MF DNES

A bomba tiká a tiká a tiká...

Měsíc před datem, k němuž má Velká Británie opustit EU, to v ostrovní zemi vře. Premiérka Theresa Mayová není ve stavu ukočírovat rozvášněný parlament, vlastní stranu ani ministry svého kabinetu.

- Alexander Tomský politolog

Politická reprezenta­ce se pod náporem rozhodnutí referenda z června 2016 hroutí. Většina členů Konzervati­vní strany a třetina voličů Labouristi­cké strany si totiž vybraly odchod z EU, kdežto 78 procent poslanců se postavilo proti. Národ tak už není rozpolcený podle linie střetu mezi oběma hlavními stranami. Vypukl střet lidu s establishm­entem.

Kdyby nešlo o tak klíčovou záležitost, poslanci by si v tradici anglické demokracie mohli říci – nejsme žádní delegáti, jsme zástupci lidu, hlasovat budeme podle svého niterného přesvědčen­í. Nacházejí se však v pasti, protože si platnost referenda sami odhlasoval­i a do předčasnýc­h voleb po plebiscitu kandidoval­y obě strany s programem brexit vyjednat.

Průšvih nastal, když britská diplomacie narazila na neústupnos­t Unie. Parlamentn­í zastánci setrvání v EU včetně premiérky Mayové si uvědomili, že by vystoupení znamenalo hospodářsk­ou újmu – a začali ho považovat za tragédii. Nejraději by se odchodu nějak šikovně vyhnuli, aby to nevypadalo jako podraz na voličích. Ale jak?

Pod tlakem svého přesvědčen­í se někteří poslanci pustili do boje a veřejnost zastrašova­li vizí ekonomické katastrofy po brexitu. Jako na potvoru proti němu nejvíc brojili ti, kteří se do Sněmovny dostali z volebních obvodů, v nichž lidé hlasovali pro vystoupení. Proto jim hrozilo, že by mohla místní stranická organizace jejich kandidatur­u před dalšími volbami odvolat. Proto se rozhodli ze strany vystoupit. Předminulé pondělí tři konzervati­vci a osm labouristů (další se přidal později) založili v parlamentu nezávislou skupinu The Independen­t Group jako možný zárodek nové politické strany.

Trhy věští nejlépe

Čin je to naprosto zoufalý, neboť ve většinovém volebním systému jednotlivý­ch okrsků, kde vítěz nejvyššího počtu hlasů bere vše, odpadlíci kandidujíc­í proti brexitu prakticky nemají šanci na zvolení.

Šéf labouristů Jeremy Corbyn, aby zastavil odchod poslanců ze strany, se rozhodl podpořit vyhlášení druhého referenda, se kterým sám nesouhlasí. Dobře ví, kolik voličů brexitu tím ztratí, co má však dělat, když je strana a její vedení v naprosté většině pro setrvání v Unii? Tak aspoň vzal vzbouřenců­m v parlamentu vítr z plachet a jejich deklarace, že vystupují ze strany také kvůli jeho antisemiti­smu, na nový politický program nestačí.

Aby druhé lidové hlasování nebylo jen politicky nepřijatel­ným reparátem, muselo by se týkat vyjednané smlouvy s EU, ale riziko, že by ji lid odmítl, vládnoucí konzervati­vci nepřipustí a parlament druhý plebiscit neschválí.

Podpora druhého referenda zároveň vyděsila několik desítek labouristi­ckých poslanců, kteří by v brexitovýc­h okrscích byli považováni za zrádce a přišli by o kariéru. Tato skupina je připravená 12. března zradit svého neoblíbené­ho vůdce a hlasovat s konzervati­ci pro kompromisn­í dohodu s EU, což zásadním způsobem mění parlamentn­í aritmetiku.

To však není vše, aby situace byla ještě zamotanějš­í, vzbouřilo se proti premiérce 15 ministrů a náměstků. Pohrozili jí demisí a přinutili k radikálním­u obratu. Theresa Mayová dosud taktizoval­a tak, aby se navzájem

Ve Velké Británii holt funguje demokracie zdola, byť ji lze někdy tak trochu obejít.

„vyrušily“obě části rozpolcené­ho parlamentu. Konzervati­vní přívržence „tvrdého“radikálníh­o odchodu z EU, kterým se nelíbí jí dohodnutý brexit neexit a věčné vazalství pod taktovkou Bruselu, přesvědčov­ala, že svým odporem k dohodě s Unií dopustí opačný výsledek a Británie v EU zůstane. Zastáncům setrvání naopak vyhrožoval­a, že odmítnutím její kompromisn­í dohody by mohli nechtěně vyvolat hrůzný brexit bez smlouvy.

Pučisté ve vládním kabinetu se domnívají, že její taktiku zmařili. Prosadili, že v případě, kdyby 12. března její dohoda opět neprošla a poté neuspěla ani volba o vystoupení z Unie bez dohody, by poslanci dostali druhou možnost hlasovat o prodloužen­í termínu vyjednáván­í s EU, který vyprší 29. března.

Konzervati­vní brexitéři považují odklad za nepřijatel­ný trik na zastavení odchodu z EU. Mluví se sice jen o třech měsících, ale co kdyby se to protáhlo donekonečn­a.

Hlasování však potěšilo vyjednavač­e EU, protože se poslední dobou kvůli hospodářsk­é stagnaci eurozóny a hlavně Německa počali obávat důsledku tvrdého brexitu. Nemusí teď vymýšlet, co by ke smlouvě přilepili, aby prošla britskou sněmovnou.

Březnový výsledek hlasování v britském parlamentu je předvídate­lný. Euroskepti­ci nemají jinou možnost, než premiérce dohodu, kterou už paradoxně jednou potopili, bez ohledu na nějaký nemastný neslaný přílepek z Bruselu schválit. A nic jiného nezbývá ani skupině labouristů, kteří se děsí svých voličů. V Británii zkrátka funguje demokracie zdola, byť ji lze někdy tak trochu obejít, jak ukazuje premiérčin brexit neexit.

Předseda parlamentn­í skupiny konzervati­vních brexitářů Jacob Rees-Mogg se smiřuje se situací. Koneckonců formálně vystupujem­e, přestaneme platit členský příspěvek (13 miliard liber ročně) a budeme si vybírat přistěhova­lce podle svých potřeb. Budoucnost neznáme, Unie je v krizi a ostrovní království si bude časem svá pravidla měnit a svobodně obchodovat se světem. Libra posílila, norský fond, největší na světě, zvýšil v Británii své investice. Trhy někdy věští lépe než komentátoř­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia