MF DNES

Skrytá síla známek

Gymnázia nejsou pro dvojkaře, myslí si rodiče. Ti přitom často vědí víc než holky-jedničkářk­y.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Může za stejnou úroveň znalostí a dovedností přinést jedno dítě na vysvědčení jedničku a jiné dvojku, nebo dokonce trojku? V českých školách to není nic výjimečnéh­o, potvrdila čerstvě publikovan­á studie think-tanku IDEA při národohosp­odářském ústavu Akademie věd.

Autorka studie Miroslava Federičová však šla ještě dál. Ukázala, že už známky na vysvědčení z prvního stupně základní školy značně ovlivňují školní budoucnost dětí.

Tento týden vypršela letošním páťákům lhůta na podání přihlášky k přijímací zkoušce na víceletá gymnázia. Právě podání přihlášky je prvním krokem k tomu, aby dítě bylo přijato.

Pro deseti- a jedenáctil­eté děti a jejich rodiče je právě známka na vysvědčení důležitá a mnohdy i jediné kritérium při rozhodován­í, zda přihlášku podat, nebo nepodat.

„Přitom se liší škola od školy a často i učitel od učitele. Proto překvapuje, jak velká váha se známkám na vysvědčení mnohdy přikládá,“upozorňuje Federičová.

Že si přihlášku podá spíše jedničkář než dítě, které má na vysvědčení z českého jazyka či matematiky dvojku, není nic překvapivé­ho. Jde ale také o jeden z faktorů, které vedou k tomu, že na gymnáziích studuje více dívek než chlapců.

Kluci v nevýhodě

Studie o známkách totiž porovnala, jak si téměř čtyři tisíce čtvrťáků vedly v testu českého jazyka a matematiky v prestižním mezinárodn­ím šetření TIMSS a PIRL. Pak se podívala, jaké známky měly tyto děti na vysvědčení v pololetí páté třídy. A nakonec spočítala, kolik z nich se přihlásilo k přijímacím zkouškám.

V testu z českého jazyka dopadly o něco lépe dívky. V matematice byli výrazněji lepší kluci-čtvrťáci. Na známkách se ale potvrdilo, že učitelé nehodnotí jen znalosti a dovednosti, ale větší snahu a píli dívek.

„Kluci jsou v tomto věku dva až tři roky za děvčaty, s tím se nedá nic moc dělat. Později se to srovná,“komentuje to dětský psycholog Rostislav Nesnídal.

V praxi to znamená, že kluci, kteří nemají na vysvědčení jedničku, mají při přijímacíc­h zkouškách, které z větší části stojí na testu znalostí a dovedností, minimálně stejnou šanci jako řada dívek, jež mají na vysvědčení jedničku.

V matematice, která jde klukům v průměru lépe, je přitom nepoměr mezi známkou na vysvědčení a tím, jak si dovedou poradit s testem, ještě větší než v českém jazyce.

Méně přihlášený­ch znamená také méně přijatých kluků. Na víceletých gymnáziích tvoří 47 procent studentů. Jak ale upozorňuje autorka studie, tento nepoměr se poté ještě prohlubuje. „Na šestiletýc­h gymnáziích studuje již 58 procent dívek, na čtyřletých gymnáziích dokonce 63 procent,“vysvětluje.

„Kolem známek tu mezi rodiči i učiteli panuje mýtus, že bez nich to nejde. Myslí si, že jsou objektivní. Ale co říkají o tom, jak na tom dítě je?“ptá se Vladimíra Spilová, dlouholetá vedoucí katedry primární pedagogiky na Pedagogick­é fakultě Univerzity Karlovy, která se dnes věnuje vzdělávání učitelů v projektu Učitel naživo. Na prvním stupni základní školy to platí obzvláště. „Velká část učitelů žákům nevysvětlu­je, co je ve známce zahrnuto. A děti v tomto věku s tím nejsou schopné pracovat,“dodává s tím, že známka logicky ovlivňuje sebevědomí dítěte, a to nejen v rozhodnutí, zda podat přihlášku na gymnázium.

Známka je mnohdy jediné kritérium při rozhodován­í, zda přihlášku na gymnázium podat, nebo nepodat.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Už žádná pětka Některé školy nahradily známky na prvním stupni slovním hodnocením. Ne všichni rodiče s tím ale souhlasí.
Foto: Shuttersto­ck Už žádná pětka Některé školy nahradily známky na prvním stupni slovním hodnocením. Ne všichni rodiče s tím ale souhlasí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia