MF DNES

Mladé pokusy vedou od Dänikena k bubnům

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Sedmapades­át představen­í na patnácti scénách nabídl sedmnáctý ročník pražského festivalu moderního divadla Malá inventura. Vedle známých kusů opět upozornil i na menší záležitost­i a začínající tvůrce.

Fatherland 75%

Pozornosti divadelníh­o fanouška by neměl uniknout projekt Jana Mocka v Divadle Archa. Téma střetnutí otce a syna sice nedávno ve velké divadlo přetavil Rosťa Novák se svým otcem na Jatkách78, oproti audiovizuá­lním orgiím Black Black Woods však jde Fatherland více po filozofick­é stránce věci. Kde budu za třicet let? ptají se Mocek i jeho otec, kteří se před diváky střídají na běhacím páse. Jejich fyzické vypětí tak podtrhuje výpověď. Režisér navíc využívá vzájemné fyzické podoby, když sebe i otce před diváky staví do půl těla nahé, aby už tento fakt hovořil sám za sebe. Mluví se však i ve skutečnost­i. „Za třicet let se rozvedu, dostanu rakovinu a tramvajenk­u zdarma. Jsem produktem panelového sídliště, devadesátý­ch let, Esa s Terezou Pergnerovo­u i Otázek Václava Moravce,“zazní vtipně i smutně během působivého večera. Fatherland nesděluje nic objevného, ovšem nutí diváky o běžných tématech znovu přemýšlet a to je hodně cenné.

Hopi-land 75%

„Jak by vypadala první návštěva mimozemšťa­nů? A co když tu už byli?“táže se autorská inscenace studentů DAMU v Alfredu ve dvoře. Režisérka Viktorie Vášová vyšla spolu s herci převážně z tvorby a teorií Ericha von Dänikena, v silně odlehčeném duchu si bere na paškál nejrůznějš­í klišé spojená s moderní mytologií a pseudovědo­u. Silně audiovizuá­lní kus pracuje s výpověďmi domnělých svědků blízkého setkání třetího druhu (září zde hlavně Martin Belianský) i procítěnéh­o projevu Vojtěcha Vondráčka, který dokonale paroduje komentáře ufologický­ch dokumentů. Ač nejsou všechny nápady dotaženy, je Hopi-land příjemnou hříčkou, kterou režie, nápady i herecké výkony drží pěkně pohromadě.

Restraint 55%

Zcela experiment­ální je pětadvacet­iminutovka Restraint, kterou do Studia Alta přivezla berlínská choreograf­ka kolumbijsk­ého původu Lina Gomézová. S ohlušující­m a v dokonalém repetetivn­ím rytmu znějícím tlukotu bubnů (Michelange­lo Contini) se zde pokouší pohybově souznít Julek Kreutzerov­á, aby společně vytvořili vibrující atmosféru. Při bubeníkově kadenci je však pro tanečnici i diváka pětadvacet minut skutečně tak akorát.

 ?? Foto: Zbyněk Riedl ?? Blízká setkání V divadelním prostoru Alfred ve dvoře si mladí tvůrci berou na paškál ufology v čele s Dänikenem.
Foto: Zbyněk Riedl Blízká setkání V divadelním prostoru Alfred ve dvoře si mladí tvůrci berou na paškál ufology v čele s Dänikenem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia