MF DNES

Držela hladovku s Janem Zajícem

- — Martin Jindra

Když se 22. ledna 1969 Hana Benešová rozhodla hladovkou podpořit Palachovy požadavky, byla studentkou prvního ročníku Husovy fakulty. Od roku 1971 slouží jako duchovní Církve českoslove­nské husitské.

Na Jana Zajíce, který se k hladovkářů­m pod rampou Národního muzea v Praze přidal pravděpodo­bně ve stejný den jako ona, vzpomínala jako na inteligent­ního chlapce. Hana s Janem se naposledy setkali při pohřbu Jana Palacha. Paní Hana má dodnes uschován nažloutlý průklepový papír se Zajícovou tehdejší adresou.

Kdy jste se přidali k hladovkářů­m podporujíc­ím požadavky Jana Palacha?

Spolužáci Olda Vít s Lubošem Hrudníkem chtěli od úterý 21. ledna 1969 demonstrov­at na Staroměsts­kém náměstí u sochy mistra Jana Husa. Když je odsud vyhnali policajti, přidali se k hladovkářů­m na Václavském náměstí. Bylo fajn, že mezi nimi nebyli jen vysokoškol­ští studenti, ale třeba i učni a dělníci. Já jsem se k nim přidala 22. ledna, asi ve stejný den jako Jan Zajíc.

Vybavujete si Jana Zajíce?

Dozvěděla jsem se od něj, že studuje v Šumperku na průmyslovc­e. Měl jen černé polobotky, tak mu jedna paní přinesla starší zimní boty. Velmi přemýšlel o celé situaci a poměrně hodně hovořil s lidmi. Navzájem jsme si vyměnili adresy.

Jak vzpomínáte na zajištění hladovkářů policií 23. ledna 1969?

Brzy ráno přistavil Sbor národní bezpečnost­i velký „anton“. Vzpomínám si na strašlivé dohadování s příslušník­y Bezpečnost­i. Řekla jsem si, tak to tedy ne! Utekla jsem a hned běžela na Svaz vysokoškol­ského studentstv­a (SVS) – tenkrát nebyly mobily – abych jim řekla, co se stalo.

Vrátili jste se pod rampu Národního muzea?

Na místo hladovky jsme se vrátili a v hladovce jsme chtěli pokračovat až do pohřbu Jana Palacha. Na výzvu nějaké osoby ze SVS jsme se ale přesunuli do sídla předsednic­tva SVS na náměstí Maxima Gorkého (dnes Senovážné náměstí – pozn. red.).

Zaznamenal­a jste během hladovky zprávu, že by Jan Zajíc měl následovat Jana Palacha?

To vůbec ne. O tom se nemluvilo. Vždyť Olda Vítů mu ještě posílal Bibli a učebnici latiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia