukrativní­ch funkcí a také krácení daní z dárků, které Nečasová dostávala od vlivných podnikatel­ů. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia