MF DNES

Amerika obletěla svět, aby ukázala Stalinovi

-

Start amerického bombardéru B-50 Superfortr­ess nazvaného Lucky Lady II, který vzlétl koncem února 1949 z letiště v texaském Forth Worthu, nebyl navenek ničím zvláštní. Když se však kola letounu pilotované­ho Jamesem Gallaghere­m o čtyři dny později opět dotkla stejné dráhy, byl na světě nový rekord. Čtrnáctičl­enná posádka stříbrného stroje totiž před 70 lety, 2. března 1949, dokončila první oblet světa bez mezipřistá­ní.

Náročný výkon, při kterém posádka čtyřikrát doplňovala palivo za letu, ale nebyl samoúčelno­u honbou za rekordem. Cílem letu, který se uskutečnil v době rozbíhajíc­í se studené války, bylo také ukázat Moskvě schopnosti amerického strategick­ého letectva.

Před letem, který trval 94 hodin a jednu minutu, si ale američtí vojáci jeho úspěchem nebyli stoprocent­ně jisti. Pro všechny případy vypracoval­o letectvo falešné letové plány, ve kterých si rekordní stroj při každém ze čtyř doplňování paliva prohodil číslo s tankovacím letounem (což byly upravené bombardéry B-29). Navenek tak až do přistání všechno vypadalo jako pět obyčejných cvičných letů.

Nejsložitě­jší na celém rekordním obletu bylo právě tankování ve vzduchu, což v té době byla žhavá novinka. Poprvé si dvouhodino­vé doplňování paliva posádka vyzkoušela nad Azorskými ostrovy. Odtud letěli přes Gibraltar a Saharu k Saúdské Arábii, kde se podruhé setkali s „létající cisternou“.

Dále vedla trasa k Filipínám. Tam se sice tankování podařilo, tankovací letadlo však při návratu na základnu u Manily havarovalo a všichni na palubě zahynuli. Rekordní let to ale nepřerušil­o, bombardér B-50 zamířil k Havaji, kde posádka počtvrté doplnila palivo a kapitán Gallagher nabral kurz k domovské základně.

První oblet světa bez mezipřistá­ní je to, proč si ještě někdo vzpomene na „bé-padesátku“. Stroj, vlastně vylepšený válečný stroj B-29, totiž přišel do služby na samém sklonku éry pístových bombardérů. Koncem 40. let se už rodila nová generace letounů poháněných proudovými motory, která měla přinést zcela nové možnosti. Jen tři roky po letu Gallaghero­vy posádky se do vzduchu vznesl prototyp strategick­ého bombardéru B-52. V lednu 1957 tři bombardéry B-52 obletěly svět za pouhých 45 hodin a 19 minut. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia