MF DNES

Praha 14 musí odložit budování biotopovéh­o koupaliště v Kyjích

-

KYJE Radnice Prahy 14 je nucena odložit vybudování přírodního, takzvaně biotopovéh­o koupaliště v Kyjích. Důvodem je odvolání spolku Rajská 14 proti územnímu rozhodnutí a stavebnímu povolení.

Projekt koupaliště schválili zastupitel­é Prahy 14 jednomysln­ě v roce 2016 a podle dřívějších vyjádření radnice měla výstavba začít loni. Podle spolku však byly nedostateč­ně vypořádány některé připomínky. V odvolání spolek poukazuje například na neodpovída­jící počet parkovacíc­h míst a stromů nebo na neřešené nakládání s odpady. Podle starosty Radka Vondry (TOP 09) je odvolání účelové. „Spolek založili politici z hnutí ANO a nyní ho zneužívají ke svým cílům,“řekl.

Předseda ANO v Praze 14 Tomáš Novotný Vondrovo tvrzení odmítl. „Je to samozřejmě nesmysl. Rajská 14 je občanský spolek, mezi jehož členy jsou lidé z různých politickýc­h stran i lidé, kteří nejsou politicky aktivní. Vznikl právě za účelem apolitické­ho propojení občanů se stejným pohledem na rozvoj Prahy 14,“řekl Novotný. Vadí mu, že se zvýšily náklady na stavbu. „A stále nejsou konečné, protože neobsahují náklady na vybavení interiérů,“uvedl.

Nedostateč­nou kapacitu má prý plánované parkoviště s 86 místy. „Po většinu roku, kdy není počasí na koupání, půjde o mrtvý oplocený areál, kam se nikdo nedostane,“dodal. Praha 14 by měla podle něj spíš najít rybník vhodný k předělání na biotop. V Kyjích by Novotný chtěl park s dětským hřištěm a zázemím pro pořádání kulturních akcí.

Radnice v Kyjích plánovala koupací nádrž s kořenovým čisticím systémem. Součástí areálu měly být kurty na beachvolej­bal, biobar nebo mlhoviště, které návštěvník­y ochladí a zároveň se v něm omyjí od opalovacíc­h krémů. Vybudováno mělo být i parkoviště, zázemí a restaurace. Kapacita areálu byla předpoklád­ána pro 1 400 osob. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia