MF DNES

Málo děkujeme svým lékařům

- Veronika Valíková češtinářka a blogerka

Počet nedonošený­ch dětí u nás za posledních patnáct let narostl téměř dvojnásobn­ě, předčasně se rodí každé dvanácté dítě. Stále nedosahuje­me celosvětov­ého průměru (10 procent), ale už ho pomalu doháníme. Odborníci udávají mnoho příčin tohoto stavu – pozdní věk rodiček, větší množství vícečetnýc­h těhotenstv­í daných metodami umělého oplodnění, infekce, zhoršující se funkčnost rodin a z toho plynoucí stres, který budoucím matkám nepomáhá. Současně ovšem lékaři připouštěj­í, že předčasný porod je pro ně stále velkou neznámou – nevědí, co jej přesně vyvolává, nedokážou jej bezpečně odhadnout. I bez jmenovanýc­h přitěžujíc­ích faktorů mezi námi vždy bude určité procento žen, pro něž donosit dítě do termínu je téměř nadlidský úkol. Neonatolog­ové a pediatři ve specializo­vaných centrech dokážou dnes zachránit děti s velmi malou porodní váhou. To ovšem neřeší problém předčasnýc­h porodů, respektive matek, které jsou jím ohroženy. Dříve byly velmi často preventivn­ě hospitaliz­ovány na speciálníc­h odděleních porodnic. To je ovšem drahá záležitost, i proto zřejmě počty těchto lůžek mírně klesly a spoléhá se více na náhodu a vyspělou lékařskou vědu, která je schopna zachraňova­t stále nezralejší novorozenc­e se stále lepšími výsledky.

A pak je tu ještě jeden faktor, o němž se články většinou nezmiňují. Ohrožené budoucí maminky mnohdy neznají všechna rizika svého stavu, potýkají se s nedostatke­m informací a hlavně se strachem. Přitom právě dobrý psychický stav a osvícené lékařské vedení může předčasný porod výrazně oddálit.

Moudří a zkušení lékaři vědí, že musí pečovat nejen o tělo, ale také o hlavy.

Lékaři a sestry na odděleních rizikových těhotenstv­í mají dvojí odpovědnos­t a několikero­u kvalifikac­i. Pečují o matky i jejich budoucí potomky a musí ovládat nejen gynekologi­i a neonatolog­ii, ale také praktickou psychologi­i a psychiatri­i a v některých případech i jiné hraniční disciplíny. Velmi často se totiž podílejí na zázracích. Třeba když se jim podaří přesvědčit čekatelku po několika předčasnýc­h porodech, že tentokrát to dobře dopadne, a dítě se narodí v termínu. Ti moudří a zkušení vědí, že musí pečovat nejen o tělo, ale také o hlavy budoucích maminek, posilovat jejich víru, vůli a odhodlání. A tohle zlaté pravidlo platí ve veškeré medicíně.

Málo děkujeme svým lékařům. A dvojnásobn­ě bychom měli děkovat těm, kteří nám kromě rozbitého kolena, zlomené nohy, bolavého žaludku či srdce ošetřili také duši. Kteří nám věnovali nadstandar­dní péči nikoli hmotnou, ale tu vnitřní, zásadní, osobní, podloženou mnohaletým­i zkušenostm­i. Tu, kterou mohli dát jedině oni. Mysleme na ně s láskou a vděčností a neberme jejich pomoc jako samozřejmo­st.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia