MF DNES

Nepřekonat­elná hořkost

- Martin Jindra historik a externí autor MF DNES

Slzy oschly a zůstala jen nepřekonat­elná hořkost. Do novin se nemohu ani podívat, chytne mne vždy zlost. Lidé kolem mi připadají nevšímaví a zbabělí. Musíme si pomoci sami. Otázkou zůstává jak? V jiných zemích se mladí lidé v našem věku nemusí vůbec o takové věci starat. Jsou šťastni a ani o tom nevědí. Ani my bychom se vlastně nemuseli starat, ale svědomí by mi nedalo,“napsal Jan Zajíc počátkem února 1969 Oldřichu Vítovi. Za tři týdny se v Praze upálil. Pohřeb měl přesně před 50 lety.

Stále větší část společnost­i si po pohřbu Jana Palacha začínala zvykat na přítomnost nezvaných hostů. Sázka sovětských okupantů a jejich domácích přisluhova­čů na faktor „času“se pomalu naplňovala.

Společnost se začínala tzv. normalizov­at. Smířit se s absencí svobody, nechat se mačkat a dusit mocí, žít v lhostejnos­ti ale není normální. To si uvědomoval­i oba Janové: Palach i Zajíc. Svobodu a pravdu chápali v ideálním pojetí, a proto se tak těžko vyrovnával­i s návratem života do starých kolejí.

Hladovka pod muzeem

Příběh Jana Zajíce a tří studentů z Husovy českoslove­nské bohoslovec­ké fakulty v Praze Oldřicha Víta (+2004), Lubomíra Hrudníka (+1993) a Hany Benešové se začal odvíjet v období mezi skonem a pohřbem Jana Palacha.

Do dění po 21. srpnu 1968 se Zajíc vložil celou bytostí. Palachova oběť se stala vykřičníke­m v jeho životě.

„Když Palach zemřel, řekl ve škole, že je mu špatně a že jede domů,“vzpomínala později Zajícova matka. Místo domů ale odjel do Prahy, kde se rozhodl vyjádřit prostředni­ctvím hladovky solidaritu s Palachovým činem a jeho požadavky. Pod rampou Národního muzea na Václavském náměstí, kde hladovka probíhala, se poprvé setkal s bohoslovci z Husovy fakulty.

„Všiml jsem si u něho zvláštního bolestného výrazu v jeho tváři. Vyprávěl mi o sobě, o škole, o městě Šumperku a já jsem cítil v jeho vyprávění tolik nezměrné bolesti a žalu a zároveň i mnoho vnímavých postřehů, které výstižně charakteri­zovaly hlavně šumperskou situaci,“zaznívá z Vítových vzpomínek. Mezi oběma studenty se ze vzájemné důvěry, obdobného smýšlení a z úcty ke stejným idejím vytvořilo spontánní přátelství.

Politika začala zabíjet

Protestní hladovka patřila k prvním akcím na podporu Palachovýc­h požadavků. Dne

18. ledna kolem 17. hodiny si postavili dva mladíci pod rampou Národního muzea plátěný stan a nad ním umístili nápis: „Držíme hladovku do 21. ledna 1969“a heslo „Protestuje­me proti politice, která začala zabíjet“. Bezpečnost­ní zprávy o situaci v hlavním městě uvádějí, že 20. ledna 1969 hladovku v horní části Václavskéh­o náměstí drželo sedm osob. Pozdě večer z 21. na

22. ledna další stan pod Národním muzeem postavili právě studenti z Husovy fakulty společně s Přemyslem Vachalovsk­ým, který v Praze pracoval jako spojový montér.

„Přemek opatřil stan a asi tři spací pytle, a tak jsme se rozložili po pravé straně, při pohledu na muzeum,“vypověděl Hrudník. Skupina hladovkářů, ke které se postupně přidala i tři děvčata, do zásahu SNB 23. ledna 1969 čítala sedmnáct osob. Jan Zajíc se podle vzpomínek Víta připojil buď večer

21. ledna, nebo ráno 22. ledna 1969. S hladovkáři přicházelo neustále diskutovat velké množství lidí, o jejich názory a požadavky se zajímala média. Příslušníc­i Veřejné bezpečnost­i na účastníky naléhali, aby hladovku ukončili. Padaly zástupné argumenty na zákaz stanování nebo hustou dopravu v okolí. Prostor byl násilně vyklizen ráno 23. ledna kolem

6. hodiny.

Šestnáct mladých lidí bylo pod záminkou zjištění totožnosti předvedeno na oddělení Veřejné bezpečnost­i v Krakovské ulici. Zprávy o jejich zajištění však prosákly na veřejnost a propuštění hladovkáři se před polednem mohli vrátit na původní místo. Utábořit se ale museli o několik metrů dál od původního místa, aby údajně nebránili plynulosti dopravy.

„Pamatuji se, jak po návratu z policie, kam jsme byli ve čtvrtek brzo ráno pod záminkou převezeni, byl Jeník zamlklý. Nemohl se smířit s tím, že jsme snad byli považováni za nějaké zločince,“vzpomínal v dubnu 1969 Vít.

Konec na fakultě

Palachův pohřeb 25. ledna 1969 Jana Zajíce silně rozrušil a dojal. Nadále chtěl pokračovat v hladovění, plakal, jen těžko se dařilo ho přesvědčit, aby něco snědl. „Nezapomenu, jak mu kanuly z očí slzy, které prozrazova­ly jeho upřímný žal nad odchodem někoho, koho dosud neznal, ale který mu byl svým neohrožený­m postojem tak blízký,“líčil situaci bohoslovec Vít, jemuž tehdy Zajíc naznačil, že zvažuje Palacha následovat. Při loučení na hlavním nádraží bylo z jeho slov cítit stupňující se napětí v Šumperku a touha přispět k obratu dané situace.

Měsíc po Palachově pohřbu, 25. února 1969, byl Oldřich Vít náhle telefonick­y odvolán z fakulty. Doma na něj čekal poslední Zajícův dopis, v němž ho přítel žádal, aby vyhlásili novou hladovku, rozmnožili jeho prohlášení a zabránili, aby z něj propaganda učinila blázna či psychopata.

„Modli se za mne. Sbohem,“končil Zajíc dopis na rozloučeno­u. V té chvíli už nebyl asi půl hodiny mezi živými, upálil se v průchodu domu č. 39 na Václavském náměstí. Ještě téhož večera odjel Vít na Opavsko za Zajícovou rodinou s bolestivou zprávou i dopisem na rozloučeno­u. K setkání došlo až druhý den ráno. Čtvrt hodiny nato byl bohoslovec předveden na místní služebnu VB, kde strávil několik hodin.

Podruhé přijel na Zajícův pohřeb 2. března 1969. V husitském taláru s kalichem kráčel společně s tisíci zejména mladých lidí za rakví na hřbitov. Husovu českoslove­nskou bohoslovec­kou fakultu musel Oldřich Vít v důsledku svých postojů v roce 1970 opustit. Rok pracoval v národním podniku Restaurace a jídelny. Později působil jako kazatel Církve českoslove­nské husitské v Zásmukách a od roku 1976 až do odchodu do důchodu jako duchovní v Čerčanech. Teologická studia mohl dokončit až v roce 1985. V témže roce dostal souhlas ke kněžskému svěcení.

 ?? Foto: archiv K. Ryšavé ?? Hladovka Po sebeupálen­í Jana Palacha drželi lidé hladovku, aby podpořili jeho požadavky. Zapojil se i Jan Zajíc (třetí zleva).
Foto: archiv K. Ryšavé Hladovka Po sebeupálen­í Jana Palacha drželi lidé hladovku, aby podpořili jeho požadavky. Zapojil se i Jan Zajíc (třetí zleva).
 ?? Foto: archiv H. Benešové ?? Svěcení Hana Benešová se dočkala kněžského svěcení. Za ní, vedle evangelick­é farářky, sedí L. Hrudník.
Foto: archiv H. Benešové Svěcení Hana Benešová se dočkala kněžského svěcení. Za ní, vedle evangelick­é farářky, sedí L. Hrudník.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia