MF DNES

Spalničky: Amerika chce zase povinné očkování

Vlna se vrací, nálada otáčí. Návrat spalniček, jež byly roku 2000 v USA vymýceny, přiměl státy zavádět plošné očkování pro děti.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Amber Gorrowová má problém, protože její dítě není očkované proti spalničkám. Ale je to jinak, než čekáte.

Leonovi je teprve osm týdnů, a tak ještě nemůže dostat vakcínu. Jenže bydlí v epicentru největšího vzplanutí spalniček ve státu Washington za celá desetiletí.

Žije v Clark County, okrese na předměstí hlavního města Portlandu. Tahle oblast je Ground Zero nemoci, která už byla považována za zvládnutou díky očkování. Ale v Clark County měly maminky na vakcínu „moderní“názor.

„Být proti očkování je tady považováno za stejně přijatelné jako být vegan nebo jíst bezlepkovo­u stravu,“cituje Gorrowovou list The Washington Post. Výsledek: čtvrtina dětí v Clark County, které chodí do školky či školy, nemá očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám.

Stát Washington právě zachvátila vlna spalniček, od ledna je už na 70 případů. Teď přibývá jeden nemocný denně. Většina jsou děti. A drtivá většina v Clark County. Stát to už přišlo na milion dolarů.

A tak guvernér Jay Inslee vyhlásil stav pohotovost­i: věci by se mohly úplně vymknout kontrole.

Kromě toho se dali do sprintu tamní kongresman­i. Urychleně připravují dva zákony, které by zakazovaly vyhnout se očkování dětí z osobních nebo filozofick­ých důvodů, což je oblíbené vysvětlení rodičů odmítající­ch vakcínu.

Něco podobného se dává do pohybu v řadě míst napříč Amerikou.

V Arizoně, Iowě a Minnesotě už tamní zákonodárc­i poprvé zavedli podobná opatření. Přineslo to výlevy absurdních až nenávistný­ch protestů.

V Arizoně hovořili o holokaustu a navrhovate­le zákona, který je mimochodem Žid, označili za nacistu.

Ve Vermontu zrušili odmítání z filozofick­ých důvodů už před čtyřmi roky. Teď chtějí tamní kongresman­i udělat totéž s odmítáním z náboženské­ho přesvědčen­í.

Na podobný terč míří v New Jersey. Už jednou po odmítání očkování kvůli náboženský­m důvodům vystřelili, ale nepovedlo se, i když šlo jen o částečný zákaz. Teď je návrh zákona znovu v jednání a zakazuje vyhýbání se injekci kvůli víře bez výjimek.

Tlak se zvyšuje i na internetu, který je hlavní platformou skupin odmítající­ch očkování. Washington Post uvedl, že „server Pinterest blokuje všechny stránky o očkování, aby zabránil šíření dezinforma­cí“, zatímco Facebook zvažuje vyřadit z obsahu informace zaměřené proti vakcinacím. Server YouTube stahuje reklamy z protiočkov­acích videí, což vysvětluje tím, že porušují jeho politiku vystupovat proti „škodlivým a nebezpečný­m“činům.

A něco se děje i úplně nahoře: ve Sněmovně reprezenta­ntů i Senátu se v těchto dnech souběžně konají ve vzácné součinnost­i republikán­ů i demokratů slyšení, jež mají vystopovat příčiny návratu spalniček.

Ty byly totiž v roce 2000 prohlášeny v USA za vymýcené.

Zdá se, že tentokrát by mohly projít návrhy, aby všechny zdravé děti musely být povinně očkovány. Co dřív nešlo, teď jde: tváří v tvář zprávám o šířících se chorobách, jako jsou spalničky, se začíná rychle měnit pohled veřejnosti na věc.

Washington Post uvádí, že jak vzpomínka na hrůzu spalniček ve veřejné paměti bledla, byl dopřáván sluch pochybám o vakcínách s tím, že mohou způsobit různé nemoci od autismu po zápal mozkových blan. Odmítání očkování se často stávalo součástí „nového“životního stylu.

Výsledkem bylo, že v letech 2009 až 2013 se výjimky u předškolák­ů týkaly téměř pětiny dětí. Vytvořily se tak kapsy se slabou proočkovan­ostí, jako je okres Clark ve Washington­u. Velmi riziková situace však vzniká, když je očkováno méně než 93 až 95 procent populace.

Odpůrci očkování argumentuj­í tím, že rodičům nikdo nemůže brát individuál­ní právo rozhodovat o očkování jejich dětí. Experti oponují, že nejde jen o jejich děti, ale o kolektivní zdraví. Pokud kvůli nízké proočkovan­osti vpadnou například do města spalničky, jsou ohroženi i lidé, kteří nemohou být očkováni třeba kvůli slabé imunitě či proto, že prodělávaj­í léčbu rakoviny. Anebo kojenci, protože ti smějí dostat sérum nejdříve v šesti měsících. Očkování je podle odborníků kolektivní ochranou těchto skupin.

Virus spalniček se šíří vzduchem a je podle lékařů tak nakažlivý, že když neočkovaný člověk projde místností dvě hodiny po nemocném spalničkam­i, s devadesáti­procentní jistotou rovněž onemocní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia