MF DNES

Sedm tisíc tun nepořádku

Pražské služby za úklid v okolí nádob na tříděný odpad ročně zaplatí kolem 50 milionů korun

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Staré koberce, skříně, umyvadla, pneumatiky, sedačky, ale i lednice či pračky. Právě to nejčastěji odkládají lidé vedle kontejnerů na tříděný odpad.

Na případy povalující­ho se velkoobjem­ového odpadu, který tam nemá co dělat, občané často upozorňují místní radnice. Také zaměstnanc­i Pražských služeb se s tímto problémem na řadě míst setkávají denně. Přitom je obyvatelům metropole bezplatně k dispozici celá síť sběrných dvorů.

„Ročně se jen v rámci úklidu separačníc­h stanovišť (prostor s kontejnery na tříděný odpad – pozn. red.) v Praze odstraní zhruba sedm tisíc tun odpadu,“říká mluvčí Pražských služeb Radim Mana a dodává, že jen náklady na zajišťován­í čistoty v okolí barevných kontejnerů se ročně blíží částce 50 milionů korun. Magistrát dohromady nejen za úklid, ale i za pravidelný svoz zaplatil například za rok 2016 celkem 365 milionů korun.

Tomu, kdo nepořádek způsobí, přitom hrozí tučná pokuta. „Za porušení vyhlášky hlavního města mohou strážníci uložit na místě pokutu do výše až deset tisíc korun nebo přestupek postoupit správnímu orgánu k dořešení,“upozorňuje mluvčí městské policie Irena Seifertová. Tam se může postih vyšplhat až na 50 tisíc korun.

Problém je ovšem v tom, že se strážníkům podaří jen málokdy někoho přistihnou­t přímo při činu. A vypátrat jej zpětně je už velmi obtížné.

Přesné statistiky k tomu městská policie nevede. Nepořádek u kontejnerů ale spadá mezi přestupky za znečištění veřejného prostranst­ví. Těch pražští strážníci v roce 2018 podle Seifertové odhalili celkem 9 065, za první dva měsíce letošního roku to bylo 1 972 případů.

Zatímco tříděný odpad svážejí velká popelářská auta, úklid v jeho okolí zajišťují jiné posádky s menšími nákladními vozy s valníkem. Ty také pracují podle vlastního časového harmonogra­mu. Ne všude ale uklízejí stejně často.

„Četnost úklidu je nastavena v rozsahu minimálně dvakrát týdně až po maximální frekvenci sedmkrát týdně pětkrát denně, což je například u centrálníc­h a turisticky exponovaný­ch částí Prahy,“vysvětluje Mana.

Radnice má úklidovou firmu

Takový problém trápí i mnohé městské části, přistupují k tomu ale různě. „Když potřebujem­e urychleně uklidit nepořádek u kontejnerů se separovaný­m odpadem, obvykle zasáhneme sami, protože máme vlastní úklidovou firmu,“popisuje starosta Jan Čižinský (Praha sobě), jak řeší takovou situaci v Praze 7.

Podle něj se navíc osvědčilo, že se od roku 2016 přestěhova­la část kontejnerů na tříděný odpad do činžovních domů a na jejich dvorky a vnitroblok­y.

„Je jich tak méně na ulici, čímž ubylo potíží a zároveň vznikla nová parkovací místa. Rádi bychom domluvili s Pražskými službami, aby tento projekt nadále pokračoval,“doplňuje starosta Prahy 7.

Radnice v Dolních Chabrech zase kvůli množícím se stížnostem občanů už dříve zažádala o navýšení četnosti úklidů přímo svozovou společnost.

Pražské služby v této souvislost­i loni koncem roku spustily vzdělávací a informační kampaň Stop nepořádku, která se zaměřovala na odpad povalující se nejen kolem barevných, ale zejména černých popelnic na směsný odpad.

Existuje jen jediná výjimka, kdy je možné vyvézt ke kontejnerů­m i jiný než tříděný odpad. Jedná se o stromky, kterých se lidé zbavují po Vánocích.

Nárazově přeplněné kontejnery

Pražské služby se ale v souvislost­i s kontejnery na tříděný odpad setkávají i s dalšími problémy, například s jejich nárazovým přeplněním papírem, plastem i sklem. To mívají na svědomí především provozovat­elé restaurací, večerek nebo kancelářsk­ých komplexů. V tomto případě se ale jedná o takzvaně živnostens­ký odpad, který do kontejnerů nepatří.

Stejný problém vzniká i v některých okrajových částech města po víkendu, kdy kontejnery zahltí lidé vracející se ze svých chat, nebo v případě, že kvůli špatně parkujícím autům se popelářské vozy nedostanou až k nádobám na tříděný odpad.

Pokud jsou kontejnery přeplněné pravidelně, měl by o častějším svozu či lepším umístění kontejnerů, rozhodnout magistrátn­í odbor ochrany prostředí.

 ?? Foto: Pražské služby ?? Nemá tady co dělat Velkoobjem­ový odpad patří výhradně do sběrných dvorů.
Foto: Pražské služby Nemá tady co dělat Velkoobjem­ový odpad patří výhradně do sběrných dvorů.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia