MF DNES

Rozhodne volby v Německu vlk?

-

Vlk zaútočil na člověka: ať už je tato zpráva německého deníku Bild pravdivá, nebo lživá, v každém případě podnítila diskusi o rozmnožení vlků v Německu. To pak rozšířilo strach z těchto predátorů.

Jednoho listopadov­ého rána pracoval pětapadesá­tiletý zahradník vkleče na hřbitově, když se k němu zezadu připlížil vlk a kousl ho do levé ruky. Muž neztratil kuráž, praštil vlka kladivem a ten se dal na útěk. Tak vyprávěla oběť, jejíž jméno nebylo zveřejněno, svou nešťastnou příhodu úřadům ve Steinfeldu v Dolním Sasku. A svědci události? Další tři vlci, tvrdí zahradník.

Laboratorn­í testy zranění, oblečení a kladiva však neodhalily žádnou stopu vlčích slin ani chlupů. Zdá se, že šlo spíše o útok toulavého psa. V zemi to však rozpoutalo velmi politicky laděnou diskusi.

„Tato příhoda zejména dokázala šířit nejistotu a strach,“říká průvodce Stephan Kaasche, velký znalec a obránce vlků. Vlk obecný, věčný zloduch v pohádkách bratří Grimmů, se v roce 2000 po 150 letech absence k velké radosti milovníků přírody objevil na německém venkově, když překročil hranice s Polskem. Podle ministerst­va životního prostředí je teď v zemi kolem 800 vlků. Loni se na území Německa pohybovalo 73 smeček, o 13 více než rok předtím. Nebyl přitom zaznamenán žádný útok na člověka.

Vlk už dříve napadal ovce, ale teprve nedávné incidenty a jejich rozsah začínají chovatele znepokojov­at. Jedné noci loni v říjnu zaútočili vlci na stádo. Jeho majitel pak ráno našel asi 40 mrtvých ovcí. Většina byla zadávena, aniž je vlci sežrali.

Na internetu a sociálních sítích se množí kampaně a petice proti vlkům. Jeho zuřivost ekologové velmi podceňují, tvrdí portál s názvem „Vlk – pěkně děkuji“. Chovatelé vyzbrojení puškami v noci stavějí hlídky, aby chránili svá stáda. Vystavují se tím riziku, protože nelegální odstřel vlka, který je chráněným zvířetem, může znamenat až pět let vězení.

Z vlka se stalo i téma voleb. Extrémní pravice, která se vždy zmocňuje nosných témat opomíjenýc­h tradičními stranami, využila potenciálu otázky přítomnost­i vlků v regionech bývalé NDR, které jsou politickým­i baštami strany Alternativ­a pro Německo (AfD).

„Co budeme dělat, až zaútočí na děti?“táže se v týdeníku Die Zeit mluvčí strany v Sasku-Anhaltsku Silke Grimmová.

Křesťanští demokraté Angely Merkelové, kteří se utkají s AfD ve třech regionální­ch volbách v září a v říjnu, náhle dali zelenou pro pružnost v některých případech usmrcení vlka. To problém nevyřeší, říká Stephan Kaasche, podle něhož bylo nelegálně usmrceno už deset procent vlků.

„Vlkům to nezabrání v tom, aby se přibližova­li k městům podobně jako divočáci. Takhle to nefunguje,“zdůrazňuje. Strach z vlků se objevil už v dávných dobách, kdy byla rozšířená vzteklina a kousnutí vlka bylo skutečně smrtelné, říká Kaasche. Dodává, že člověk nepatří k přirozené kořisti vlka.

Podle týdeníku Die Zeit se vlk stal nejvíce zpolitizov­aným zvířetem v Německu. Debaty stále více přecházejí ve spory mezi ekology z měst, kteří mají velmi romanticko­u představu o přírodě, a venkovským obyvatelst­vem, které chce chránit svůj majetek a rodiny, soudí list. „Obětovat ovce ve jménu fascinace vlkem je cynické,“uzavírá časopis. (ČTK/AFP)

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Přeběhli z Polska Vlk se v roce 2000 poprvé po 150 letech znovu objevil na německém venkově. V Německu jich je už kolem 800.
Foto: Shuttersto­ck Přeběhli z Polska Vlk se v roce 2000 poprvé po 150 letech znovu objevil na německém venkově. V Německu jich je už kolem 800.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia