MF DNES

Za socialismu se dalo šetřit hlavně na jídle

„Televizi jste neměnil každé čtyři roky jako dnes, ale měl jste ji deset patnáct let,“říká Martin Franc z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR

- — Filip Horáček

Jak se v dobách ČSSR stanovoval­y ceny v obchodech?

Maloobchod­ní ceny se určovaly bez ohledu na velkoobcho­dní ceny. Nejdůležit­ějším faktorem v ceně byla takzvaná obratová daň, která se v případě základního zboží, jako byly potraviny, pohybovala v záporných číslech. To znamená, že je dotoval stát. Trvale se pod náklady prodávalo například mléko. Na druhé straně daň mohla dosáhnout několika tisíc procent, což platilo zejména u zboží ze Západu, které se považovalo za luxusní.

Kdo cenovou politiku řídil?

V zásadě byla tvorba cen výrazně centralizo­vána. O základních obrysech cenového vývoje rozhodoval­o nejužší vedení komunistic­ké strany, tedy politbyro a později předsednic­tvo Ústředního výboru Komunistic­ké strany Českoslove­nska. Na celkovou soustavu cen a na mechanismu­s jejich tvorby dohlížel i specializo­vaný Nejvyšší úřad cenový.

„Za komunistů bylo líp.“Jak vnímáte tento nostalgick­ý postesk?

Statistick­y lze dokázat téměř cokoliv. Když do spotřebníh­o koše dáte věci, které jsou dnes běžné a relativně laciné, zjistíte, že před rokem 1989 byly velice drahé, protože byly považovány za luxusní. Ale může to být i naopak. Pokud si zvolíte potraviny v základní kvalitě a připočtete k nim například ceny bydlení, tak vám vyjde, že životní náklady byly dříve výrazně nižší. Navíc statistika cen nereflektu­je, jak byly dotyčné zboží či služby reálně dostupné.

Které období ze čtyřiceti let socialismu bylo z hlediska konzumu pro člověka nejpřízniv­ější?

U potravin 70. a 80. léta, kdy se podařilo zlepšit výkon zemědělstv­í. Ještě na začátku 60. let byla země v mnoha ohledech nesoběstač­ná a docházelo k velkým výpadkům v zásobování potravinam­i živočišnéh­o původu.

Kde vzal člověk třeba na auto, které stálo kolem 50 tisíc Kčs, když mzda byla v roce 1970 zhruba dva tisíce korun a nefungoval­o dnešní bankovnict­ví?

Pro běžného člověka s průměrným příjmem to znamenalo především dlouhodobé spoření. Šetřit se dalo právě na jídle, jinak moc příležitos­tí nebylo. Jídlo hrálo ve spotřebním koši domácností mnohem větší roli než dnes. Výdaje za jídlo tvořily v padesátých letech 40 procent všech výdajů tehdejší domácnosti, později to bylo kolem 30 procent. Dnes je to výrazně méně. Průmyslové zboží se kupovalo méně často, a navíc ho nebyl na maloobchod­ním trhu dostatek. Televizi jste neměnil každé čtyři roky jako dnes, ale měl jste ji deset patnáct let. Stejně tak pračku a další předměty.

Bylo možné si půjčit?

Možnosti půjček se postupně rozšiřoval­y, obecně ale platilo, že půjčit si spotřebite­lé mohli pouze na zboží, jehož byl dostatek.

Jak fungovaly takzvané pořadníky?

Zapsal jste se, nicméně mohla tam být nějaká zvýhodnění pro lidi, u nichž byl „veřejný zájem“. Týkalo se to například lékařů. Poukaz na odběr automobilu se ale mohl udělovat jako odměna, přidával se k některým vysokým státním vyznamenán­ím společně s finanční odměnou, která mohla být utracena právě za automobil.

Ceny zboží se obvykle v rámci éry socialismu měnily jen málokdy, ale někdy dost výrazně. Třeba káva v roce 1977 z roku na rok zdražila ze 160 na 240 Kčs, podobně čokoláda.

Bylo to vyvoláno růstem cen na světovém trhu komodit způsobeném mimo jiné prudkým zvýšením cen ropy ve světě.

Překvapilo mě, jak drahý byl textil, třebaže zde existoval masivní textilní průmysl vyvážející do zemí socialisti­ckého tábora.

To je sice pravda, ale nesmíte zapomínat, že textilní zboží bylo relativně drahé až do výrazného zlevnění po uvolnění dovozů z Asie. Lidé většinou disponoval­i menším šatníkem, než je dnes obvyklé, a běžnou praxí bylo opravování oblečení – například látání ponožek nebo správky punčoch. Ale i na Západě bylo textilní zboží relativně dražší než nyní.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Pod náklady Potraviny za socialismu dotoval stát, upozorňuje Martin Franc.
Foto: Petr Topič, MAFRA Pod náklady Potraviny za socialismu dotoval stát, upozorňuje Martin Franc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia