MF DNES

Balkánská kovbojka ve Znojmě Z vězení až k akciím v českém fotbalu

Druhá liga startuje. Poutá pozornost soubojem o postup i aférou Znojma. Nedělte modely na pánské a dámské

- Reportér MF DNES

Jiří Punčochář

Jihlava přivedla dvanáct posil, Hradec Králové a České Budějovice spěchají nejméně do baráže o první ligu. Druholigov­é jaro, jehož výkop se odehraje dnes dopoledne, slibuje útok tradičních klubů na postup mezi elitu. Žádný z nich však v zimní pauze nevyvolal takový poprask jako regionální celek ze Znojma.

Lépe řečeno balkánský agent Goran Spahič, který na jihu Moravy slíbil za rok a půl taky slavit postup.

Na dva měsíce spolupráce s ním budou ve Znojmě vzpomínat jako na kovbojku, během které přicházeli a odcházeli hráči a do klubové kasy tekly peníze, aby se z investic naráz staly dluhy. Hlavně se pak mužstvo dostalo do podezření, že jeho zápasy byly zmanipulov­ané sázkaři. Na to upozornila MF DNES v polovině února na základě informací od mezinárodn­í organizace FederBet, která se na odhalování podezřelýc­h zápasů specializu­je.

Dvojitý agent

„Jsem kompletně čistý muž a mohu to kdykoliv prokázat,“ohání se Spahič na všechny strany. Znojmo s ním ale předminulý týden ukončilo spolupráci.

Ostatně od muže vystupujíc­ího střídavě pod původním jménem Goran Gakovič i novým jménem Goran Spahič tohle tvrzení leckdo považuje minimálně za odvážné.

Do českého fotbalu sice Gakovič/Spahič přivedl Adnana Džafiče, který to z 2. ligy dotáhl až do Evropské ligy se Zlínem, ale zůstalo za ním i plno nezdarů. Zrovna v Táborsku před sedmi lety zároveň s Džafičem nabízel tři další fotbalisty, ale ani jeden se nechytil. Do Karviné zase poslal na zkoušku stopera Ajdina Maksumiče, hráče bez kondice a se zraněním.

Tehdy už měl svérázný agent s bosenskou manažersko­u licencí za sebou prohrané dohadování u Odvolací komise v Sarajevu ohledně nečistého zastupován­í tří hráčů, o nichž prý úmyslně dodával zkreslené informace.

V Česku se do středu pozornosti dostal svým vstupem do Znojma, jemuž už v jeho prvoligový­ch časech dohodil schopného útočníka Miloše Reljiče. Klubu stíhaného finančními těžkostmi loni v prosinci nabídl několik milionů korun, hráče a dvě soustředěn­í v Chorvatsku. Jenže když se na druhém z nich představil novému trenérovi týmu Františku Šturmovi jako Goran Spahič, blesklo Šturmovi hlavou: „Neměl by se ten chlap jmenovat jinak?“

Agenta poznal kdysi ve třetí lize v České Lípě jako Gakoviče. „Měl jsem od něho hráče. Pořád volal, ať hraje, něco zkoušel. Udělal jsem s ním velice špatnou zkušenost,“vybavuje si trenér. Taky ze Znojma tři ze čtyř Spahičovýc­h hráčů poslal pryč jako neupotřebi­telné.

Nakonec jsou tohle všechno prkotiny proti Gakovičový­m začátkům. Po roce 2000 se ocitl za mřížemi jako člen automafie, v jejíchž rukou končila kradená luxusní auta.

„Ve vězení jsem byl, ale to dávno skončilo. Nemá to nic společného s tím, co dělám teď,“hájil se agent v bosenském listu Dnevni avaz, jemuž poskytl rozhovor.

Do redakce MF DNES poslal vzkaz: „Je mi jedno, jestli píšete, že jsem El Chapo

pište pravdu.“

Moje Znojmo

Ale

Oficiálně z rodinných důvodů si po pobytu ve vězení změnil příjmení, se společníke­m rozjel fotbalovou akademii v chorvatské Rijece a pokusil se pořádně prosadit na českém trhu. Dodnes tvrdí, že ve Znojmě nebyl sponzorem, ale spoluvlast­níkem – jímž je stále.

„To by napřed musel svůj podíl zaplatit. Je jeho věc, co říká, já jsem s ním skončil,“rozohní se znojemský majitel Jiří Tunka při zmínce o muži, jemuž ještě nedávno chtěl třetinu svého stoprocent­ního vlastnictv­í prodat. Agentovi teď musí vrátit 49 tisíc eur, jež Gakovič/Spahič do akcií v první splátce investoval. Zároveň v kauze, kterou šetří policie a jíž se začala zabývat etická komise FAČR, žádá: „Oddělte náš klub od sponzora, za jehož minulost a praktiky nemůžeme.“

Zápasy o udržení ve druhé lize, u nichž by si jindy okousal nehty a vykřičel hlasivky, budou najednou ve Znojmě relaxem proti tomu, co se v klubu v zimní pauze dělo.

Vítejte v druholigov­ém jaře.

 ?? Foto: sportske.ba ?? Spojka z Balkánu Fotbalový agent Goran Spahič nezanechal ve Znojmě nejlepší dojem.
Foto: sportske.ba Spojka z Balkánu Fotbalový agent Goran Spahič nezanechal ve Znojmě nejlepší dojem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia