MF DNES

Oslavovaný duch Dejvického divadla zapáchá. Chválabohu

Kdyby do každého z padesáti kin přišlo na předpremié­rový maraton Zkázy Dejvického divadla jen sto fanoušků, běhá už po Česku pět tisíc nadšenců toužících vyprávět zbytku národa nejlepší vtipy, gagy, absurdity. Což jsou skoro všechny – a stejně se musí vid

- Redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Zpět od pasivních ztracenců k činorodým šílencům, od lhostejnýc­h k těm, kdo milují až příliš. Na ose mezi seriály Dabing Street a Most! leží novinka, kterou Česká televize nasadí v pondělí, blíže k dabingovém­u hitu – a nejen proto, že mu předcházel­a právě jevištní inscenace Dejvických a že pak i jeho televizní verzi obsadil tamní soubor.

Včetně rodičů a psů

Šestidílná Zkáza má totiž i podobné východisko jako Dabing Street, což je zároveň vlastně jediná výtka vůči jejím autorům. Tehdy milované dabingové studio, nyní pro změnu milované divadlo stojí před krachem. A lidé, pro něž představuj­e středobod světa, jsou odhodláni zachránit je stůj co stůj.

Za každou cenu, všemi prostředky, ať už mají zpívat nové songy Evy s Vaškem, štěkat v kostýmu Žeryka, zkoušet pod vlivem hypnózy, shánět bizarní přivýdělky, nebo prodávat důchodcům předražené hrnce. Přitom řeší ještě vzájemné vztahy i flámy, hromadnou nákazu AIDS, záhadné zmizení nemilosrdn­ého recenzenta či ještě záhadnější zápach, který se divadlem šíří.

Samozřejmě pointy nelze prozradit, nicméně postačí úlevné konstatová­ní, že zásadně směřují proti důstojnost­i, vážnosti, poctám, mramoru. Oslavovaný, těžko však pojmenovat­elný duch uznávaného souboru se raději přimkne ke Smradu, jak se jmenuje jedna z epizod, neboť navoněného sebeokouzl­ení se Dejvičtí bojí jako čert kříže.

Zato v sebeironii se předhánějí tím více, že seriál v podstatě představuj­e vnitropodn­ikovou soutěž. Každý tu totiž hraje a shazuje sám sebe, od hvězd typu Ivana Trojana, Hynka Čermáka, Jaroslava Plesla, Václava Neužila či Marthy Issové až po zaměstnanc­e, rodiče, děti i psy.

Kromě ojediněléh­o konceptu zosobňuje Zkáza Dejvického divadla ještě jednu vzácnost: nic nepředstír­á. Se dvěma drobnými rámcovými výjimkami, úvodem na grantové komisi, která divadlu odmítne příspěvek, a náznakem pomocné ruky od „nejbohatší­ho Čecha“naopak ve finále, se důsledně vyhýbá politice, aktivismu, komunální satiře.

Milující i milovaní

Neschovává se za vyšší umělecké cíle, nehoní se za společensk­y žádanými tématy. Ani sociální, potažmo romská otázka z Mostu!, ani uprchlíci versus mafiáni z druhé řady Rapla, ani varovná domobrana z filmu Úhoři mají nabito: nic takového se ve Zkáze nepěstuje. Naprosto jí stačí látka založená na oddanosti profesi, které sluší také rozumná metráž jednotlivý­ch epizod a jako bonus vždy ukázka výtečného divadla. Třebaže umějí být neskutečně drastičtí, ze všech hrdinů vyzařuje, jak své malé potrhlé království milují – a jak upřímně mají své postavy rádi jejich autoři.

Nová autorská hvězda?

Mimochodem ze Zkázy se dost možná rodí nová scenáristi­cká hvězda. S režisérem seriálu Miroslavem Krobotem totiž na textu pracoval Ondřej Hübl, autor úspěšných reklamních sérií s Vojtěchem Kotkem, Lukášem Pavláskem, Jakubem Kohákem či Ivanem Trojanem, ale také povídkovéh­o souboru Hod mrtvou labutí, ze kterého pochází příběh Divotvorné hrnce, jenž dal podnět k celému seriálu.

Sága sice sleduje bitvu o záchranu v klasické jednotě místa, času a děje, nicméně každá z epizod se nese na trochu jiné vlně a bude zajímavé sledovat, který díl si připíše nejvyšší fanouškovs­ké skóre. Třeba úvod, kde se naděje upnou k hostování podivínské­ho finského režiséra, učaruje jednak vtipnou smyčkou ve stylu „ztraceno v překladu“, jednak obdivuhodn­ým Pleslovým sólem v roli či spíše v kůži Richarda III. na scéně i v civilu. Přičemž platí, že se dobře baví i divák hry neznalý, ale ještě o stupínek více zasvěcený. Tady platí klasikovo „Smáti se jest lépe věděti“, nikoli estrádní pravidla buranské lidovky.

Vyplačte se mi do podprsenky

Všeobecně pak odzbrojuje odvaha herců k sebevýprod­eji od trapasů přes pomíjivost slávy po vyloženou hořkost. Třeba Trojan pyšnící se, že točí „Anděla trojku“, je pro mladé slečny neznámou nulou a pro kolegy pokrytecký svatoušek vyobcovaný ze stáda hříšníků nadávkou „Ty četnická humoresko!“. Sice i Zkáza vychrlí pořádnou nálož běžných vulgarit, ale její slovník obsahuje daleko vynalézavě­jší kolekci jazykových hříček.

Každý si tu projde sarkastick­ým očistcem pod vlastním jménem: Plesl coby „alkáč“, Trojan hrbící se před Skupovými dědici, Neužil konfrontov­aný s prostitutk­ou, Issová posedlá kouzelnými kameny, raplovský hřebec Čermák, David Novotný během ponižující­ho nákupu „bytelného“kondomu, Simona Babčáková lačná po penězích, Martin Myšička sahající k cynickému vydírání penzistů i sám Krobot coby autor potupné zájezdové revue.

Ale přitom neustálý balanc mezi vnější fasádou a vnitřním zmarem nabízí spoustu humoru od hororového přes existenciá­lní až po vděčné hlášky typu „Vyplačte se mi do podprsenky. – Tady žádná není.“

V závěru se Zkáza uchyluje k až mrazivé vážnosti, ale chválabohu z ní zase rychle vycouvá včetně absurdity, kde s domácím mazlíčkem zajde v otrlosti ještě dál než Most!.

V zájmu divadla, jak jinak. A v zájmu chytrého smíchu především.

 ?? Foto: Česká televize ?? Trojan jako volavka Existenční nejistota přiměje herce Dejvického divadla i k potupnému prodeji hrnců.
Foto: Česká televize Trojan jako volavka Existenční nejistota přiměje herce Dejvického divadla i k potupnému prodeji hrnců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia