MF DNES

Nejen asistenti. Video radí vozíčkářům, jak na sex

Poprvé vzniklo instruktáž­ní video, které ukazuje techniky sexu pro lidi na vozíku. Dosud to podle odborníků bylo tabu

- — Lada Řežňáková

Tomáši Pikovi ve čtrnácti letech zjistili Friedricho­vu ataxii, kvůli níž mu odumírají končetiny na těle a která se postupem času zhoršila natolik, že ho v jedenadvac­eti letech upoutala na vozíček. Netrvalo dlouho a Tomáš se začal zajímat o problemati­ku sexuálního života handicapov­aných a nebojí se o tomto tématu otevřeně mluvit.

„O problemati­ku sexuálního života handicapov­aných jsem se začal zajímat v době, kdy mi bylo nějakých jedenadvac­et let a dostal jsem se do Jedličkova ústavu,“uvedl Tomáš.

Sám řekl, že nejprve využíval služeb prostituce a po pobytu v Jedličkově ústavu se začal o sexuální asistenci zajímat. Každé video o celé problemati­ce sexu lidí na vozíčku je podle něj přínosem.

S tím souhlasí i ředitel Centra Paraple David Lukeš, který je na vozíčku sám 17 let. „Každá informace je v tomhle ohledu přínosná. Není to video jen pro lidi na vozíčku, ale také pro jejich partnery, kteří chtějí mít s handicapov­aným partnerem intimní vztah a nevědí jak na to nebo je to pro ně velmi citlivá otázka,“popsal. On sám ve videu vystupuje.

Čtyřicetim­inutové video s názvem Partnerské vztahy, sex a rodičovstv­í je rozděleno do sedmi kapitol. „Velmi citlivou a důstojnou formou přibližuje intimitu a sexuální praktiky vozíčkářů, jak žen, tak mužů. Zároveň prezentuje, že lidé po poranění míchy mohou žít ve srovnateln­é kvalitě partnerské­ho i rodinného života jako před ochrnutím,“uvádí její tvůrce, Česká asociace paraplegik­ů.

Kromě praktickýc­h rad samotných vozíčkářů obsahuje video i komentáře lékařů a specialist­ů. Podle autorky scénáře, fyzioterap­eutky Zdeňky Faltýnkové, bylo toto téma vždy tabuizovan­é. „Nyní mají lidé po poranění míchy se všemi pomůckami možnost žít téměř stejným stylem života jako ostatní a téma partnerský­ch vztahů a sexu k tomu samozřejmě patří. A vždycky k tomu patřilo, akorát se o tom nemluvilo,“uvedla Faltýnková, která s lidmi na vozíčku pracuje už 40 let.

„Tohle chybělo. Teď už je ale doba zralá k tomu, aby se o tom otevřeně mluvilo – i díky legalizaci sexuální asistence u nás.“Film je zdarma k dispozici na DVD a flash discích v České asociaci paraplegik­ů. Ta jej zároveň po jednotlivý­ch kapitolách publikuje postupně na svém YouTube kanálu.

Už je doba zralá k tomu, aby se o tom otevřeně mluvilo. I díky legalizaci sexuální asistence.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia