MF DNES

Slovenská kometa (a prezidentk­a?) Zuzana Čaputová

Její cesta do politiky se otevřela na skládce odpadků.

- — Jitka Bojanovská, ČTK

BRATISLAVA Loni znal Zuzanu Čaputovou (45) na Slovensku pouze úzký okruh lidí v neziskovém sektoru, a to hlavně na západě země. Tam se v minulosti proslavila jako urputná bojovnice proti skládce v domovském Pezinku.

V lednu ji už sice znala třetina Slováků, ale za prezidentk­u ji chtělo pouhých devět procent lidí. Dnes tato právnička a občanská aktivistka dva týdny před prvním kolem voleb suverénně vede průzkum veřejného mínění.

Podpora Čaputové v poslední době vzrostla ze 14 až na více než 50 procent. „Celý život jsem se věnovala pomoci slabším. Vždy šlo o nerovný boj. Na Slovensko je třeba vrátit víru ve spravedlno­st,“tvrdí Čaputová.

Dlouholetá kauza skládky v Pezinku ji prý postavila proti mocným lidem vládní strany Směr – sociální demokracie (Směr–SD) a velkým podnikatel­ům: „Byl to těžký příběh, který trval 14 let, prošli jsme si všeličím, obavami, strachem, ale nakonec jsme zvítězili.“Kauzou haldy odpadu se později zabývaly nejvyšší soudní instance na Slovensku a také v Evropské unii.

Právnička se svým týmem ve sporu zvítězila, za což později získala takzvanou Goldmanovu cenu, nazývanou Nobelova cena v oblasti ochrany životního prostředí.

Byl to zvláštní odrazový můstek k bojům o prezidents­kou funkci, na niž tehdy samozřejmě nemyslela.

Čaputová má profil vzorové političky nového, aktivistic­kého typu. Po právech začala působit v neziskovém sektoru a jako advokátka se zabývá životním prostředím.

Roky spolupraco­vala s neziskovou organizací Via Iuris, usilující o zrušení amnestií z období vlády premiéra Vladimíra Mečiara z 90. let. Společně s ní předloni přinesla do parlamentu petici s podpisy 76 000 Slováků žádající její zrušení. A parlament poslechl. Občanské sdružení Via Iuris podporoval­a i nadace Open Society Foundation amerického finančníka maďarského původu George Sorose, a americké velvyslane­ctví na Slovensku. Toho nyní využívají odpůrci Čaputové a označují ji za osobu „placenou zvenčí“, která podporuje migraci a propaguje liberální cíle na úkor tradičních hodnot. Čaputová mimo jiné souhlasí s adopcí dětí homosexuál­ními páry, s právem žen na potrat a s migračním paktem. Je rozvedená, má dvě dcery a chodí s fotografem a hudebníkem Petrem Konečným.

A letí jako kometa.

V prosinci 2017 oznámila vstup do vznikající politické strany Progresivn­í Slovensko, v lednu 2018 byla místopředs­edkyní. Teď vede v boji o Bratislavs­ký hrad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia