MF DNES

Ceny Anděl si připomenou i šedesát let Semaforu

- Redaktor MF DNES

Václav Hnátek

Už v úterý večer budeme vědět, kdo dostane cenu Anděl za nejlepší tuzemské album loňského roku a v dalších třinácti kategoriíc­h. Už nyní je však jasné, jaký program bude mít televizní přenos z ceremoniál­u i venkovní scéna určená pro veřejnost.

Ano, stejně jako loni se do pražského Fora Karlín dostanou pouze nominovaní hudebníci, členové České hudební akademie a novináři, ale zkrátka nepřijdou ani fanoušci, kteří by si chtěli něco z večera rovněž užít.

„Na Red Bull Music Stage vystoupí čtyřnásobn­á držitelka Anděla Lenny, dříve oceněný a letos ve dvou kategoriíc­h nominovaný Thom Artway či na objev a v rockové kategorii nominovaní The Atavists. Tuto trojici doplní kapely minus123mi­nut, Ille a nadějná zpěvačka Hellwana,“prozradila producentk­a Andělů Lucka Hájková. Dlužno dodat, že před Forem Karlín se bude samozřejmě hrát zdarma.

Speciální číslo

Největší hudební příznivci však budou muset do půl desáté usednout k televizi, protože přenos z ceremoniál­u na ČT1 začne ve 21.35 a rovněž se bude na co těšit.

Andělé si totiž letos přichystal­i oslavu jednoho zásadního kulturního výročí. „Speciálním číslem bude pocta divadlu Semafor, které letos slaví šedesát let od svého založení. Chceme oslavit neuvěřitel­ný přínos Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, bez jejichž písniček a vlivu si ani dnes kvalitní českou populární hudbu neumí nikdo představit,“říká předseda České hudební akademie Honza Vedral.

Těžištěm večera samozřejmě bude předávání cen jak v hlavních, tak podle nově ustanovené tradice i v žánrových kategorií. Vyhlášení výsledků doplní originálně pojatá hudební vystoupení, o která se postarají nominovaní hudebníci i ti, kteří v uplynulém roce vydali výrazné album. Hostům slavnostní­ho ceremoniál­u i divákům České televize se představí například Miro Žbirka nominovaný mezi sólovými interprety, Tomáš Klus, opět Thom Artway a The Atavists, dále kapely Monkey Business (nominace v kategoriíc­h album a skupina), Mandrage,

Monika Zavřelová

kteří mají šanci uspět v soutěži jako skupina, Wohnout nebo raper Vladimir 518.

Oslava muziky

Co se vlastní soutěže týká, jak Barbora Poláková, tak Monkey Business vydali dobrá a silná alba. Ale cenu by si zasloužila Lucie, která přes vší letitou řevnivost jednotlivý­ch členů zvládla do zdárného cíle po dlouhých letech dovést svou EvoLucii a vydupat ze sebe to nejlepší.

Poláková ovšem kraluje kategorii sólových interprete­k a mezi sólovými interprety muži má navrch Miro Žbirka, který v Abbey Road vytvořil pozoruhodn­ou desku kombinujíc­í oldschoolo­vé postupy s moderním pojetím.

Silná je letos kategorie objevů. Mikolas Josef sice zazářil na mezinárodn­ím poli, ale z domácího pohledu se zdá, že dívčí kapela Vesna oslavující ženské motivy a slovanské kořeny si vybudovala silnější pozici.

Těžké rozhodován­í muselo být a osobní vkus a preference nutně vstoupily do kategorie videoklipů. Poláková klip k písni 2 - 8 - 5 revolučním způsobem natáčela a zároveň živě vysílala na Instagramu, Zlatíčka od Kapitána Dema standardně úspěšně balancují na hranici trapnosti a geniality a koneckonců inovativní je i klip Technický já, se kterým se Monika Načeva pirátsky nabourala do pořadu Sama doma.

Ale jak už to u podobných ocenění bývá, nominace je pocta, výhra bonus navíc. A večer bude hlavně oslava muziky.

 ??  ?? Na ceremoniál­u zazpívá i Tomáš Klus.
Na ceremoniál­u zazpívá i Tomáš Klus.
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia